Audra Klaipėdoje trikdė uosto darbą, Danėje teko gaudyti dreifavusį laivą

Antradienio naktis šalies ugniagesiams gelbėtojams buvo nerami - jie 15 kartų vyko šalinti išvirtusių medžių ar nukritusių šakų, - praneša Lietuvos radijas.  

Stipriausias vėjas siautė pajūryje.

Pranešama, kad uoste užfiksuoti 29 m/s, Klaipėdoje - 24 m/s vėjo gūsiai. Dėl to vanduo akvatorijoje buvo pakilęs pusę metro. Teko atšaukti vieno laivo išplaukimą. 

Papildyta 08:50 val. 

Naktį dalyje Lietuvos buvęs stiprus vėjas be elektros paliko 8,5 tūkst. gyventojų.

"Lesto" teritorijoje šiuo momentu dėl audros vykusios naktį  be elektros yra likę 8,5 tūkst. gyventojų", - antradienį BNS informavo  "Lesto" Dispečerinio centro Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis. 

"Pagrindė audros kelias buvo nuo Klaipėdos pro Kretingą, Plungę, Gargždus, Mažeikius, Pakruojį, Biržus ir išeinant iš Lietuvos. Kliudė šiuos rajonus", - pridūrė "Lesto" atstovas.

Daugiausia netekusių elektros vartotojų yra Klaipėdos regione - beveik 4 tūkst. gyventojų, Šiaulių regione - apie 2 tūkst. žmonų. Pasak E.Pareigio, daugiausia nukentėjo Kretingos, Plungės, Gargždų elektros vartotojai.

Šiaulių regione daugiausia vartotojų be elektros liko Mažeikių ir Pakruojo rajonuose - po 700 gyventojų.
E.Pareigis, tikis, kad elektra gyventojams bus atstatyta artimiausiomis dienomis.

"Kol kas sunku pasakyti, nes vėjas dar nerimsta ir tuose regionuose atsiranda vis naujų gedimų. Bet tikimės, kad didžiajai daliai šiandien pavyks atnaujinti, bet gali ir užtrukti gedimų šalinimas iki tečiadienio", - sakė E.Pareigis.
 

Papildyta 13 val. 

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys pasakojo, kad naktį iš pirmadienio į antradienį pajūrį pasiekė dalyje Europos siautęs ir daug nuostolių pridaręs ciklonas. Jis praėjo šiauriniu Baltijos jūros pakraščiu.

Lietuvoje didžiausias vėjas buvo pajūryje. Anot L.Pakščio, uoste užfiksuostas vėjas - 29 metrų per sekundę - laikomas stichiniu reiškiniu.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovė Geda Mikaločienė patvirtino, kad teko atšaukti vieno laivo išplaukimą.

„Vienas laivas neįplaukė, bet tai nėra uosto darbo sutrikdymas. Vienas ar du laivai tai yra labai mažai, atsižvelgiant į tai, kiek laivų atplaukia į Klaipėdos uostą“, – tvirtino

Medžiai neatlaikė gūsių

Mieste vėjas buvo silpnesnis nei uosto akvatorijoje. Jo gūsiai siekė iki 24 metrų per sekundę. L. Pakščio teigimu, toks vėjas priskiriamas prie pavojingų reiškinių.

Siautęs vėjas vartė medžius. Klaipėdos apskrityje ugniagesiai vyko 12 kartų šalinti plačiašakius nuo važiuojamosios dalies. Vienas jų ant kelio užvirto Giruliuose.
Vėjas medžius taip pat išvertė Kretingos gatvėje, Dragūnų gyvenamajame kvartale.

„Galvojome, kad vėjas pridarys daugiau žalos želdiniams, bet nuostolių nėra daug. Įtakos turėjo tai, kad medžiai jau be lapų. Jei būtų vasara, toks vėjas būtų daugiau jų išvertęs. Be to, dauguma avarinių medžių buvo pašalinta praėjusių audrų metu“, – pasakojo įmonės „Klaipėdos želdiniai“ direktorius Gediminas Valašinas.

Vėjas nuplėšė ir likusius lapus nuo medžių. Jie buvo sustumti į vieną pusę.

„Gretai visų lapų nepavyks pašalinti. Gerai, kad iš vienos pusės jų nereikės grėbti“, – teigė vadovas.

Išdaužė balkono stiklus

Stiprus vėjas ne tik vartė medžius, bet ir niokojo pastatus. Uostamiesčio ugniagesiams antradienio rytą teko skubėti šalinti pavojingai pakibusio medinio balkono rėmo. Vėjas išdaužė jo stiklus.

Nelaimė įvyko Budelkiemio gatvės 21 name. Kadangi buto šeimininkė buvo namie, ugniagesiai netruko sutvarkyti pavojų keliančią konstrukciją.

Taip pat gautas pranešimas, kad Kretingos rajone, Kartenoje Žvyro gatvėje kapinėse nuo koplyčios stogo nuplyšo skarda. Ji pavojingai pasviro ir galėjo nukristi ant praeivių.
Panaudojus ištraukiamąsias kopėčias, ugniagesiai nuėmė metro ilgio ir pusės metro pločio skardą.

Laivas dreifavo upėje

Apie 5.30 val. uostamiesčio ugniagesiams po Danės upę teko gaudyti dreifuojantį laivą. Manoma, kad dėl vėjo jis atsikabino nuo švartavimosi vietos.

Po Danės upę nuo Pilies tilto Kuršių marių link plaukiojantis laivas, kurio ilgis apie 24 metrus, buvo pastebėtas 5.30 val. Ugniagesiai laivą pasiekė, kai vėjas jį priplakė prie krantinės. Jis buvo prišvartuotas.

Klaipėdos regione dalis vartotojų liko be elektros energijos. Įmonės LESTO duomenimis tokių buvo beveik 4 tūkst. Daugiausia nukentėjo Kretingos, Plungės, Gargždų gyventojai.
Antradienį vėjas pradėjo rimti. Tačiau, anot L.Pakščio, naktį jo gūsiai gali vėl sustiprėti iki 20 metrų per sekundę. Numatoma, kad trečiadienį vėjo greitis sieks iki 15 metrų per sekundę.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos uostasaudraVėjas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių