Audžia juostą Klaipėdai

Meno kiemo kūrybinėse dirbtuvėse klaipėdiečiai audžia advento juostą Klaipėdai, įausdami savo gražiausius linkėjimus brangiam miestui.

Bus bent 4 metrų

Uostamiesčio etnokultūros centro organizuotiems užsiėmimams vadovaujanti dailininkė Elena Matulionienė džiaugėsi, kad austi ateina ir senjorai, ir studentai, mamos su vaikais, net jauni vyrai pabando, ir jiems sekasi.

„Labai įdomu. Mačiau, kaip močiutė ir mama ausdavo. O dabar pasitaikė proga ir man pabandyti“, – kalbėjo ponia Karolina.

Ji dabar pensininkė, visą gyvenimą dirbo buhaltere, bet labai arti meno – buvusiame „Dailės“ kombinate. „Traukia prie tos juostos – taigi širdžiai, – dalijosi ji mintimis. – Ir noriu palinkėti Klaipėdai būti švyturiu, ir kad tas švyturys nebūtų taip sau, kad Klaipėda tikrai būtų išskirtinė visai Lietuvai.“

„Daugiau saulės, teisingumo ir gerumo – mums visiems“, – antrino bendraamžei ponia Taida.

E.Matulionienė tvirtino, kad klaipėdiečių advento juosta bus tikrai ne trumpesnė nei keturi metrai: „Pati ilgiausia, kokią tik galime čia visi išausti“.

Raštuota, spalvinga, prasminga

Pabandymui, pradžiamoksliui yra ir kitos, mažesnės staklės. O kai jau pradedantieji audėjai įgunda, pereina prie didesnių, kuriomis jau ir raštus, spalvas galima komponuoti. Raštų pasirinkimui – daugybė, per 50 paruošta, plius visos abėcėlės raidės – galima austi ir jas. Kiekvienas raštas, kiekviena spalva ką nors reiškia. Taigi audėjai renkasi pagal tai, kokią mintį, palinkėjimą ar simbolį nori įamžinti.

Kiekvienas išaudęs savąjį, dar prideda tarpą – kryželį, kuris reiškia gyvybę, judėjimą, augimą. Dažnas pageidauja austi rombą – dieviškos šviesos, dangaus ir žemės, vyriško ir moteriško prado jungties simbolį. Kiti renkasi „žalčiukus“ – šventumo, dvasingumo, „eglutės“ – amžino gyvenimo ir kitus ženklus. Daugelis jų mena šimtametes Klaipėdos krašto audėjų tradicijas. E.Matulionienė sakė bene tris dešimtis skirtingų elementų senolių išaustoje dvimetrėje juostoje yra suskaičiavusi. Spalvos – sodrios, žemaičiai be raudonos anksčiau jokio rūbo neįsivaizdavo.

Tradicijai – per 300 metų

„Mes visko turėjom, turtingi vaizduote buvom, tik dabar reikia atrasti ir tuo pasinaudoti“, – šypsojosi dailininkė, primindama, kad juostų audimo tradicija šiame krašte paplito dar XVII a. Ji juostų jau priaudė daugybę, dabar ir dukra audžia.

Klaipėdiečių juosta bus pagal visus šio regiono papročius: kadangi proginė, šventinė, tai – daugiaraštė-šimtaraštė, įvairiaspalvė: dugnas bus raudonas, raštas – mėlynas, pakraštėliai – žali, geltoni ir juodi. Kiekviena spalva irgi turi prasmę, o kartu sudėjus tai – ramybės, sveikatos, stiprybės, šviesos, laisvės ir kiti patys gražiausi palinkėjimai.

Per šešis vakarus ir popietes norinčiųjų austi juostą netrūksta. Rytoj juosta bus užbaigta ir prakalbins varpą, kurio skambesys pradės Kalėdinio stebuklo šventę Klaipėdos meno kieme.

Kalėdinio stebuklo belaukiant

Klaipėdos meno kieme (Daržų g. 10 / Bažnyčių g. 4).

Gruodžio 17 d. 16–18 val. – dirbtuvėse audžiame advento juostą Klaipėdai.

Gruodžio 18 d. nuo 14 val. – dirbtuvėse arbatos puodelių dekoravimo akcija.

Gruodžio 18 d. 15–16 val. – dirbtuvėse audžiame advento juostą Klaipėdai.

Gruodžio 18 d. nuo 16 val. – šventinis vakaras Meno kieme: šventę paskelbs kalėdinis varpas, stebukladarys miesto kaminkrėtys papuoš kalėdinę eglutę klaipėdiečių sukurtais žaisliukais ir iškilmingai ją įžiebs, skambės „Junior City Jazz“ kalėdinės dainos, švies menininkų grupės „Tema“ žibintai ir muzikinis akvariumas, darsyk stabtelėti kvies dizainerės Loretos Tallat-Kelpšienės originali prakartėlė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių