Buvusiam Klaipėdos muzikinio teatro vadovui parūpinta šilta vieta

Buvęs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys direktoriaus kėdę iškeitė į vyriausiojo režisieriaus pareigas. Užimti laisvą vietą jam pasiūlė dabartinis įstaigos vadovas Jonas Sakalauskas. Tiesa, R.Kaubrys, paklaustas apie karjeros pokyčius, atsitvėrė tylos siena.


 

Buvęs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys direktoriaus kėdę iškeitė į vyriausiojo režisieriaus pareigas. Užimti laisvą vietą jam pasiūlė dabartinis įstaigos vadovas Jonas Sakalauskas. Tiesa, R.Kaubrys, paklaustas apie karjeros pokyčius, atsitvėrė tylos siena.

Etatas – ne išgalvotas

Buvęs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas R.Kaubrys, situacijos, susijusios su nauju postu, nekomentavo. Jis pasiūlė kreiptis į vadovybę ar viešųjų ryšių specialistę.

"Šiuo metu nesu įstaigos vadovas ir neužimu jokių pareigų, kurios turėtų nors krislelį viešumo", – mestelėjo jis.

Pasiteiravus, ar iš tiesų dirba teatre, R.Kaubrys netuščiažodžiavo. "Na, ir? Kokiems žmonėms tai įdomu?" – stebėjosi buvęs direktorius.

Dabartinis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas J.Sakalauskas, pasiūlęs R.Kaubriui užimti vyriausiojo režisieriaus pareigas, tikino, kad šis etatas egzistavo ir anksčiau, tačiau buvo laisvas.

"Negaliu pasakyti, kodėl ši vieta buvo laisva, nes to nenagrinėjau. Tai nebuvo specialiai sugalvota dėl Ramūno. Mačiau poreikį prižiūrėti spektaklius, kurių dauguma yra paties jo kurti. Manau, tai yra puiki vieta jam – daug kartų režisavusiam ir pažįstančiam atlikėjus", – įsitikinęs pašnekovas.

Anot J.Sakalausko, vyriausiasis režisierius yra atsakingas už artistų grupės ir sceninių reikalų priežiūrą bei naujų spektaklių pastatymą.

"Tai nereiškia, kad jis vienas visa tai darys. Turėsime ir kviestinių režisierių, tačiau profesionali ranka turi viską prižiūrėti. O kas, jei ne Ramūnas, apie tai supranta daugiausia?" – retoriškai klausė jaunasis vadovas.

Konkurso nebuvo

Apie kitą pretendentą į vyriausiojo režisieriaus kėdę J.Sakalauskas tikino nesvarstęs.

"Ar tai teisingas sprendimas, parodys istorija. Galbūt jis nė nesitikėjo iš oponento sulaukti tokio kvietimo. Jau esu sakęs, kad mano pagrindinis tikslas Klaipėdoje – nekelti jokių revoliucijų, nes kolektyvas yra daug kentėjęs nuo įvairiausių nesusipratimų, konfliktų, galbūt dėl per didelio žiniasklaidos dėmesio ne pagrindinei veiklai, o užkulisiniams reikalams. Dabar aš ateinu ir privalau įrodinėti, kad neturiu jokių blogų kėslų. Dėl to kartais nemalonu ir žmogiškai liūdna", – atviravo J.Sakalauskas.

Vyriausiojo režisieriaus atlygis teatre, jo žodžiais, toks pats, kaip ir padalinių vadovų.

Palyginus pernai teatro viešai skelbiamus pirmojo ir antrojo ketvirčių mėnesinius darbo užmokesčius, matyti, kad kai kur jis padidėjo beveik keliais šimtais eurų. Teatro vadovas, jo pavaduotojai ir vyriausiasis buhalteris, neatskaičius mokesčių, gauna apie 1 215 eurų. Struktūrinių padalinių vadovai ir jų pavaduotojai – 769 eurus.

"Nesinori galvoti apie praeitį, nes ir dabar yra daug spręstinų reikalų. Žinoma, peržvelgsime, kas ir kokiu pagrindu didėjo. Bet mažiau ar daugiau tai jau praeitis. Jei buvo koks nors pažeidimas, tą turėjo pastebėti atsakingos tarnybos", – tikino pašnekovas.

Nelygybė – akivaizdi

Vadovas prakalbo apie teatre vyraujančią nelygybę. Anot jo, neteisinga tai, kad režisieriai ar dirigentai gauna kur kas didesnius honorarus nei orkestrantai.

"Tokia realybė Lietuvoje. O dėl savęs galiu pasakyti tiek, kad šiandien, nešdamas atsakomybę už visą teatrą, turbūt uždirbu mažiau už savo pavaduotojus. Sudėjus visas turimas išlaidas ir gautas pajamas, vadovavimą pavadinčiau visuomenine veikla. Nors gaištu laiką, dirbu visą darbo dieną, turiu išlaikyti šeimą. Man norisi padėti miestui, tačiau dalis klaipėdiečių tuo netiki. Kartais nusvyra rankos", – prisipažino naujasis teatro direktorius.

Jis prasitarė girdintis kalbas apie tai, kad iš sostinės atvykusiam jaunam muzikantui nesiseks tinkamai vadovauti kultūros įstaigai.

"Kai Lietuvoje dirbi sąžiningai, ne visuomet pavyksta normaliai uždirbti. Ačiū Dievui, aš dainuoju ir galiu užsiimti veikla, kuri netrukdo darbui. Priimu tai kaip misiją ir tikiuosi būti suprastas klaipėdiečių", – atviravo pašnekovas.

Ruošiasi persikelti

Dabartinio vadovo laukia ir dar vienas iššūkis. Prieš kelias dienas Vilniuje su kultūros ministru Šarūnu Biručiu susitikęs J.Sakalauskas aptarė teatro rekonstrukciją ir galimybę persikelti į kitas patalpas. Šiemet projektavimo darbams ministerija skyrė apie 300 tūkst. eurų.

"Esame suradę potencialias vietas, kur būtų galima repetuoti bei rodyti spektaklius, kol vyks statybų darbai. Tačiau visa tai reikalauja papildomų investicijų", – sakė J.Sakalauskas.

Iš dabartinių patalpų išsikelti planuojama 2017-ųjų viduryje.

"Pagal esamą projektą jokios galimybės likti senosiose patalpose nėra, todėl veiklai pritaikysime naujas erdves. Esu labai mobilus direktorius. Mano kabineto problematika yra pati menkiausia, aš galiu dirbti ir mašinoje, o orkestro ir šokėjų bet kur nepatalpinsi", – pusiau juokais sakė vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ponas Ramūnai

Ponas Ramūnai portretas
nekreipkite dėmesio.Daugumas komentatorių įprastai rašinėja ne dėl to kad turi kažką asmeniško, bet šiaip sau trolina.Jūs dar gerai išsisukot-nei ped..tu,nei girtuokliu,pasileidėliu nei dar kuo jūsų neapdėjo..Sėkmės jums

Jo

Jo portretas
Jeigu naujas vadas Sakalauskas bandys nors truputį keisti muzikinio koncepciją ir nors šiek tiek perstumdyti svorio centrus, nesantaikos židinys suprogramuotas. Ir čia niekas nesiruošia varyti ant p. Kaubrio. Tiesiog pakaks šokio trupei parodyti jos tikrąją vietą ir dar gal poros būtinų žingsnių, nepatenkintųjų kuopelė automatiškai atgis "in corpore" ir, pasikinkiusi samdytą profsąjungų lyderį, ims ėsti ir dergti naująjį vadą. Patirties tame kelyje jau yra daugiau nei sočiai. Vox populi, vox Dei?

Ramūnas Kaubrys

Ramūnas Kaubrys portretas
Dėkoju visiems kurie labai labai stengiasi mane ,,apdergti'' Juk paimkit akmenų ir apmėtykit ir užmėtykit jeigu aš toks baisus o gal didesnį malonumą pajaustumėte pjaustydami ar badydami, tai tada griebkitės peilio ar kirvuko.... Ramūnas Kaubrys
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių