Bandys sugrąžinti gyventojus į Klaipėdą

Miestas rajone įsikūrusius gyventojus bandys parsivilioti nauju kvartalu Medelyno gatvėje. Šioje teritorijoje numatyta ir daugiaaukštė, ir mažaaukštė statyba. Pirminiais duomenimis, naujame rajone bus 2,25 tūkst. butų.

Pirmenybė – mažaaukštei statybai

Galimybių studija, kaip reikėtų vystyti Medelyno kvartalą, aptarė miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas tvirtino, kad galimybių studija turėjo atsakyti į kelis klausimas. Vienas iš jų, ar savivaldybė pati turi vystyti infrastruktūrą Medelyno kvartale, ar parduoti sklypą be tinklų.

Taip pat analizuota, ar šį projektą galima vystyti etapais. Studijos rengėjai jų išskyrė tris.

„Reikėjo išsiaiškinti finansinės grąžos pagrįstumą, jei miestas investuos į infrastruktūrą kartu partneriais vandens ir šilumos tiekėjais“, – tvirtino vadovas.

Pasak R.Zulco, galimybių studija parodė, kad priimtiniausias variantas, jei savivaldybė pati investuotų į infrastruktūros įrengimą kvartale. Pabrėžiama, kad tai pagreitintų užstatymą.

Nurodoma, kad reikėtų kvartalą vystyti etapais, pradedant nuo mažaaukštės statybos.

„Įrengus infrastruktūrą, sklypus norime iš karto parduoti, kad teritorija neliktų neįsisavinta dykrą“,  – komentavo direktorius.

Projektuos dar šiemet

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė pasakojo, kad anksčiau detaliojo plano rengėjai kvartalą siūlė vystyti nuo daugiaaukštės statybos. Daugiabučiai yra suplanuoti rytinėje teritorijos pusėje. Tik tada pereiti į mažaukštę statybą.

„Galimybių studijos rengėjai, išanalizavę situaciją nekilnojamo turto rinkoje, pateikė kitą siūlymą. Pasak jų, reikia pradėti nuo mažaukštės statybos vystymo. Buvome susitikę ir su detaliojo plano rengėjais. Jie palaikė siūlymą pradėti nuo mažaaukštės statybos. Situacija rinkoje yra pasikeitusi“, – komentavo vedėja.

Tačiau R.Zulcas tvirtino, kad bus ruošiamas viso kvartalo infrastruktūros įrengimo techninis projektas. Tik įgyvendinti žadama dalimis. Techninį projektą planuojama rengti dar šiemet. Tam yra numatyta 40 tūkst. eurų. Kitais metais suma didesnė – 100 tūkst. eurų.

Rengti techninį projektą savivaldybė nori kartu su partneriais šilumos, vandens, elektros, telekomunikacijų tiekėjais. Su įmonėmis būtų sudaryta jungtinė veiklos sutartis.

„Norėtųsi, kad klausimas būtų svarstomas kompleksiškai. Kartu parengtume techninę užduotį projektavimui, įmonės savo dalimis prisidėtų prie projekto įgyvendinimo“, – tvirtino vadovas.

Laukti nėra ko

Pasak R.Zulco, taip pat svarstoma, ar nereikėtų bendrajame miesto plane numatyti šios teritorijos šildymo būdo – centralizuoti šilumos tiekimo.

Komiteto nariai net neabejojo, kad daugiabučiai namai bus šildomi centralizuotai. Daugiausia dvejonių kilo dėl individualių namų.

Tarybos narys Laisvūnas Kavaliauskas atkreipė dėmesį, kad demografinė situacija mieste yra sudėtinga. Politikas domėjosi, ar Medelyno kvartalo išvystymas neužkirs kelio kitiems mieste suplanuotiems kvartalams. Vienas tokių yra numatytas prie Trinyčių tvenkinio.

„Ar sugebėsime įsisavinti? Ar neatsitiks taip, kad nuėję ten kryžių dėsime kitoms vietoms? Medelyno kvartalas labai juk labai patrauklus. Šalia miškas, gamta“, – tvirtino tarybos narys.

Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas atkreipė dėmesį, kad tie sklypai privatūs, kažkieno nupirkti.

„Negi lauksime, kol įvyks kokie procesai?“, – klausė vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai grazios nuotraukos

Labai grazios nuotraukos portretas
Gal kas zinote, gal yra daugiau nuotrauku is paukscio skrydzio sito sklypo?

Centre

Centre portretas
stikloidai/ir ne tik/ metu metais tušti stovi o čia dar statyt susiruošė.Gyventojai tai po 150 štukiu i dieną usienin išemigruoja-kas čia gyvens

Atsibudo

Atsibudo portretas
Numirėlis ir nusprendė perst.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių