Centralizuota šiluma Klaipėdoje prilyginta atsinaujinantiems ištekliams

  • Teksto dydis:

AB „Klaipėdos energija“ centralizuoto šilumos tiekimo paslauga uostamiestyje išlieka populiariausias, saugiausias, ekologiškas bei vienas pigiausių šilumos apsirūpinimo būdas. O nuo šių metų centralizuotas šildymas Klaipėdoje laikomas ir energetiškai efektyviu, prilygintu iš atsinaujinančių išteklių pagaminamai šilumos energijai.

Tinka A++ klasės pastatams

Pagal ES reikalavimus, nuo 2018 m. sausio 1 d. naujai statomų pastatų energinio naudingumo klasė turi būti ne žemesnė kaip A+, o nuo 2021 m. įsigalios reikalavimai A++ klasei.

Tai reiškia, kad naujai projektuojami namai dominuojančią energijos dalį šildymui ar karštam vandeniui turėtų pasigaminti iš atsinaujinančių išteklių – saulės baterijų, geoterminių įrenginių.

Iki praėjusių metų buvo laikoma, kad Lietuvos centralizuoto šilumos tiekimo (CŠT) bendrovės naudoja iškastinį kurą ir jų pagaminama šiluma neatitinta A++ klasės pastatams keliamų techninių reikalavimų.

Tačiau Kauno technologijos universiteto Architektūros ir statybos instituto atlikti skaičiavimai patvirtino, kad per pastaruosius keletą metų CŠT gamybos rinkoje atsinaujinančių išteklių dalis bendrame kuro balanse išaugo iki 70 proc. Ir iš Lietuvoje veikiančių 46 centralizuotos šilumos tiekėjų net 39 bendrovių tiekiama šiluma prilygsta atsinaujinančių energijos šaltinių gaminamai energijai.

Tarp šių bendrovių pateko ir AB „Klaipėdos energija“, tad mieste yra palankiausios sąlygos projektuoti bei statyti A++ klasės pastatus ir aprūpinti juos centralizuotai tiekiama šiluma be jokių papildomų investicijų į atsinaujinančių išteklių įrangą.

Dominuoja biokuras

Klaipėdos mieste veikia net 7 šilumos gamintojai. Privačios įmonės gamina šilumą savo reik-mėms, o likusią energijos dalį parduoda miestui.

Tik savivaldybės kontroliuojama AB „Klaipėdos energija“ turi pareigą nuolatos dirbti ir užtikrinti miestui nepertraukiamą šilumos tiekimą. Ši bendrovė kurui naudoja gamtines dujas, biokurą bei mazutą. Pagrindiniu bendrovės kuru išlieka dujos – per 2018 m. bendrame kuro balanse jos sudarė 65 proc.

„Dujos yra brangios, tačiau tai labai švarus kuras – jos sudegdamos visiškai neišskiria kietųjų dalelių“, - aiškino Vilius Buinevičius, AB „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Dar vienas dujų privalumas, kad dujiniais katilais galima šilumą pradėti gaminti per valandą. O naudojant kitas kuro rūšis, norint pasiekti reikiamą šilumos temperatūrą, procesas gali užtrukti iki 2 parų.

Antras AB „Klaipėdos energija“ kuras pagal sunaudojamą kiekį – biokuras. Kuro balanse pernai jo dalis sudarė 28 proc.

„Biokuras yra iki trijų kartų pigesnis už gamtines dujas. Todėl mes išmontuojame senus dujinius katilus ir statome naujus, deginančius biokurą. Tai padės išlaikyti mažesnes šilumos kainas mūsų klientams“, – pasakojo V. Buinevičius.

Likusią bendrovės naudojamo kuro dalį – apie 7 proc.– pernai sudarė mazutas. Jis buvo naudojamas tik įrenginių profilaktikai. 

„Mazutą, kaip rezervinį kurą, mus įpareigoja laikyti šalies teisės aktai. Jis yra gana brangus ir taršus, tad šį kurą deginame minimaliai, tik tiek, kiek reikia išbandyti įrenginius ar padengti pikines šilumos poreikio apkrovas“, – sakė technikos direktorius.

Kaminų aukštis įtakos neturi

Visgi, vertinant visus Klaipėdos šilumos gamintojus, kurie taip pat šilumos gamybai daugiausia naudoja biokurą, tai yra pati populiariausia kuro rūšis, naudojama uostamiesčio centralizuotam šildymui. 

„Vis dar gajus mitas, kad biokuras yra labai taršus. Tačiau tarp pramoninio biokuro katilo ir individualaus namo kietojo kuro katilo, kuris neturi jokių valymo įrenginių, yra milžiniškas skirtumas. Mūsų biokuro katilinės oro taršos ne tik neviršija, ji net gerokai mažesnė, nei leidžia normos“, – teigė V. Buinevičius.

Pasak Kauno technologijos universiteto mokslininkų, pramoniniai biokurą naudojantys katilai yra visiškai kito technologinio lygmens. Čia degimo procesas kontroliuojamas kompiuterinėmis sistemomis, o katilai pasižymi aukštu energetiniu efektyvumu. Todėl šių katilų teršalų koncentracijos yra šimtus ir tūkstančius kartų mažesnės negu buitiniuose katiluose. Be to, pramoninių katilų emisijos yra nuolat kontroliuojamos aplinkosaugos institucijų ir turi atitikti griežtas aplinkosaugines normas.

„Iš mūsų kaminų rūksta ne dūmai, o kyla balti vandens garai. Sudegus biokurui iš katilo išeinantys dūmai pirmiausia patenka į valymo įrenginius, o po jų – į kondensacinį dūmų ekonomaizerį, kuriame dūmai išplaunami tiesiogine to žodžio prasme. Ant iš katilo išeinančių dūmų purškiamas vanduo, kuris nuplauna dūmuose likusias kietąsias daleles, ir tik tada visiškai išvalytas šiltas oras patenka į kaminą. Plaunant dūmus sušilęs vanduo uždarame cikle surenkamas į  rezervuarus, išfiltruojamas ir pakartotinai naudojamas šilumos gamybai. Beje, ir deginant dujas iš aukštųjų mūsų katilinių kaminų matome ne dūmus, o  vandens garus. Iš katilo stumiamas maždaug 100 laipsnių karštų degimo produktų srautas susiliečia su šalto oro mase ir virsta  baltais garais“, – technologinius aspektus aiškino technikos direktorius.

Šiemet AB „Klaipėdos energija“ stato ir pradės eksploatuoti 3 naujus biokuro katilus. Pirmąjį, esantį Lypkių katilinėje, bandymams planuojama užkurti jau kovo mėnesį. Kiti du statomi Šilutės plento katilinėje, o šilumą jie pradės gaminti antrąjį šių metų ketvirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kiek galima?

kiek galima? portretas
kodėl rašoma, kad es privertė isivesti A++ reikalavimus statant naujus namus? kodėl kai kurios kitos šalys dar jų neisivedė? briuselis jų nereikalaują?

močiutė

močiutė portretas
Man tai įdomu, kodėl lig šiol leidžiama įvairiems pastatams pastatukams ir nuosaviems gyvenamiesiems namams, esantiems šalia daugiabučių, įsivesti kieto kuro šildymą?Nori gyventi nuosavame name mieste-junkis prie bendro šildymo katilo....Kiek dar leis visokiems garažėliuose įsikūrusiems privatininkams teršti orą mieste? Kai prasideda šildymo sezonas, negali žmogus net lango atidaryti, visur smogas.....

...

... portretas
Ah: "Biokuras yra iki trijų kartų pigesnis už gamtines dujas" - čia tas 'iki' LABAI reikšmingas, taip būna TIK tuomet kai deginami mieste (savivaldybės lėšomis) nupjautus medžius; šiaip pats biokuras yra BRANGUS (kokio velnio jį pigiai pardavinėt?), o ir brangsta kasmet po 30%, o kur dar jo kaloringumas. MELAS ir čia: "Vis dar gajus mitas, kad biokuras yra labai taršus" - DEJA, tai JAU įrodyta; aišku, lyginant su kaimo grytele (kur tuo pačiu dar ir seni kaliošai sudeginami), tai pramoniniai deginimo agregatai efektyvesni, BET - žinom kaip su tais filtrais būna: "Tik nereikia jų įjungt!". DAR reikia nepamiršt kad Centralizuoti tinklai SAU pasilieka 'ne daugiau 30%' (o kiek realiai?), o 'EFEKTYVIOSE šildymo trasose nuostolius pavyksta (!?) sumažint IKI 13%" (Vilniaus šildymo tinklų pagyrūniškos kalbos), taip kad REALIAI mums šildymas kainuoja 2-3 kartus DAUGIAU nei tuo atveju jei mes tas EKOLOGIŠKAS dulas degintume pas save! (o ir šildytumėmės KADA norim ir KIEK norim). NE baudžiavai!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    2
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių