Čiurliai ras naujus namus

Netoli Klaipėdos universiteto centrinių rūmų gyvenantys klaipėdiečiai nustebo mokslo įstaigos teritorijoje ant seno raudonų plytų pastato pamatę daugybę kreivai pakabintų inkilų. Žmones sutrikdė ir prie medžių vinimis prikalti paukščių nameliai.

Pakabino 150 inkilų

Pastato pastogėje ant lietaus vamzdžio laikiklių pakabintos kelios dešimtys inkilų, visi jie pasvirę, tad nenuostabu, kad praeiviai nustebo ir susijaudino: negi kažkas atliko darbą bet kaip, negi paliko inkilus kaboti kreivai, o paukšteliai juose nė negalės apsigyventi.

Pasirodo, tai paukščių entuziastų darbas. Kaip jie patys pasiskelbė, šiemet kovo 4 d. didelis būrys Lietuvos ornitologų draugijos savanorių, Ventės rago žiedavimo stoties darbuotojų, Klaipėdos universiteto studentų bei darbuotojų su šeimomis ir draugais, miesto moksleivių ir Europos skautų susirinko pasitikti sugrįžtančių paukščių.

Tądien buvo pakabinta 150 inkilų. Visi jie buvo įkurdinti Klaipėdos universiteto kieme augančiuose medžiuose bei sandėlio pastogėje.

Pasviręs namelis – patogesnis

Kaip paaiškino ornitologas Julius Morkūnas, po šio statinio stogo danga ir aplinkiniuose namuose nuolat peri čiurliai.

Pastaraisiais metais ėmus renovuoti gyvenamuosius namus, jie ne vienam mėnesiui buvo aptraukti tinklais. Dėl šios priežasties paukščiai nebegali patekti į pamėgtas perėjimo vietas ir per kelerius metus šių sparnuočių labai sumažėjo.

Pakabinę inkilus paukščių mėgėjai viliasi, kad čiurliai juose apsigyvens. Ketinama stebėti, ar čia perės ir kiti sparnuočiai. Čia išsiritę jaunikliai bus žieduojami.

J.Morkūnas pasakojo, kad kai kuriuos inkilus ketinama įkurdinti iš naujo, mat ant kelių jų lašėjo vanduo, o kai kurie labai siūbavo nuo vėjo. Tiesa, tam tikros sparnuočių rūšys nereaguoja, kai inkilas supasi.

„Kai inkilo landa pakreipta žemyn, paukščiams dar geriau. Jeigu būtų atvirkščiai, jaunikliams būtų sunku iššokti, o įskristi suaugusiems sparnuočiams palinkimas netrukdo. Viduje čiurliams taip pat patogiau sukti lizdą ne ant plokštumos. Taip nesiridinės kiaušiniai“, – paaiškino ornitologas.

Sules tūkstančius uodų

Čiurliai – trumpiausiai Lietuvoje pasiliekantys paukščiai. Parskridę antroje gegužės pusėje, rugpjūčio pabaigoje jie jau išplasnoja.

Pasak J.Morkūno, miesto gyventojai turėtų saugoti būtent šiuos sparnuočius. Anot jo, vienas čiurlys per sezoną sulesa iki keliolikos tūkstančių musių, kraujasiurbių ir kitokių vabzdžių.

Čiurliai tradiciškai gyvena kolonijomis, todėl jiems ant pastato vienas šalia kito ir pakabinta tiek daug inkilų. Dažnai specialiai čiurliams gaminami inkilai būna ne tokie aukšti, bet kur kas pailgesni ir su keliomis landomis.

Kol negrįžo čiurliai, inkilus aktyviai tikrina varnėnai.

Ornitologas tikino, kad viena vinis sužaloja medį kur kas mažiau, nei viela, kuria jis apjuosiamas kabinant inkilą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių