Būsimiems gelbėtojams – ekstremalūs išbandymai

Antrosios Melnragės paplūdimyje antradienį vyko būsimųjų gelbėtojų mokymai. Merginoms ir vaikinams teko gelbėti skęstantįjį ir padėti koją susilaužiusiam poilsiautojui.

Prieš daugiau nei dvi savaites vykusios pirmosios atrankos metu buvo atrinkta pusė gelbėtojų, kurie vasaros sezono metu dirbs paplūdimiuose – 23 vaikinai ir septynios merginos.

Gelbėtojais gali dirbti asmenys nuo 18 metų. Kaip ir kasmet, šiemet daugiausia šį darbą nori dirbti 19–20 metų žmonės. Yra ir vyresnių, senbuvių.

Pirmadienį prasidėjo mokymai. Pirmiausia būsimieji gelbėtojai su šiuo darbu buvo supažindinti teoriškai. Išsakyta, ko tikimasi iš gelbėtojų. Gelbėtojai išklausė pirmosios pagalbos kursus.

„Visi galvoja, kad gelbėtojas turi gelbėti skęstantį žmogų ir viskas, tačiau taip nėra. Jis turi suteikti pagalbą ir ant smėlio, vykdyti prevenciją“, – tvirtino biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Antradienį mokymai persikėlė į Antrosios Melnragės paplūdimį. Būsimieji gelbėtojai buvo supažindinti su pliažais, bandė suteikti pirmąją pagalbą realioje aplinkoje, apžiūrėti jiems skirtą inventorių. Būsimieji gelbėtojai susirungė ir sporto varžybose.

Buvo imituojamos situacijos, su kuriomis neretai susiduria paplūdimyje saugumą užtikrinantys gelbėtojai. Tuo pačiu metu buvo į krantą ištrauktas skendęs žmogus ir jam reikėjo suteikti pirmąją pagalbą bei kitas poilsiautojas, kuriam lūžo koja.

„Reikėjo suteikti pirmąją pagalbą, iškviesti medikus. Po situacijų analizavome klaidas. Būsimųjų gelbėtojų fizinis pasirengimas geras. Kol kas jie labai jaudinasi, nori dirbti, mokosi. Žiūrėsime, kaip jiems seksis dirbti vasaros sezono metu“, – pasakojo pavaduotojas.

Antroji gelbėtojų atranka vyks gegužės 16-ąją „Gintaro“ baseine. Kandidatai laukiami nuo 8 iki 12 val. Atrankoje galės sudalyvauti ir nauji, ir pirmosios atrankos metu neatrinkti žmonės.

Jos metu kandidatai turės parodyti savo plaukimo įgūdžius – laisvu stiliumi nuplaukti 50 ir 200 metrų. Bus fiksuojamas laikas, per kiek jie atliks rungtį.

Taip pat bus žiūrima, kaip kandidatai nardo. Jie turės parodyti, kiek toli gali nunerti. Paskutinė rungtis – pavargusio plaukiko transportavimas.

Iš viso Klaipėdos paplūdimiuose budės 70 gelbėtojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių