Bedarbių antplūdis laukiamas rudenį

Nors nedarbo lygis uostamiestyje šiek tiek stabilizavosi, Darbo birža su nerimu laukia rudens. Manoma, kad jau nuo rugsėjo čia pradės registruotis socialines lengvatas norintys gauti klaipėdiečiai.

Registruosis dėl lengvatų

Šiuo metu nedarbo lygis Klaipėdoje yra mažesnis nei visoje šalyje - 9,7 proc., tačiau, pasak Klaipėdos darbo biržos direktoriaus Andriaus Adomaičio, rudenį laukiamas ieškančių darbo žmonių suaktyvėjimas.

Anot jo, jau netrukus bus pasiektas didžiausias  iki šiol šalyje buvęs nedarbo lygis, kuris 2002-2003 metais siekė 10 proc. Nedarbo didėjimą, A.Adomaičio teigimu, paskatins ne tik netrukus pasibaigsiantis vasaros darbų sezonas, bet ir tai, kad prieš žiemą daugelis žmonių norės gauti lengvatas būsto išlaikymui.

"Vasarą nedarbas buvo sumažėjęs, nes daug žmonių dirbo sezoninius darbus, kurie prasidėjus rudeniui baigsis. Tačiau dėl to daug besiregistruojančių bedarbių sulaukti neplanuojame, nes sezoninių darbų šiemet nebuvo itin daug. Mus labiau neramina tai, kad prieš žiemą užplūs tie žmonės, kurie registruosis ne kiek  norėdami susirasti darbą, bet siekdami gauti socialines garantijas jei susirgtų, taip pat norėdami, kad vaikai mokykloje gautų nemokamą maitinimą bei tikėdamiesi lengvatų už komunalines paslaugas. Tai labai aktualu artėjant būstų šildymo sezonui", - paaiškino A.Adomaitis.

Laukiama bankrotų banga

A.Adomaitis tvirtina, kiek didės nedarbas kol kas sunku prognozuoti ir dėl to, kad neaišku, kiek įmonių šiais metais skelbs bankrotus. Pasak jo, per visus praėjusius metus iš viso bankrutavo 15 įmonių, o per pirmąjį šių metų pusmetį - 22.

Pašnekovas įsitikinęs, kad dar viena bankrotų banga gali nuvilnyti jau šį rudenį, kuomet dėl išaugusio PVM mokesčio kai kurios įmonės bus priverstos užsidarinėti. Kitos nebeišsilaikys dėl skolų.

"Jau po truputį vėl gauname pranešimus apie planuojamus grupinius darbuotojų atleidimus. Taip pat bendraudamas su verslininkais vis dažnai girdžiu pesimizmą, jie kalba apie tai, kad netrukus gali tekti bankrutuoti. Tad jei rudenį vėl prasidės bankrotai, mus užplūs bedarbių minios", - komentavo A.Adomaitis.

Užplūdo absolventai

Šiuo metu Klaipėdos darbo biržoje užregistruota 15,5 tūkst. bedarbių, o per pirmąjį šių metų pusmetį iš viso įdarbinta 6,9 tūkst. darbo ieškančių žmonių. A.Adomaičio duomenimis, šiemet įdarbinta 7 proc. mažiau darbo ieškančių klaipėdiečių nei per tą patį laikotarpį pernai. Nors darbo biržoje yra užregistruotos 247 laisvos darbo vietos, net 61 proc. jų, anot A.Adomaičio, yra skirtos trečiųjų šalių piliečiams - dirbti uosto įmonėse. Kiti pasiūlymai - dirbti prekybos bei aptarnavimo srityse.

Šiuo metu ypatingų darbo pasiūlymų, pasak A.Adomaičio nėra, todėl retas bedarbis gali susirasti darbą pagal turimą specialybę. Jo teigimu, šiais metais užsiregistravo ir penkiskart daugiau darbo ieškančių absolventų, kuriems taip pat nėra ką pasiūlyti. Jei pernai liepos mėnesį Klaipėdos darbo biržoje užsiregistravo 97 universitetus ar kolegijas baigę jaunuoliai, šiemet jų sulaukta 500.

"Mums sunku įdarbinti patirtį turinčius žmones, tad įdarbinti studentus dar sunkiau. Jis patys skundžiasi nežinantys ką daryti ir tvirtina planuojantys emigruoti. Darbdaviai teigia ieškantys būdų kaip išlaikyti savus darbuotojus, todėl apie naujų priėmimą dabar net negalvojantys", - pabrėžė A.Adomaitis.


Šiame straipsnyje: darbo biržanedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių