Aviena uostamiesčio turguose – reta ir brangi prekė

Klaipėdos turgavietėse aviena ir ėriena – itin reta prekė. Klaipėdos senojoje turgavietėje avių skerdienos nėra jau nuo liepos pabaigos. Klaipėdiečiai kažkodėl nelinkę pirkti šios brangios, nors ir bene sveikiausios mėsos.

Avių ūkiai regione auga

Lietuvos avių augintojų asociacijos vadovas Algirdas Vilimas pripažįsta, kad avių ūkių Klaipėdos regione nėra daug, tačiau visoje Lietuvoje avių augintojų yra daugiau nei 5 tūkst., kurie augina daugiau nei 110 tūkst. avių. Mūsų šalyje auginamos 32 veislių avys.

Teigiama, kad avininkystė ne itin greitas pasipelnymo šaltinis. Esą kol gyvulys tinka skerdimui, praeina 2 metai. Vis dėlto šią ūkio šaką dotuoja valstybė, jei ji nebūtų remiama, esą skerdiena būtų dar brangesnė.

"Kiekvienas ūkininkas apskaičiuoja išlaidas, kiek investuoja į avį, kad bent kažkiek jam tai atsipirktų, todėl aviena nėra pigi", – paaiškino A.Vilimas.

Viename ūkyje Kauno rajone parduodama 60–65 Vokietijos juodgalvių avių banda, avys ėringos, vienos kaina – 550 litų. Palyginimui: veršinga karvė kainuoja iki 3,5 tūkst. litų, o triušinga triušio patelė – 60 litų.

Dingo nuo prekystalių

Avių supirkimo kaina yra gana didelė, gyvo svorio kilogramas siekia 5,5 lito. Tačiau išeiga yra tik apie 50 proc. gryno svorio, todėl skerdienos kaina didelė ir siekia iki 40 litų už kilogramą.

Palyginimui – kiaulienos gyvo svorio supirkimo kaina vasarą siekė 4 litus už kilogramą.

"Aviena mūsų turgavietėje prekiaujama labai retai ir labai mažai. Turbūt nėra poreikio. Aviena kažkodėl šitame kampe neprigijo, nesuprantu, kodėl. Panašiai yra ir su jautiena", – teigė bendrovės "Senasis turgus" direktorius Arvydas Gaudiešius.

"Pastarąjį kartą aviena ir ėriena mūsų turgavietėje prekiauta prieš pusantro mėnesio, liepos pabaigoje. Čia tokia reta ir brangi prekė. Tai – ne kiauliena ir ne menkė", – teigė bendrovės

"Senasis turgus" administracijos darbuotoja Lilijana Leparskaitė.

Avių mėsa tokia brangi, nes į avienos kilogramą viskas įskaičiuota – nuo skerdimo paslaugų iki prekybos vietos turgavietėje.

"Yra vienas kitas klientas, kuris pageidauja ėrienos ar avienos. Tai yra brangus malonumas. Nors panašiai kainuoja ir veršienos kilogramas", – patvirtino L.Leparskaitė.

Mažas klientų ratas

Tačiau bent jau tarp pavienių žmonių avienos poreikis gyvuoja. Yra tendencija, kad kiekvienas ūkininkas turi savo klientus: kas restoranus, kas privačius žmones. Prekybos centruose dažniausiai prekiaujama iš Lenkijos atvežta aviena. Ji truputį pigesnė, kaina – apie 35 litus už kg mėsos.

"Aviena pas mus prekiaujama mažai, matyt, todėl, kad lietuvių vartojimo tradicijos nėra nukreiptos į avieną. Šiaip tai aviena labai gera mėsa ir jos reikėtų vartoti daugiau. Juk tas gyvūnas – grynas žolėdis. Gera tendencija – auginamų avių skaičius auga", – tvirtino Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.
Lietuvoje jau atsiranda įmonių, kurios apdoroja ir avių vilną. Tačiau poreikis dar nedidelis.

"Vienas didžiausių avių augintojų Baltijos šalyse, auginantis 2 tūkst. avių bandą, tikina, kad didelių pelnų neskaičiuoja, patenkina savo reikmes ir investuoja į ūkį. Avinininkystė didelio ir greito pelno neneša, šitą darbą reikia ir suprasti, ir mėgti", – pabrėžė A.Vilimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių