Burlaiviui – perkėlimo operacija

Lietuvos jūrų muziejaus administracija suka galvas, kaip į muziejų nugabenti Melnragės paplūdimyje jūros išmestą burlaivio korpusą.

Manoma, kad bangų išplukdytos laivo liekanos siekia XIX a. Tikėtina, kad tai krovininio burlaivio korpusas. Spėjama, jog laivas savo gyvavimą baigė ties Klaipėdos uosto vartais, kai nesėkmingai mėgino pro juos praplaukti.

Pasak Jūrų muziejaus istoriko Romualdo Adomavičiaus, svarstomi keli rasto laivo pargabenimo į muziejų variantai.

„Jei mes jį vežtumėme transportu, tektų uždaryti Klaipėdos gatves. Ir kažin ar jis į keltą tilptų? Laivo liekanų ilgis 8, o plotis – 7 metrai“, – pasakojo muziejininkas.

Jūrų muziejaus istorikai, apžiūrėję laivo liekanas, nusprendė, kad tokio įstabaus radinio nevalia palikti natūraliam suirimui.

„Ne tik gamta, bet ir žmonės jį apardys. Jau dabar bando pjaustyti. Ąžuolas yra ąžuolas“, – juokavo istorikas.

Kol kas pasirinktas sudėtingas, tačiau, rodos, realus laivo pargabenimo kelias.

„Mėginsime per uosto įmonių teritorijas laivą atgabenti iki krantinės, o čia jį reikėtų užkelti ant baržos ir perplukdyti į muziejaus teritoriją. Jei pavyks, ryt ar poryt šią operaciją mėginsime atlikti“, – pasakojo R.Adomavičius.

Laivą skubama transportuoti ir dėl palankių orų.

„Toks laivo konstrukcijos gabalas retai pasirodo krante. Matosi, kad  didžioji laivo dalis ilgai išbuvo ne vandenyje, o smėlyje. Todėl gerai išsilaikė, nes būdamas bangose jis jau seniai būtų sutrupėjęs į gabaliukus. Jis ne vienas toks, šioje vietoje baigęs kelionę. Tuomet būdavo sudėtinga įplaukti į uostą dėl srovių, tad daug laivų čia užplaukdavo ant seklumų“, – pasakojo R.Adomavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių