Būtingę nuo jaunimo apsaugojo lietus

Lietuvos didmiesčių jaunimo pamėgtas, o pajūrio kurorto valdininkams bei policininkams nemažai galvos skausmo sukėlęs alternatyviosios muzikos festivalis "Satta Outside" kėlė prieštaringus jausmus.

Lietuvos didmiesčių jaunimo pamėgtas, o pajūrio kurorto valdininkams bei policininkams nemažai galvos skausmo sukėlęs alternatyviosios muzikos festivalis "Satta Outside" kėlė prieštaringus jausmus.

Šiukšles veš kelias dienas

Vakar pačiame Lietuvos pakraštyje Būtingėje, visai šalia Lietuvos ir Latvijos sienos, virė darbas. Išvakarėse pasibaigusio festivalio "Satta Outside" organizatoriai plušo prižiūrėdami, kaip išmontuojamos scenos.

Palangos komunalininkai rinko šiukšles. Vakar jų surinkta kelios savivartės mašinos. Komunalininkų darbas baigėsi vidurdienį, tačiau vyrai sakė, jog čia triūs iki trečiadienio.
Iš festivalio stovyklavietės namo traukęs vyras rado ir gerų daiktų, kuriuos nešėsi namo. Iš jo darbo švarko kišenės styrojo dešrelė, iš kitos kyšojo dantų pastos tūtelė, o dviračio krepšyje vyras vežėsi artipilnį maišelį visokiausių gėrybių.

Teko sunkiai nešti

"Gyvenu už poros kilometrų. Muziką girdėjome, būtų nieko baisaus, jei ne tas besikartojantis bim bam. Bet tai nieko baisaus, bent aš nesunkiai užmigau", – pasakojo būtingiškis.

Iki naujos savaitės pradžios šiame užkampyje užsilikę jauni žmonės atrodė išvargę. Lėtai ir sunkiai, nešini vos pakeliamomis rankinėmis, jie traukė Palangos–Liepojos plento link.

Ne vienas jų teigė, kad renginys buvo pernelyg toli nuo gyvenvietės, todėl trūko galimybės apsipirkti normalioje parduotuvėje. Jaunuoliai džiaugėsi, kad renginys vyko atokiai nuo civilizacijos, tačiau keiksnojo itin prastą susisiekimą.

Iš festivalio vietos iki bent kiek platesnės gatvės, kuria galėjo privažiuoti automobiliai – apie pustrečio kilometro. Vienintelis keliukas yra toks siauras, kad du lengvieji automobiliai jame vargiai prasilenkia.

Nieko gero neįžvelgė

Vakar festivalio organizatoriaus Andriaus Jonuškio telefonas buvo išjungtas, tad jo nuomonės apie ką tik pasibaigusį renginį išgirsti nepavyko. Užtat paaiškėjo, kad Palangos valdžios atstovų ir pareigūnų požiūris į "Satta Outside" yra priešingas.

"Nežinau, kaip šį festivalį vertinti. Mano asmeninė nuomonė tokia – panašių renginių mums nereikia. Čia jaunimėlis iš visos Lietuvos atvažiuoja parūkyti "žolės". Palanga ir Šventoji yra žmonių poilsio, sveikatos atgavimo vieta. Jei jau kam nors reikia tokio renginio, tai jam reikėtų rasti vietą kur nors kitur, o ne pajūryje, kur žmonės nori poilsiauti, o gamta labai trapi", – teigė Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas.

"Satta Outside" metu festivalio prieigose visą parą dirbo nemenkos policininkų pajėgos. Siekta užtikrinti viešąją tvarką, gaudyti narkotikų pardavėjai ir vartotojai.

Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vakaro buvo sulaikyta 11 asmenų, pradėti 9 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotinių bei psichotropinių medžiagų laikymo, vartojimo bei platinimo. Sulaikytieji turėjo kanapių, amfetamino tablečių bei miltelių.

Kurortas neteko pelno

Tuo metu Palangos vicemeras Saulius Simė apgailestavo, kad festivalis išsikėlė į atokią vietą. Jis pripažino, jog nepavykus su organizatoriais susitarti, kad renginys vyktų po Žolinės, kaip to pageidavo šventojiškiai, kurortas neteko pajamų. Mat pinigai už sklypo nuomą nukeliavo į privatininkų kišenę, o ne į kurorto biudžetą. Dėl tos pačios priežasties savivaldybės leidimo rengti festivalį nereikėjo, jis vyko privačioje žemėje.

Žolinės savaitgalis bus paskutinis pelningas šio kurorto gyventojams, tad jie tikėjosi, kad pavėlinus festivalio datą, pailgėtų jiems pelningas vasaros sezonas.

"Ne kartą esu kalbėjęs su šventojiškiais ir žinau, kad jie norėtų festivalio miestelyje. Kelios triukšmingos dienos nėra baisu, juk žmonės iš panašių renginių uždirba. Šiemet jie "iškados" nepridarė, bet pelno irgi negavome", – tikino Palangos vicemeras.

Kadangi dėl datos susitarti nepavyko, nukentėjo ne tik Šventosios verslininkai, bet ir festivalio lankytojai, nes pasiekti parduotuvę jiems buvo sudėtinga.

Panašu, kad šiemet būtent privatininkai labiausiai pasipelnė iš "Satta Outside". Maistą ir gėrimus festivalio teritorijoje pardavinėję verslininkai prekiavo kur kas aukštesnėmis kainomis nei ankstesniais metais, kai renginys vykdavo miestelyje.

Mokyklos valgyklos laikus prisiminę jauni žmonės už lėkštę panašaus skonio sriubos mokėjo 9 litus, sumuštinis čia kainavo 15 litų.

Pelno turėjo ir taksistai, vežioję norinčiuosius patekti į festivalį iš Šventosios ar net Palangos.

Kopas pavyko apsaugoti

Gamtosaugininkai ne be pagrindo baiminosi, kad apie 10 tūkstančių jaunų žmonių plūstelės prie jūros ir nutremps Būtingės geomorfologinį draustinį.

Dar prieš prasidedant renginiui gamtos saugotojai pareikalavo, kad organizatoriai apsaugotų kopas, todėl keliukas į koncertų zoną buvo atitvertas "Stop" juosta.

Tačiau ne tiek ji, kiek nuolat merkiantis lietus apsaugojo gamtą nuo suniokojimo.

Pirmadienį pajūris buvo švarus ir neišmindytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių