Birželį klaipėdiečiai už šilumą mokės brangiau

Prognozės, kad kitas šildymo sezonas gali būti brangiausias šalies istorijoje, gali išsipildyti. Šilumos kaina po truputį kyla. Tam didžiausia įtaką turi brangstančios dujos.

Už birželį suvartotą šilumą, kuri šiltuoju metų laiku naudojama karšto vandens paruošimui ir temperatūros palaikymui, klaipėdiečiai mokės 2,95 proc. daugiau nei gegužę. Ji sieks 21,28 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio. Pastarasis gyventojams yra lengvatinis ir siekia 9 proc.

Anot įmonės „Klaipėdos energija“ atstovų, šilumos kaina išaugo, nes jos gamybos sąnaudos pabrango daugiau nei 5 proc. Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, šilumos kainos perskaičiuojamos kas mėnesį. Jei šilumos gamybos kaina nedidėja ar nemažėja daugiau nei 5 procentus, kainos galima nekeisti.

Gegužę dauguma klaipėdiečių mokėjo 20,67 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio. Tokia kaina buvo ir balandį. Lyginant su kovo mėnesiu, ji buvo išaugusi 6,5 proc., nes pabrango dujos.

Būtent degindama pastarąsias įmonė „Klaipėdos energija“ pagamina 75 proc. šilumos. Likusi šiluma superkama iš atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančių nepriklausomų šilumos gamintojų.

Nedidelei daliai klaipėdiečių – 200 butų šilumą tiekia įmonė „Lamberta“. Praėjusio posėdžio metu uostamiesčio taryba patvirtino šilumos kainų dedamąsias šiai bendrovei.

Įmonės „Lamberta“ direktorius Jonas Kondratas tvirtino, jog šilumos tiekimo licenziją jie gavo neseniai. Įmonės šilumos tarifas yra šiek tiek didesnis nei bendrovės „Klaipėdos energija“.

„Didesnė kaina susidarė ne mūsų noru. Taip atsitiko dėl pasikeitusios atsiskaitymo už dujas tvarkos. Dėl šios priežasties mums pradėti taikyti didesni dujų tarifai. Tad pabrango ir šiluma. Jei būtų atsiskaitymo už dujas tvarka nebūtų pasikeitusi, mūsų šilumos tarifai būtų mažesni nei „Klaipėdos energijos““, – aiškino J.Kondratas.

Įmonės „Lamberta“ šilumos kaina kaip ir bendrovės „Klaipėdos energija“ bus peržiūrima kas mėnesį. Ji turi būti paskelbta gyventojams iki mėnesio 25 dienos, o įsigalioja nuo kito mėnesio 1 dienos.

J.Kondrato teigimu, šilumos kainai – dujos esminis dalykas. Todėl ieškoma būdų kaip išsiversti be jų.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija prieš kelis mėnesius prognozavo, kad kitas šildymo sezonas bus brangiausias šalies istorijoje. Numatoma, kad auganti gamtinių dujų kaina toliau kils.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
jau net nejuokinga

111

111 portretas
o kada algas kelsit kaip europoje povelniu jau nervina

nuomone

nuomone portretas
manau, kad ne tik Klaipedoje, idomu, kiek Kaunas uzsisauks?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių