Baltijos jūroje - tarptautinėse taršos likvidavimo pratybos

Birželio 12-14 d. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų paieškos, gelbėjimo ir taršos likvidavimo laivas „Šakiai“ dalyvauja tarptautinėse jūros taršos incidentų likvidavimo pratybose BALEX DELTA 2013, vykstančiose Baltijos jūroje, Vokietijos teritoriniuose vandenyse prie Rostoko uosto.

Šias kasmetines HELCOM (angl. Helsinki Commission - Helsinkio komisija, Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisija) inicijuotas pratybas šiais metais organizuoja Vokietijos centrinė jūrinių ekstremalių situacijų valdymo vadovybė. Pratybose dalyvauja 27 specialiai jūros taršos likvidavimui pritaikyti laivai iš aštuonių su Baltijos jūra besiribojančių šalių - Danijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Rusijos Suomijos, Švedijos ir Vokietijos.

Pratybose BALEX DELTA 2013 tikrinamas Baltijos šalių pasiruošimas bendrai reaguoti į didelio masto naftos išsiliejimą Baltijos jūroje. Pratybomis siekiama patikrinti su Baltijos jūra besiribojančių šalių reagavimo į taršos incidentus sistemą, procedūras, taršos likvidavimo laivų tarpusavio sąveiką, taip pat bendradarbiavimą su kranto specialiosiomis tarnybomis, vykdančiomis pakrančių valymo darbus.

Pagal sukurtą scenarijų, Baltijos jūroje prie Vokietijos krantų susiduria laivai. Avarijos metu iš tanklaivio į jūrą išsilieja didelis kiekis mazuto. Pratybose dalyvaujantiems laivams iškeliamas uždavinys surinkti kaip įmanoma didesnį kiekį vandens paviršiuje plūduriuojančio mazuto, kol teršalai nepasiekė Vokietijos pakrančių.

Esant realiam didelio mąsto taršos jūroje incidentui, kaip ir pagal šių pratybų scenarijų, būtų organizuojamas taršos likvidavimo pajėgumų iškvietimas iš visų su Baltijos jūra besiribojančių valstybių, siekiant užkirsti kelią į jūrą išsiliejusiems naftos produktams pasiekti krantą. HELCOM šalys, esančios prie Baltijos jūros, turėjo daugiau kaip 45 jūrinius taršos likvidavimo laivus, kurie, gavus pagalbos šaukimą, galėtų pasiekti naftos išsiliejimo incidento vietą per 6–48 val.

BALEX DELTA pratybos rengiamos nuo 1989 m. reguliariai pagal numatytą planą vis kitoje valstybėje prie Baltijos jūros.

2010 m. tarptautinės taršos likvidavimo pratybos BALEX DELTA vyko Lietuvoje ir buvo organizuotos Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro. Tąkart pratybose dalyvavo 7 taršos likvidavimo laivai iš 7 šalių. Lietuvai pratybose atstovavo Karinių jūrų pajėgų laivas „Šakiai“, Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis „Mi-8“ ir „ORLEN Lietuva“ Būtingės terminalo pajėgos.

Helsinkio komisija arba Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisija (angl. Helsinki Commission, HELCOM) yra institucija, koordinuojanti 1974 m. priimtos Helsinkio konvencijos dėl Baltijos jūros baseino jūrinės aplinkos apsaugos dažniau žinomos kaip Helsinkio konvencija, įgyvendinimą. Lietuva nuo 1992 m. yra šios konvencijos narė. Jos įgyvendinimo svarba taip pat akcentuojama ES Baltijos jūros regiono strategijoje, kuri yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų. Joje, kaip ir Helsinkio konvencijoje, akcentuojama Baltijos jūros aplinkos būklės gerinimas.

Įgyvendinant Helsinkio konvenciją, Lietuvoje sudarytas Helsinkio komisijos nacionalinis komitetas. Krašto apsaugos sistemos atstovas dalyvauja Helsinkio Komisijos Atsakomųjų veiksmų į jūros taršą darbo grupės veikloje, Krašto apsaugos ministerija taip pat prisideda prie konvencijos tikslų įgyvendinimo vykdydama Baltijos jūros aplinkos apsaugos strategijos priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių