Augintinių šeimininkams trūksta atsakomybės

Naminių gyvūnų augintojams vis dar trūksta atsakomybės. Neretai šuo ar katė įsigyjami kaip žaisliukai, o vėliau jų atsikratoma be didelės širdies graužaties.

Skundžiasi dėl kaukimo

Antradienį visame pasaulyje minėta Pasaulinė gyvūnų diena. Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Ilona Urbutienė tvirtino, kad problemų, kylančių dėl augintinių, netrūksta.

Šiemet tarnyba mieste ir rajone gavo 70 skundų dėl gyvūnų. Iš jų 12 buvo pagrįsti.

Daugiausia pasitvirtino skundai, nurodantys, kad gyvūnai laikomi netvarkingi, šlapiai, tiesiog priversti gulėti pelkėse, neturi švaraus vandens. Jų šeimininkams skirtos sankcijos.

"Žinoma, dažniausiai mums pranešama, kad kaukia vieni namuose palikti šunys. Šeimininkai nežino, kad reikia gyvūnams palikti kokių nors žaisliukų", – sakė veterinarijos gydytoja-inspektorė.

I.Urbutienė atkreipė dėmesį, kad gyvūnų šeimininkams trūksta žinių, kaip tinkamai rūpintis augintiniu. Taip pat – ir norintiesiems jį įsigyti.

Veterinarijos gydytoja-inspektorė pabrėžė, kad tokį sprendimą reikia priimti labai atsakingai.

"Juk šuo gyvena apie 10 metų, o katės – dar ilgiau. Jei nusprendei įsigyti gyvūną, turi jį laikyti, o ne atiduoti į prieglaudą ar išmesti į gatvę dėl to, kad kojos per ilgos. Gyvūnas tikrai nėra žaisliukas", – pabrėžė I.Urbutienė.

Įvertino besirūpinančiuosius

Pasak veterinarijos gydytojos-inspektorės, kiti žmonės įsivaizduoja, kad nusipirkus šuniuką nieko daryti nebereikia. Tačiau realybė – visai kitokia.

"Gyvūnu reikia rūpintis. Kai kuriems šeimininkams tikrai trūksta atsakomybės", – pabrėžė pašnekovė.

Pasaulinės gyvūnų dienos proga Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įvertino gyvūnais besirūpinančius žmones.

Ženklu "Sekime Šv. Pranciškaus pavyzdžiu" apdovanota viešosios įstaigos "Būk mano draugas" steigėja direktorė Galina Kučinskienė. Ji įvertinta už rūpinimąsi bešeimininkiais, beglobiais gyvūnais, jų gydymą.

Taip pat ji stengiasi mažinti benamių kačių populiaciją. Šie gyvūnai kastruojami, sterilizuojami pačios G.Kučinskienės lėšomis.

"Moteris tikrai yra atsidavusi gyvūnams", – tvirtino I.Urbutienė.

Įstaigai padovanojo voljerų

Tarnybos padėkos skirtos ir Rasai Jautakytei bei veterinarijos gydytojai Christinai Arutiunian.

R.Jautakytė gelbėja beglobius gyvūnus. Ji daug prisidėjo prie kačių populiacijos mažinimo. Moteris sterilizaciją ir kastraciją taip pat vykdė savo lėšomis.

Be to, viešajai įstaigai "Būk mano draugas" nupirko ir padovanojo voljerų.

Ch.Arutiunian įvertinta už neatlygintinų veterinarijos paslaugų teikimą. Ji padeda viešajai įstaigai "Būk mano draugas". Taip pat prisideda prie kačių sterilizacijos.

I.Urbutienė pripažino, kad šeimininkai neretai atsikrato gyvūnų, išmesdami juos tiesiog į gatvę. Būna, kad atveža prie prieglaudos, kurių Klaipėdos mieste bei rajone yra trys, ir palieka prie tvoros.

"Net nepasirūpina, ar kažkas paims gyvūnus. Perkelia dėžutę per tvorą ir tiek", – pastebėjo veterinarijos gydytoja-inspektorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių