Būsto remontuotojai lenda iš šešėlio

Šiais metais išaugo specialistų, siūlančių būsto remonto paslaugas Klaipėdos apskrityje, skaičius. Toms veikloms verslo liudijimus šiemet jau įsigijo 1,5 tūkst. apskrities gyventojų, kai pernai per visus metus – 1 389.

Remonto bumas ir įkainiai

Nuo pavasario prasidėjęs būstų remontų sezonas, tęsis iki vėlyvo rudens. Būtent šiltuoju metų laiku gyventojai ryžtasi bent kosmetiškai susitvarkyti savo gyvenamąją aplinką. Kai kurie tai daro savo pastangomis, o kurie neturi tam laiko ar sugebėjimų, sukaupia lėšų ar ima paskolą ir samdo remonto specialistus.

Rasti remontininką šiandien – ne problema. Uostamiesčio dienraščiuose mirga skelbimai, kuriuose gyventojai gali pasirinkti reikiamą meistrą.

Tačiau jų paslaugos – nepigios. Pavyzdžiui, keraminių plytelių klojimo 1 kv./m kaina siekia nuo 25 litų. Tapetų klijavimo darbai kainuoja nuo 8 iki 12 litų už kvadratinį metrą.

Jei sienos yra neparuoštos, tai yra nenuplėšti seni tapetai ir nenuglaistytos, darbai kainuos maksimaliai, tai yra 12 litų už kv./m. Jei reikia tik užklijuoti tapetus ant jau paruoštų sienų, kaina bus 8 litai už kv./m.

Taip 15 kv./m kambario tapetų klijavimas, jei šeimininkai visus rūpesčius palieka meistrui, kainuos apie 400 litų.

Laminato klojimo įkainiai – 12 litų už kv./m, taigi iškloti grindis 15 kv./m ploto kambaryje kainuos iki 200 litų.

Jei gyventojai senos statybos name sumano sujungti vonios ir tualeto patalpas, kur ketina įrengti vieną erdvę higienai, sienos griovimas ir statybinių šiukšlių išvežimas kainuos 350 litų.

Apšiltinti kambario sienas gipso kartono plokštėmis iš vidaus (į tai įskaičiuota statybinė vata, gipso kartonas ir meistro darbas) 1 kv./m kainuos 22 litus.

Legalizuoja veiklą

Būstų remonto, statybos ir panašias paslaugas be gyventojų taip pat teikia ir įmonės. Paslaugų užsakovai gali rinktis – bendrovės meistrus arba individualia veikla tuo užsiimančius specialistus.

Teigiama, kad su verslo liudijimais dirbančių individualių asmenų įkainiai už remonto darbus yra per pusę mažesni.

Tie savo paslaugas siūlantys specialistai, kurie klientų ieško viešai pagal skelbimus spaudoje ar internete, dažnu atveju šia veikla užsiima legaliai.

Asmenys, pageidaujantys vykdyti savarankišką veiklą, susijusią su būstų statyba ar remontu, gali registruoti individualią veiklą su pažyma arba, atsižvelgus į veiklos pobūdį, iš anksto numatytam laikotarpiui įsigyti verslo liudijimą.

Būtent šis veiklos registravimo būdas (su verslo liudijimu), kaip rodo statistiniai duomenys, pastaruoju metu populiarėja.

"Minėtoms veikloms verslo liudijimus šiemet įsigijo 1,5 tūkst. Klaipėdos apskrities gyventojų (Klaipėdos mieste – 365), kai pernai per visus metus – 1 tūkst. 389", – patvirtino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Individualią šios rūšies veiklą su pažyma vykdančių gyventojų skaičius nekinta – šiemet ją vykdo 458 apskrities (iš jų – 133 Klaipėdos) gyventojai, o, lyginant su praėjusiais metais, sumažėjo vienu.

Nelegaliems gresia baudos

Kontrolės metu statybų sektoriuje nustatoma ir neregistruotos veiklos atvejų bei kitų pažeidimų. Būtent statybų sektorius laikomas rizikingu ir kontroliuojamas nuolat, kai kuriais atvejais pasitelkiant ne tik Mokesčių inspekciją, bet ir kitas tarnybas.

"Šiemet Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai dėl neregistruotos veiklos surašė 225 administracinių teisės pažeidimų protokolus, tačiau neišskiriama, kiek iš jų buvo būtent neregistruotos būsto statybų ar remonto veiklos atvejų", – teigė E.Cibienė.

Esą reaguojama ir į gyventojų pasitikėjimo telefonu 1882 ar kitais būdais pateiktą informaciją apie galimus nusižengimus.

Praėjusiais metais iš 17 Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcijoje gautų pranešimų dėl galimai neregistruotos veiklos, vykdomos statybvietėse ar kituose objektuose, pasitvirtino 7.

Šiemet gauti 4 tokie pranešimai, kurie patikrinus nepasitvirtino. Nurodytuose objektuose dirbę statybininkai turėjo verslo liudijimus, kitu atveju nustatyta, kad nurodytas asmuo tokių paslaugų neteikia.

"Atkreipiame dėmesį, kad už neregistruotos veiklos vykdymą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 500 iki 1 tūkst. litų", – pabrėžė E.Cibienė.
Statybininkai – inspektorių akiratyje

Mokesčių inspekcijos duomenimis, apie statybų sektoriuje galimai pastebėtus mokestinius pažeidimus (nelegalus darbas, neregistruota veikla, neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimas vokeliuose ir kiti) šiemet iš viso gauti 173 gyventojų pranešimai, 40-yje minimos būsto remonto paslaugos.

Pastebima, kad gyventojų pranešimų apie šį sektorių daugėja: per praėjusius metus gauti 233 – t. y. 39 proc. daugiau nei užpernai.

Per pirmąjį šių metų pusmetį mokesčių inspektoriai statybų sektoriuje (šalies mastu) atliko 425 patikrinimus, po kurių mokesčių mokėtojai papildomai deklaravo daugiau kaip 7 mln. litų mokestinių prievolių, taip pat buvo užfiksuoti 56 administracinės teisės pažeidimai.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad apie pastebėtus mokestinius pažeidimus gyventojai gali pranešti pasitikėjimo telefonu 1882 arba pasinaudoję programėle išmaniesiems telefonams "Pranešk", taip pat užpildę elektroninę anketą inspekcijos svetainėje ar užsukę į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Gyventojų pranešimai visais atvejais yra registruojami ir nagrinėjami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RK

RK portretas
Už 15m2 kambario ištapetavimą sumokėjau 600Lt. Sienų ruošti faktiškai nereikėjo. Man reikėjo greitai, todėl sutikau mokėti brangiau, po to dar 100Lt pridėjau, nes patiko darbuotojas - jaunas vaikinukas, dar daug ko nemoka, tačiau stengiasi, nesėdi nei tėvams, nei valstybei ant sprando. Ieškodamas darbuotojų susidūriau su seniai žinoma problema - pažadukais. Tie, kurie sako, kad atvažiuos pažiūrėti ir neatvažiuoja bei neperspėja. Tie, kurie jau kaip ir pažada atvažiuoti dirbti, bet atsiranda visokių kliuvinių. Bendravimas su statybininkais - individualais reikalauja daug kantrybės ir vidinės jėgos, norint nenusivilti žmonėmis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių