Darželiuose – abonentiniai mokesčiai

Klaipėdiečiai ėmė piktintis savivaldybės įvestais mokesčiais, kuriuos surinkus darželių virėjoms mokami atlyginimai. Pyktį kelia tai, jog toks mokestis yra abonementinis - neatsižvelgiama į tai, kiek dienų per mėnesį vaikas lanko darželį.

„Jau buvo nesuprantama, kodėl miesto taryba šį abonementinį mokestį už maisto paruošimą darželiuose įvedė. Matyt, klaipėdiečiai, politikų akimis yra labai turtingi, nes kitos savivaldybės tokių rinkliavų nerenka. Tačiau visiškai neteisinga tai, kad abonementinis mokestis yra visiems vienodas, nepriklausomai nuo maitinimų skaičiaus. Pavyzdžiui, jei vaikas sirgo ir per mėnesį į darželį ėjo tik kelias dienas, vis tiek reikia ploti tuos 35 litus“, - pasipiktinimo neslėpė klaipėdietė mama.

35 litų dydžio per mėnesį mokestis už maisto gaminimą darželiuose įvestas nuo šių metų balandžio. Pagrindinis jo tikslas - iš tėvelių surinkti pinigų sumokėti virėjoms atlyginimus. Taip esą per metus miesto biudžete pavyksta sutaupyti apie 300 tūkst. litų.

„Šis mokestis yra ne už maistą, o už jo gaminimą. Jei jis būtų skaičiuojamas, atsižvelgiant į tai, kiek dienų vaikas lankė darželį, nesurinktume pinigų virėjų algoms. Atlyginimus privalome mokėti ir turi nuolatinis darbo užmokesčio fondas. Juk nepasakysime, kad algų šį mėnesį nebus, nes vaikai sirgo ir nelankė darželių“, - teigė Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Anot Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Stefanijos Vancevičienės, jei vaikas darželio nelanko ilgiau nei pusę mėnesio, mokestis sumažėja perpus. Tačiau darželinukas į įstaigą turi neateiti nuolat pusę mėnesio, o ne praleisti kelias dienas, paskui vėl ateiti, o po to vėl nepasirodyti.

Rinkliava už maisto gaminimą yra vienintelis abonementinis mokestis, renkamas iš darželinukų tėvų. Visi kiti mokesčiai yra skaičiuojami pagal tai, kiek dienų vaikas lankė darželį.

Ugdymo priemonėms įsigyti darželių administracijos renka po 50 centų už dieną. Tėveliams reikia sumokėti ir už maisto produktus, iš kurių vaikams ruošiamas maistas, - vidutiniškai po 7 litus per dieną.

Nuo sausio 1 dienos darželinukų tėvų laukia naujas mokestis. Jei klaipėdiečiai savo atžalas norės palikti prailgtos dienos grupėse, per mėnesį jiems teks sumokėti po 25 litus.


Šiame straipsnyje: darželiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių