Dalyje uostamiesčio bendrijų tvyro chaosas

Kai kuriose daugiabučių namų savininkų bendrijose vyrauja visiška netvarka. Tie patys pirmininkai vadovauja dešimtmetį ir daugiau, nuostatai neatitinka reikalavimų, įtarimų kelia ir darbų pirkimai.

Reikalavimų paiso ne visi

Kontrolieriai praėjusiais metais atliko 13 daugiabučių namų savininkų bendrijų patikrinimų – 12 planinių ir vieną ne.

Dar trys numatyti patikrinimai neįvyko, nes valdytojai nepateikė tikrinimui prašomų dokumentų ir informacijos.

Dviem jau skirtos baudos. Taip pat bus sprendžiamas klausimas dėl kreipimosi į Registrų centrą su prašymu inicijuoti šių bendrijų likvidavimą.

Informacija dėl trečios bendrijos perduota savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui. Valdytojui gresia bauda.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis pasakojo, kad dalyje bendrijų – visiškas chaosas. Vos ne per kiekvieną patikrinimą nustatomi pažeidimai ir pateikiami reikalavimai ką nors ištaisyti.

Pernai reikalavimus įgyvendino aštuonios bendrijos. Likusiosios tai turi padaryti šiemet. Tačiau A.Gaižutis teigė, kad kai kurios bendrijos pažeidimų neištaiso ir per metus.

Yra ir tokių, kurios nesutinka su skirtomis baudomis, tad ginčai perkeliami į teismą.

Pirmininkai nesitraukia iš postų

Anot A.Gaižučio, per patikrinimus dažniausiai nustatomi trūkumai, susiję su įvairių planų neparengimu ir nepateikimu tvirtinti būstų savininkams, neparuoštomis veiklos ataskaitomis, patalpų savininkų prašymų ir skundų registravimu.

Patys gyventojai kontrolieriams dažniausiai skundėsi dėl to, kad bendrijų pirmininkai nepateikia prašomos informacijos, nevykdo savo pareigų, taip pat buvo nusiskundimų dėl atliktų darbų ar nustatytų įmokų mokėjimo.

A.Gaižutis informavo, kad praėjusiais metais Registrų centro duomenų bazėje buvo tikrinama dalis uostamiestyje įregistruotų bendrijų. Iš viso jų yra 357.

Buvo tikrinama, ar nėra pasibaigusi bendrijos valdymo organų – pirmininkų ir valdybos narių – trejų metų kadencija, ar pakeisti ir įregistruoti seni įstatai.

Nustatyta, kad trečdalio – 106 bendrijų valdymo organų kadencija yra pasibaigusi arba, kaip spėjama, išrinkti valdymo organai neįregistruoti. 31 bendrijos įstatai seni, nesuderinti su nauja Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo redakcija, neįregistruoti.

"Pirmininkams išsiuntėme pranešimus su raginimais ir reikalavimais neatidėliotinai sušaukti bendrijų visuotinį susirinkimą dėl valdymo organų išrinkimo ir jų įregistravimo bei įstatų pakeitimo ir perregistravimo", – tvirtino vedėjas.

Nežino teisės aktų

Kontrolieriai praėjusiais metais tikrino ir daugiabučių namų administratorius. Atlikta vienuolika planinių patikrinimų ir septyni neplanuoti pagal gyventojų skundus.

Jei buvo pažeidimų, administratoriai buvo įpareigoti juos pašalinti. Aštuoni administratoriai tai įvykdė, vieno kontrolė dėl trūkumų panaikinimo tęsiama ir šiemet. Dviem pradėtos nusižengimo teisenos, nes reikalavimai neįvykdyti laiku.

Iš septynių neplanuotų patikrinimų šeši administratoriai reikalavimus įvykdė ar vykdo, vienas nespėjo laiku, tad skirtas įspėjimas. A.Gaižutis tikino, kad daugiausia rūpesčių su daugiabučių namų administratoriais kyla dėl laiku gyventojams nepateikiamos informacijos.

"Įvertinus patikrinimų rezultatus galima teigti, kad bendrijose yra kur kas daugiau netvarkos nei pas namų administratorius. Gal pirmininkai nežino teisės aktų, kaip juos taikyti. Yra ir tokių bendrijų, kur vadovai nesikeičia 10 ar 15 metų", – teigė vedėjas.

A.Gaižutis taip pat atkreipė dėmesį, kad daugiabučius namus administruojančioms įmonėms taikomi griežtesni reikalavimai nei bendrijoms.

"Gal tai ir turi įtakos, kad matoma daugiau tvarkos", – pabrėžė vedėjas.

A.Gaižutis atkreipė dėmesį, kad kai kuriose bendrijose situacija yra ypač sudėtinga. Vienoje, kuri vienija po visą miestą išsidėsčiusius maždaug 20 namų, mirus pirmininkui, naujo niekaip neišrenkama.

"Realiai yra žmogus, kuris viskuo rūpinasi, bet teisiškai pirmininkas neišrinktas. Gyventojai visiškai nerodo jokios iniciatyvos. Bandyta ir per teismus, bet nesėkmingai. Dabar pradėta procedūra dėl bendrijos likvidavimo. Gyventojai gali kurti naują ar pasirinkti prižiūrėtoją. Jei nebus iniciatyvos, namams administratorių turės paskirti savivaldybė", – perspėjo vedėjas.


Šiame straipsnyje: Klaipėdabendrijospažeidimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kad

Kad portretas
Gyventojai žinotų,pacituosiu kelis punktus iš LR Vyriausybės nutarimo 2015 08 05 Nr 831 3skyrius 6.1punktas sako, kad Administratorius turi teisę teikti namo techninės priežiūros ir kitas su namo bendrojo naudojimo objektų priežiūra,naudojimu ir atnaujinimu susijusias paslaugas, jeigu teisės aktai jam tai leidžia ir šių paslaugų samatai ir tarifui pritaria patalpų savininkai,priimdami sprendimą Civilinio kodekso 4.85 straipsnyje nustatyta tvarka.7punktas sako,kad Administratorius privalo Nuostatuose nurodytas funkcijas ir pareigas atlikti apdairiai, sąžiningai ir tik naudos gavėjų interesais.

Net keista,

Net keista, portretas
Kodėl tyli administratoriai ir biurokratai.Komentarai visi neigiami savivaldybės valdininkų ir daugiabučių namų administratorių atžvilgiu,matyt neturi kaip paneigti issakomu priekaištų.Gal tą pajudinto dumblo kvapą pagaliau užuosti sugebės ir miesto valdžia,kvapas pasieks ir miesto merą,juk jį miestiečiai išrinko miesto šeimininku.Nuskurdinti žmonės nenori būti apgaudinejami kiekviename žingsnyje.nes daugiabučių gyvenamųjų namų administratoriai ir kai kurių bendrijų pirmininkai visai nesiskaito su gyventojais,kaip išmano taip ir daro.

Turi būti

Turi būti portretas
nepriklausoma, valstybinė institucija nuolat kruopščiai tikrinanti NB buhalteriją, primininkų darbą bei teikiamų paslaugų įkainius.Kitaip nieko nebus-vagiai Lietuvoje yra tautinis paveldas
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių