Budėti prie mokyklų tėvams nesiūlo

Į uostamiesčio mokyklas pradėjo plaukti klaipėdiečių laiškai su prašymais priimti vaikus. Tačiau kai kurie tėvai, nors ir išsiuntė dokumentus paštu, pasiryžę eiti į vietą, stovėti eilėse, kad dar kartą juos pateiktų. Miesto valdžios atstovai tvirtina, kad to daryti neverta.

Komitetas pakeitimams pritarė

Klaipėdos savivaldybės administracija parengė priėmimo į miesto bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos pakeitimus.

Nurodoma, kad siekta aiškiau apibrėžti registruotais laiškais teikiamų prašymų mokytis kitais mokslo metais priėmimo terminus, įregistravimo principus bei patikslinti reikiamų pateikti dokumentų sąrašą.

Tvarkoje norima įteisinti, kad prašymus registruotais laiškais asmenys mokykloms gali siųsti iš anksto. Pirmąją prašymų priėmimo dieną pirmiausia bus įregistruoti atsiųstieji šią dieną ar iki jos.

Pakeitimais siekiama gyventojus paskatinti plačiau naudotis teise prašymus mokykloms teikti registruotais laiškais, išspręsti eilių prie mokyklų prašymo teikimo pirmąją dieną problemą.

Į pirmas klases ir pirmas gimnazijos klases prašymai mokyklose bus priimami nuo vasario 19 d. 8 val., į 2–10 klases ir II–IV gimnazijos klases – nuo vasario 21 d. 8 val.

Tvarkos pakeitimai bus teikiami tvirtinti miesto tarybai. Pastaruosius jau svarstė Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai. Šie permainoms pritarė.

Esmė yra paprasta

Pasak miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininko Arvydo Cesiulio, kai kuriems nariams kilo abejonių dėl pokyčių, bet, viską išanalizavus, paaiškėjo, jog tai geras sprendimas.

"Visos problemos kilo dėl to, kad žmonės iki galo neįsigilino į sprendimo esmę, o ji yra paprasta. Pakeitimais norima sulyginti galimybes pateikti prašymus priimti į mokyklas registruotais laiškais ir laukiant gyvoje eilėje. Visi dalyvaus lygiomis teisėmis", – teigė pirmininkas.

A.Cesiulis atkreipė dėmesį, kad pakeitimais norima įteisinti terminus, kada galima teikti prašymus dėl priėmimo į mokyklas registruotais laiškais. Tai būtų galima daryti nuo sausio 4 iki vasario 19 d. imtinai. Pastarąją dieną startuoja prašymų priėmimas pačiose mokyklose.

"Laiškai mokyklas gali pasiekti ir po vasario 19 d. Svarbiausia, kad ant voko būtų šios dienos antspaudas", – komentavo pirmininkas.

A.Cesiulis akcentavo, kad nei paštu, nei fiziškai prašymai nebus numeruojami pagal gavimo eilę. Tai neturės jokios įtakos vaiko priėmimui į mokyklą.

"Kurie vaikai bus priimami įstaigą, birželį susirinkusi komisija vertins pagal miesto tarybos patvirtintus kriterijus. Visiškai nesvarbu, ar laiškas išsiųstas sausio 4-ąją, ar vasario 19-ąją. Ar pateiktas prašymas paštu, ar nuneštas į mokyklą", – pabrėžė politikas.

Tikrins duomenų tikrumą

A.Cesiulis įsitikinęs, kad būtų neteisinga, jei sprendžiant, ar vaikas gali lankyti konkrečią mokyklą, būtų vertinamas ir prašymo pateikimo pirmumas.

"Miesto taryba yra patvirtinusi kriterijus ir jais reikia vadovautis. Pirmasis – vaiko faktinė gyvenamoji vieta. Taip pat besimokantys broliai, sesės, mokymosi rezultatai, kiti kriterijai. Esame diskutavę, kaip elgtis tais atvejais, kai yra keliais vaikais, kurie atitinka visus kriterijus, daugiau. Atsakymas buvo paprastas – jei yra du ar trys, tai priimami visi", – sakė pirmininkas.

A.Cesiulis atkreipė dėmesį, kad komisijos nariams yra sudaryta teisė tikrinti, ar vaiko nurodyta faktinė gyvenamoji vieta yra tikra. Gali būti paprašyta pateikti tai įrodančius dokumentus, pavyzdžiui, mokesčių už paslaugas kvitus. Patikrinimai gali vykti ir atvykstant į nurodytą gyvenamąją vietą.

"Sutartys su mokiniais bus pasirašomos vėliau. Tad laiko patikrinti tikrai bus. Tvarką norima sudaryti, kad nebūtų eilių, galimybių sukčiavimui ar korupcijai", – teigė pirmininkas.

Pasigenda elektroninės sistemos

A.Cesiulis dar kartą pabrėžė, kad tėvams tikrai neverta eiti budėti prie mokyklų pirmąją priėmimo dieną, laukti ilgiausiose eilėse, kaip buvo pernai.

"Jei tėvai nors kiek turi proto, susirinks dokumentus, patikrins, ar visi, sudės jų kopijas į voką ir išsiųs į mokyklą. Būtų gerai, jei įstaiga patvirtintų, kad prašymą gavo. Galvojama, kaip tai padaryti", – komentavo pirmininkas.

A.Cesiulis tikino, kad didelis ažiotažas, kai pareiškėjų skaičius gerokai viršija vietų skaičių, yra tik keliose Klaipėdos mokyklose.

"Kai kurios moksleivių laukia išskėstomis rankomis. Tik ateikite ir mokykitės. Be mokslo tikrai neliks nė vienas", – teigė politikas.

Tėvai stebisi, kodėl Klaipėdoje dar nėra elektroninės priėmimo į mokyklas sistemos. A.Cesiulis tvirtino, kad šis klausimas keliamas ne vienus metus, buvo skelbti ir konkursai, tačiau neatsirado rimtų pasiūlymų.

"Šiuo klausimu dirbama toliau. Esu įsitikinęs, kad kitais metais tokią sistemą turėsime. Dabar galime tik apgailestauti ir pasiūlyti, ką turime", – pabrėžė pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ita

Ita portretas
Kosmaras ,nera savivaldybeje tvarkos nera ,geda paskelbia viena daro kita ,ar tokie nemoksos dirba .eikit lauk ateis zmones kurie nores dirbti ,o ne algas gauti

Gabrielė Burbulytė

Gabrielė Burbulytė portretas
Netiesa straipsnyje. Sausio 3 dieną buvo paskelbta info, kad išsiuntimo data (laiško) bus svarbu. Kas meluoja?

idomu.

idomu. portretas
Siaip svetimam ar mokytojui prie vaiko prisiliesti negalima.Paimti uz rankos negalima.Tai kaip paims svetimas.O kas jei jis nusives ta vaika?....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių