Būstų statytojams apribojo lengvatą

Gyvenamųjų namų statytojams apribota nekilnojamo turto mokesčio lengvata užbaigtiems butams.

Lengvatinis šio mokesčio tarifas jiems nuo šiol bus taikomas ribotą laiką – metus nuo užbaigimo.

Paties nekilnojamo turto mokesčio dydžio šiai mokėtojų grupei miesto taryba nepakeitė. Kitais metais jis gyvenamųjų namų statytojų užbaigtiems butams, kurie nėra parduoti, išliks lengvatinis – 0,5 proc. mokestinės vertės.

Anksčiau nekilnojamo turto vystytojai tokia lengvata galėjo naudotis neribotą laiką, kol bus parduotas butas. Sutrumpinti šį terminą iki metų nuo buto užbaigimo ir įregistravimo „Registrų centre“ apsispręsta dėl kelių priežasčių.

Atkreiptas dėmesys, kad lengvatinis nekilnojamo turto mokesčio tarifas statytojams patvirtintas 2011 metais, vyraujant ekonominiams sunkmečiui. Taip buvo norima jiems padėti.

Pabrėžiama, kad ilgainiui taikomas lengvatinis tarifas gali iškreipti rinką. Teigiama, kad dabar rinkoje yra dar nuo 2009 metų neparduotų butų. Jiems taikomas lengvatinis tarifas, o pavadinti naujais negalima.

Nekilnojamo turto mokesčio tarifai kitais metais nesikeis ir kitoms mokėtojų grupėms. Visam mieste esančiam nekilnojamam turtui galios 0,8 proc. tarifas.

Kaip ir ankstesniais metais, išskirtas netvarkomas, apleistas, nenaudojamas ar naudojamas ne pagal paskirtį turtas. Jam paliktas maksimalus nekilnojamo turto mokesčio tarifas – 3 proc.

Pastarasis taikomas, kai statiniams, kurie yra įtraukti į neprižiūrimų, apleistų, statinių sąrašą. Jį taip pat tvirtina miesto taryba. Šį sąrašą šiemet planuojama išplėsti. Tam sudaryta speciali darbo grupė.

Nekilnojamo turto mokesčio įstatyme yra numatyta, kad tarifas gali siekti nuo 0,3 iki 3 proc. turto mokestinės vertės. Savivaldybių tarybos patvirtina dydį, kuris galios jos teritorijoje.

Nekeisti šio mokesčio tarifų kitiems metams siūlyta, nes nesikeitė turto mokestinė vertė. Galios nustatyta praėjusiais metais masinio nekilnojamo turto vertinimo metu. Kitas vertinimas bus atliktas 2021 m. sausio 1 d.

Pabrėžiama, kad įplaukos iš nekilnojamo turto mokesčio yra labai reikšmingos miesto biudžetui. Šiemet iš šio mokesčio planuojama surinkti 7,86 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keista

Keista portretas
Visame pasaulyje (JAV,JK, Prancūzija) jau siekia mažinti mokestinę ir administracinę naštą vietos verslui. Mūsų vietinės Klaipėdos dūdos pučia visai kitą melodiją. Per tuos metus klerkų skaičius savivaldybėje tikrai nesumažėjo. Berods, jų ten dirba apie 600. Priviso tieki daug, kad jau nebetelpa į patalpas, kalba apie naujas, didesnes su vaizdais į jūrą. Sovietmečiu ten buvo komunistų partijos vykdomasis komitetas, kuris vykdė visą ūkinę veiklą. Atrodo, kad mūsiškiai grąžino atgal tuos laikus. Užmiršta vien esminį dalyką: vietos savivaldos organų pagr. funkcija - ne patiems daryti versl, o sukurti palankias kaip ten su smarvėmis?) sąlygas verslui (ypač smulkiam) vystytis.

Mukas

Mukas portretas
Salin liberastine gauja!

aaa

aaa portretas
Vilniuje jis lygus nuliui. Tuoj Klaipėdoje neliks nė vieno vystytojo.. Namai tai nauji dygsta Klaipėdos rajone... Kažkaip su liberalais Klaipėda "gerai" važiuoja. Vilniečiai buvo atvažiavę, jau tyčiojosi, kad miesto centre suskaičiavo net keletą žmonių, o tai buvo apie 9 val. vakaro darbo dieną... O žurnalistams savivaldybė netiesą sako: apie 7 mln. eurų n.t. mokesčio surenkama per metus - tai iš viso valdomo nek. turto. Iš pastatytų naujų butų - ši suma yra apie šimtą tūkst. eurų. Ir ji mažės, nepriklausomai, ar jį didinsi, ar ne.Svarbus pats faktas: juo parodoma, kad vietinei savivaldai nusispjaut į verslą. Ir pirmokui aišku, kad didinant mokesčius, didinama prekės savikaina, tai tikrai nemažins produkto kainos rinkoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių