„Bardakas“ toliau kelia aistras: šįkart – dėl pavadinimo

Gyventojų nemalonę dėl triukšmo ir nelegalios terasos užsitraukęs naktinis baras "Bardakas" atkreipė ir lietuvių kalbą ginančių institucijų dėmesį. Nors inspektoriai vieningai sutinka, kad toks pavadinimas yra neteiktinas ir netgi amoralus, teisiškai jie yra bejėgiai – pasirodo, žargonine svetimybe mūsų šalyje gali pasivadinti bet kas.

Teisinė kolizija?

Netvarka arba jovalas – taip kalbininkai siūlo keisti lietuvių kalboje nevartotiną "bardaką".

Nepaisant to, verslininkai rado būdą, kaip įteisinti žargonine svetimybe laikomą žodį.

Paklaustas, kaip nelietuviškas skolinys galėjo atsidurti ant trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje veikiančių barų fasadų, Valstybinės kalbos inspekcijos Inspektavimo skyriaus vedėjas Arūnas Dambrauskas suglumo.

"Tikras "bardakas". Sunku pasakyti, reikėtų klausti Lietuvių kalbos komisijos, kas nors teiravosi jos nuomonės, ar ne. Gal nelegaliai taip pasivadino? Jeigu tikrai Registrų centras ar kuri nors savivaldybių davė leidimą, situacija išties sudėtinga. Nes, tarkime, viena valstybės įstaiga leidimą davė, o kita, šiuo atveju – inspekcija, sako "blogai". Tokia teisinė kolizija nėra gerai", – svarstė vedėjas.

A.Dambrausko žodžiais, visi mieste pasirodantys viešieji užrašai turėtų būti derinami su Klaipėdos savivaldybės kalbos tvarkytoja.

Pažeidžia viešąją moralę?

Kaip teigė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis, komisija tikrina ir sprendžia tik dėl įmonių pavadinimų, kurie yra teikiami internetu.

Ar tai reiškia, kad jokios taisyklės kavinių, barų ar parduotuvių pavadinimams neegzistuoja?

"Jeigu pavadinimas kelia įtarimų, turi ateiti kalbos tvarkytojas ir pasakyti: "Mielieji, jūs pažeidėte valstybinės kalbos nuostatas ir jums šį pavadinimą reikia keisti." Lietuvoje šį reikalą prižiūri arba Valstybinė kalbos inspekcija, arba kalbos tvarkytojai. Konkrečiai už Valstybinės kalbos įstatymo vykdymą atsakingas yra savivaldybės administracijos direktorius. Žinoma, pats direktorius nevaikščios, bet kalbos tvarkytojas privalo reaguoti", – aiškino A.Antanaitis.

Už Valstybinės kalbos įstatymo pažeidimus taikomos administracinės nuobaudos.

"Tai – gana sudėtingas dalykas, nes reikia įrodyti, kad "bardakas" neatitinka konkrečių reikalavimų. Tarkime, Vilniuje buvo atsiradusi reklama "dylas" (anglų kalboje "deal" reiškia susitarimą, sandėrį – I.L.). Mes visi suprantame, ką tai reiškia. Bet pasakė "Džiugas Dylas", ir įstatymo nebepritaikysi, nes neva tai yra pavardė, kilusi nuo žodžio "dilti". Dėl "Bardako" – irgi panašiai. Toks užrašas galbūt pažeidžia viešąją moralę. Bet aš beveik neabejoju, kad šis reikalas atsidurtų teisme. Esant tikram keiksmažodžiui įrodyti būtų lengviau. O čia – žemo lygio žargonizmas", – konstatavo komisijos pirmininkas.

Tai – žemo lygio žargonizmas.

A.Antanaitis pripažino, kad daliai Lietuvos verslininkų išties trūksta sąmoningumo.

"Tokie yra linkę ignoruoti gerą toną, lietuvių kalbos taisykles ir nerodo pagarbos lietuvių kalbai", – įsitikinęs pašnekovas.

Įregistravo ES biure

Klaipėdos savivaldybės vyriausioji kalbos tvarkytoja Asta Chrustaliova patikino, kad baro pavadinimą "Bardakas" jo savininkai praėjusių metų gegužę įregistravo kaip Europos Sąjungos prekių ženklą.

Todėl teisiškai viskas yra tarsi gerai.

"Kadangi Lietuvoje nepavyko, jie tą ženklą įregistravo Europos Sąjungos patentų biure. Prekių ženklams negalioja jokie kalbos taisyklingumo reikalavimai. Kalbininkai, be jokios abejonės, į tai teigiamai nežiūri, bet, norint uždrausti, reikia turėti teisinį pagrindą", – sakė A.Chrustaliova.

Panašu, kad savo vardą baro savininkai pateisino su kaupu.

Prasidėjo nuo triukšmo

Namo (Žvejų g. 4) gyventojų ir tame pačiame pastate veikiančio baro "Bardakas" savininkų nesutarimai prasidėjo dar praėjusį birželį, vos tik šis ėmė veikti.

Į konfliktą įtraukti ne tik pareigūnai, Viešosios tvarkos skyriaus kontrolieriai, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, bet ir miesto valdžia.

Dienraštis rašė, kad, kitaip nei Vilniuje ar Kaune, Klaipėdoje baras ar veikiau – naktinis klubas atsidarė daugiabučiame name.

Nuo tada, kaimynų žodžiais tariant, jų gyvenimas virto nesibaigiančiu košmaru.

Virš baro gyvenantys žmonės dėl savaitgaliais iki pat ankstyvo ryto leidžiamos muzikos ir vibracijos kreipėsi į atsakingas institucijas ir nė viena jų esą nepadėjo išspręsti beviltiška tapusios situacijos.

"Naktinio klubo klientų srautai dideli, vyksta muzikos grupių pasirodymai, koncertai. Triukšmaujama iki 5, 6 val. ryto, groja muzika, žemų tonų garsai eina per visą namą, išgėrę klientai buriuojasi po namo langais ir prieigose, rytais namo laiptinės apšnerkštos, primėtyta nuorūkų, kitaip prišiukšlinta. Namo gyventojai, svečiai kviečia policiją, informuojamas Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyrius, miesto meras, nuolat kviečiami policijos pareigūnai, tačiau problema tik gilėja. Baro terasa yra tiesiai po gyvenamojo namo langais, todėl joks poilsis čia yra neįmanomas", – negerumus vardijo vieno buto Žvejų g. 4 savininkė V.P. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – I.L.).

"Bardakas" nemalonumų turi dar ir dėl lauko terasos.

Esą be leidimo kultūros paveldo teritorijoje apie pusmetį prastovėjusi ir šalia baro tebestūksanti lauko terasa, net ir skyrus įmonei baudą, niekur nedingo.

Gyventojų skundą nagrinėjantys Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Klaipėdos departamento atstovai šiandien (balandžio 10 d. 10 val.) vykdys patikrinimą ir vėl spręs, ką daryti.

Į klausimus atsakė raštu

Bendrovės "Eleneta", valdančios Klaipėdos barą "Bardakas", vadovas Žygimantas Daukintis pagaliau atsakė į dienraščio pateiktus klausimus.

"Patvirtiname, kad bendrovė "Eleneta" sureagavo į visas Žvejų g. 4-ojo namo gyventojų išsakytas pastabas bei skundus dėl naktį keliamo triukšmo. Siekdami išspręsti susidariusią situaciją, 2018 m. rugsėjo 27 d. organizavome susitikimą su gyventojais, Viešosios tvarkos skyriaus bei policijos atstovais, jo metu buvo aptariama, kas trikdo gyventojų ramybę ir poilsį, kokios galėtų būti identifikuotų problemų sprendimo priemonės ir pan.", – dėstė vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žurnaliste gal jau gana apie tą patį?

Žurnaliste gal jau gana apie tą patį? portretas
Esu Žvejų g. Gyventojas, todėl ši tema man aktuali. Bet problema yra ne "Bardake" problema yra visuose Žvejų g. Baruose. Kodėl būtent ši vieta akcentuojama ir parašyti 3 straipsniai per savaitę tos pačios žurnalistės? Kodėl faktai iškraipomi? Praeitais metais 99 iškvietimai, šiais per 3 mėn 15. (12:3=4, 4x15=60) Vadinasi atsiradus Bardakui iškvietimų skaičius sumažėjo beveik per pus? Kvepia tuom, kad Klaipėdos dienraštis užsiema labai negerais dalykais. Jeigu būtumėt senamiesčio gyventojas, tai žinotumės, kad pernai "Bardakas" neveikė visus metus, o tik pusę jų... tai persiskaičiuokit. Statistika pateikta policijos, ne žurnalistų

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip dirba savivaldybe, kad isduoda leidima naktiniui klubui irengti gyvenamajame name. Taigi suprantama, kad kils konfliktas. Gyventojai nenori gadintis sveikatos ir taikytis su triuksmu is baro naktimis, bei visomis jegomis gins savo teisetus interesus. Bardako savininkai tegu iesko patalpos negyvenamajame name, kaip Vilniuje ir Kaune, nes naktinis klubas gyvenamajame name nesuderinamas dalykas, pastoviai bus nusiskundimu.

užjaučianti

užjaučianti portretas
atjaučiu tuos gyventojus. Juk tokias BUM BUM buvo kankinami kaliniai pvz. Gvatemalos kalėjime. Pagal kalinius, tai buvęs pats baisiausias kankinimo būdas. Tik atsilupėliai triukšmo chuliganai to niekaip nepajėgūs suprasti, nes jie neturi nei lašo empatijos
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių