Balandžiai šeimai apkartino gyvenimą

Žmonės imasi už galvų – kasdien prie jų balkonų langų šmirinėja ir butus teršia per pusšimtis balandžių. Gyventojus ši jau dešimtmetį neišsprendžiama problema pykdo ne tik dėl bjauraus vaizdo, bet ir dėl pavojaus sveikatai.

Mėtosi paukščių gaišenos

Jauna klaipėdiečių šeima keiksnoja spalio 18-ąją, kai Šilutės plento 42-ajame name įsigijo naują būstą.

Tądien du vaikus auginanti pora neįsivaizdavo, kad naujuosiuose savo namuose negalės kurdintis vien dėl nuolatinių paukščių vizitų.

"Spalio 18 d. nusipirkome būstą trečiame daugiabučio namo aukšte. Matėme, kad yra problema – ant namo fasado konstrukcijų, kurios yra ir mūsų buto balkonas, gyvena balandžiai. Jie ten siaubingai dergia, netgi matėme balandžių gaišenų", – šiurpo moteris.

Jie ten siaubingai dergia, netgi matėme balandžių gaišenų

Kiekvieną vakarą parskrenda ir ant namo medinių lentų nutupia apie penkiasdešimt balandžių.

"Tai yra sena bėda. Jie ten suka lizdus jau dešimt metų", – aiškino pašnekovė.

Nuo nemalonios paukščių draugijos kenčia ir daugiau penkiaaukščio namo gyventojų, ypač tie, kurių balkonai yra antrame, trečiame ir ketvirtame aukštuose.

"Beviltiška situacija"

Kitą dieną po būsto įsigijimo jauna klaipėdiečių pora griebė jautį už ragų – kreipėsi į savo namo administratorių, savivaldybę. Jiems buvo pažadėta šią problemą spręsti.

Tačiau paaiškėjo, kad viskas ne taip paprasta, kaip atrodo.

"Pakeisti balkono konstrukcijų negalima, nes tai – fasado dalis, todėl prieštarautų namo projektui. Kitas variantas – uždėti tinklus ant balkonų, kad balandžiai negalėtų nutūpti. Visi gyventojai sutikome, kad išmatos būtų išvalytos mūsų lėšomis. Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus specialistas aiškino, kad patys to padaryti negalime, nes šiam darbui reikia specialios įrangos, jis yra pavojingas gyvybei. Tada aš surinkau kaimynų parašus, gyventojai pritarė, kad jiems taip pat būtų išvalytos namo fasado lentos, esančios balkonuose, jų pačių lėšomis. Vis dar laukiame, kada prasidės darbai", – kalbėjo klaipėdietė.

Apmaudu tai, kad būstą įsigijusi šeima negali jame gyventi, kol nebus išvaikyti balandžiai.

"Beviltiška situacija. Po poros mėnesių baigsime buto remontą, jau turėtume kraustytis ten gyventi, bet turbūt negalėsime, kol nebus išspręsta problema. Juk balandžių išmatos yra kenksmingos sveikatai, o jei praveriame balkono langus, teršalų prikrenta ir į vidų", – skėsčiojo rankomis pašnekovė.

Nešioja ligas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė teigė, kad pirmiausia žmonės turėtų pašalinti lizdus nuo namo sienų, tuomet neliks ir balandžių.

Taip pat jokiu būdu nemaitinti šių paukščių.

"Balandžiai nešioja tam tikras užkrečiamąsias ligas, todėl šį klausimą būtina kuo greičiau spręsti – jei gyventojams nepavyksta patiems, reikėtų samdyti darbininkus, kurie sutvarkytų, išvalytų. Gal žmonės juos maitina, todėl nuolat ir atskrenda? Reikėtų revizuoti balkoną ir pasižiūrėti, ar ten nėra susuktų lizdų ar gūžtų. Gal tie balandžiai baisių ligų ir neatneš, bet mes nesame tuo šimtu procentų tikri", – komentavo A.Šlepetienė.

Esą ši problema turėtų būti sprendžiama visų namo gyventojų sutarimu ir bendromis jų lėšomis padedant daugiabutį administruojančios įmonės atstovams.


Šiame straipsnyje: balandžiaiskaitytojo naujienabalkonastarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

vargas

vargas portretas
mes ir turime kaimyną, kuris rudenį nusiperka maišą saulėgrąžų ir visą žiemą lesina, kaip jis galvoja žvirblelius.Bet kaimynų balkonai pilni balandžių išmatų ir saulėgrąžų lukštų.Na ir ką tu durnam aiktui padarysi?

Ir Kaune ju yra

Ir Kaune ju yra portretas
Kaune nemazai namu, kuriuose virs 5 auksto yra nedidelis tecninis aukstas. Jo aukstis koks 130-140 cm. Reikalui esant, eiti ten neiseina, tenka ropoti. Per 40-50 metu susikaupe istisas sluoksnis ismatu ir lavonu. Idomu, jie neskleidzia ko nors negero?

kregzde

kregzde portretas
Asta Šlepetienė teigė, kad pirmiausia žmonės turėtų pašalinti lizdus nuo namo sienų, tuomet neliks ir balandžių. Gal as gyvenime per zioplas bet nesu mates balandzio lizdo ant sienos, kregzdutes tai taip nekart maciau
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių