Darbą pradėjo atliekų rūšiavimo gamykla

Klaipėdos regioninio sąvartyno teritorijoje Dumpiuose pradėjo veikti moderni mechaninio atliekų rūšiavimo gamykla. Nuo šiol uostamiesčio pašonėje bus preciziškai atskiriamos iš septynių Klaipėdos regiono savivaldybių atvežamos komunalinės atliekos.

Regione – 2020-ieji

Vakar Dumpių kaime oficialiai atidaryta jau dabar švarios aplinkos garantu tituluojama Klaipėdos regiono atliekų rūšiavimo gamykla.

Šio objekto atsiradimui pradėta rengtis dar 2003-iaisiais. Per šį laiką uždaryti 7 viso regiono savivaldybėse veikę sąvartynai, pastatytas naujas, Europos Sąjungos keliamus reikalavimus atitinkantis Klaipėdos regioninis sąvartynas, uždaryta ir sutvarkyta 40 užterštų teritorijų, įrengta 10 didelių gabaritų atliekų, 7 kompostavimo aikštelės bei išdalyta 10 tūkst. individualaus kompostavimo konteinerių.

Visas šis procesas vainikuotas Dumpių sąvartyne pastačius mechaninį atliekų rūšiavimo įrenginį.

„Atliekų tvarkymas Europos Sąjungoje yra reguliuojamas įvairiomis direktyvomis bei tikrinamas numatytais terminais. Artimiausias kontrolės laikotarpis – 2020-ieji. Tačiau, atidarę šią gamyklą, jau rytoj būsime 2020-uosiuose atliekų rūšiavimo srityje“, – atidarymo šventėje pastebėjo Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorius Šarūnas Reikalas.

Investicija į ateitį

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kuris vadovauja ir Klaipėdos regiono plėtros tarybai, pastebėjo, kad darbą pradedanti gamykla – pažangos ženklas.

„Tai yra gera žinia ne tik mums, regiono gyventojams, bet ir visai Lietuvai. Buvome ir esame geras pavyzdys. Gyvename Lietuvoje labiausiai civilizuotai atliekas tvarkančiame regione“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Anot jo, tinkamas ir pažangus atliekų tvarkymas bei jų deginimas – investicija į savo pačių ir savo vaikų ateitį.

Atskirs antrines žaliavas

Minėtas įrenginys iš mišrių komunalinių atliekų srauto, kuris pasiekia sąvartyną, atskirs apie 60 proc. antrinių žaliavų, esančių minėtame sraute.

Atliekų rūšiavimo metu gamykloje bus gaminamos antrinės žaliavos – stiklas, plastikas, popierius, spalvotas ir juodasis metalas. Į duris atvėrusią gamyklą pateks visos KRATC pasiekiančios atliekos, išskyrus pramonines ir statybines.

Rūšiuojant atliekas gamykloje bus išskiriamos trys frakcijos: perdirbti tinkamų atliekų, degioji kuro iš atliekų bei perdirbti netinkamų atliekų.

Prognozuojama, kad regione mišrių komunalinių atliekų mažėjimas stabilizuosis ties 60–75 tūkst. tonų riba.

Klaipėdos pašonėje duris atvėrusios atliekų rūšiavimo gamyklos statyba kainavo apie 12 mln. eurų. Beveik 81 proc. šios sumos skyrė Europos Sąjunga, o likusi dalis – KRATC paskola.

Sukūrė darbo vietų

Per metus, dirbant viena pamaina, planuojama apdoroti apie 75 tūkst. tonų mišrių komunalinių atliekų.

„Dirbant dviem pamainomis, kiekis turėtų būti dvigubai didesnis“, – paaiškino Š.Reikalas.

Gamykloje vienoje pamainoje dirbs daugiau nei pusšimtis darbuotojų, kurie antrines žaliavas – popierių, stiklą, plastiką, tekstilę, medieną – rūšiuos rankomis.

Jiems, anot gamyklos operatoriaus – bendrovės „NEG Energy“ direktoriaus Adolfo Gritėno, bus mokamas didesnis nei minimalus darbo užmokestis. Numatytas ir motyvacinis fondas.

Nepatogumų nejaus

Gyventojai finansinių nepatogumų dėl pradėjusios veikti gamyklos nepatirs. Vadinamojo vartų mokesčio kelti dėl jo neketinama.

„Šis projektas kitais metais Klaipėdos regiono gyventojams atliekų mokesčio nedidins“, – užtikrino KRATC direktorius.

Statant gamyklą pasirūpinta biofiltrais, kad rūšiuojant atliekas išsiskiriantys kvapai neapkartintų netoli gamyklos įsikūrusiųjų gyvenimo.

Iš viso Lietuvoje tokių gamyklų numatoma pastatyti 10. Pirmoji jau sėkmingai veikia Alytuje. Šiuo metu šalyje yra apie 11 sąvartynų.

„Bet tai yra atliekos. Jeigu jos gerai išrūšiuojamos, per žiedinę ekonomiką jos vėl grįžta į gamybos procesą. Siekiamybė yra tokia, kad į sąvartynus patektų apie 5 proc. visų atliekų“, – teigė aplinkos ministerijos viceministras Algirdas Genevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
atidarymo cirkas

Efektyvumas

Efektyvumas portretas
Liberaliai klaipėdietiškai – iš pradžių viską sumaišome mišrių atliekų konteineriuose, po to sumokame už įrengimus (bent 2,4 mln. EUR plius palūkanas tai tikrai klaipėdiečiai sumokės, ne kas kitas), kurie visą šį smirdantį turinį vėl išrūšiuos pažangių technologijų pagalba. Gyventojai, kurie rūšiuoja, sumoka ir už tuos, kurie nesugeba nueiti iki rūšiavimo konteinerio. KRATC pastariesiems irgi labai padeda – pabandykite rasti rūšiavimo konteinerius, pavyzdžiui Senamiestyje – mišrių atliekų stovi po penkis - šešis, o rūšiavimo nei vieno, arba jie kažkur atokiau pastatyti. Suprantama, KRATC specialistams neatrodo, kad vietoje

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Kada baigsite pisti protą (padoresnio žodžio neradau). 81 proc. ES, likusi - KRATC paskola. Kiek prisirinkote milijonų iš mūsų ir dabar vaidinsi drg.Šarūnai reikalą, mokėsi didesnius atlyginimus nei min. atlyginimas. Bepigu, kai vienas šeimos žmogus moka už kvadratus,o kitas negyvenantis pagal deklaracijos vietą, dar už negyvenamą tik deklaruotą gyv. vietą. Jokių sutarčių ar konteinerių ir šiukšlių neturintis. Tik užrakintus vartus. Mokėk ir viskas. Teismai tik valstybiniai. Ačiū už pasakymą, kad nebereikia rūšiuoti. Rūšiuos Jūsų žmonės. Tapsi drg. Šarūnai didesnis reikalų tvarkytojas, atitinkamai gausi ir didesnį atlyginimą, reikės ir didesnės apsaugos, bus sukurtos dar naujos darbo vietos iš mūsų nesąžiningai pasigvelbtų mokesčių. Šlovė jums .... palikuonys.Mano tel. 8 662 33770.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių