Daugiabučiame name – baudų sistema

Moderniame name butus įsigijusių klaipėdiečių gyvenimas dėl vidaus tvarkos taisyklių – lyg sovietmečiu. Už atsisakymą dalyvauti talkose – piniginės baudos, į namus privaloma sugrįžti iki 22 valandos, o gyventojų butus bet kuriuo metu turi teisę tikrinti svetimi žmonės – įgaliotiniai, save apdovanoję kontrolierių galiomis. Visa tai numatyta taisyklėse, adresuotose gyventojams.


 

Moderniame name butus įsigijusių klaipėdiečių gyvenimas dėl vidaus tvarkos taisyklių – lyg sovietmečiu. Už atsisakymą dalyvauti talkose – piniginės baudos, į namus privaloma sugrįžti iki 22 valandos, o gyventojų butus bet kuriuo metu turi teisę tikrinti svetimi žmonės – įgaliotiniai, save apdovanoję kontrolierių galiomis. Visa tai numatyta taisyklėse, adresuotose gyventojams.

Talkos – lyg Lenino laikais

Puritoniškomis taisyklėmis šiame name grasinama nebe pirmą kartą, tačiau šįsyk gyventojų kantrybė trūko išvydus, kokia drausminė atsakomybė jiems gali būti taikoma, jei nepaisys primetamos tvarkos.

Paaiškėjo, kad gyventojams gresia drausminė nuobauda – įspėjimas, pakartotinis įspėjimas ir net papildomi darbadieniai. O po viso to teks krapštyti eurus baudoms.

"Kas čia per lažas, kurį privalu atidirbti? Lyg sovietmečiu, įvedami lenininiai šeštadieniai", – redakcijai piktinosi apie naujoves savo name pranešęs klaipėdietis.

Metodai primena terorą?

Už ką gi gresia tokios sankcijos?

"Paskelbtas visas sąrašas taisyklių. Jose nurodyta, kad be reikalo negalima išvažiuoti iš automobilių stovėjimo aikštelės nuo 22 iki 6 valandos. Spėju, kad taisykles kūrė bendriją norintys įkurti žmonės. Nenoriu aš tokios bendrijos, jei ji man reguliuos, ką aš turiu daryti", – piktinosi šio namo gyventoja Jelena.

Moteris tikino, kad pokyčių iniciatoriai elgiasi labai įkyriai.

"Vaikšto po butus, kone reikalauja parašų. Man toks elgesys nepatinka. Lenda į butą, ir viskas. Aš neįleidau šių žmonių. Išgirdau, kad kažkas įkyriai skambina prie durų. Jei žmogus jų neatveria, jis nenori nieko svetimo įsileisti. Tačiau lyg teroro metodais žūtbūt vis tiek veržiamasi į vidų. Pamačiau, kas stovi už durų, ir atpažinau šiuos vyriškius, kurie renka parašus", – nemalonų nutikimą pasakojo gyventoja.

Liftu – ne daugiau nei 7 kg

Kitas namo gyventojas Algirdas stebėjosi, kad vidaus tvarkos taisyklės draudžia ne tik laikyti dviračius korpusų aikštelėse, bet ir juos gabenti liftu.

"Net vaikų vežimėlio liftu negalima vežti. Nurodyta, kad negali būti viršijamas 7 kg svoris. Negalima liftu vežti baldų ar buitinės technikos, didelio svorio ar gabaritų daiktų. Kaip tuomet žmonėms parsigabenti tokius daiktus? Man tokios taisyklės nepriimtinos ir nesuprantamos", – kalbėjo gyventojas.

O štai šunų augintojai turėtų jaustis didžiausiu blogiu šiame name. Nurodoma, kad šunų apskritai negalima vežti liftu.

"Gal juos sraigtasparniu parsigabenti?" – juokavo Algirdas.

Nurodoma, kad taisyklės galioja ne tik namo viduje, bet ir išorės erdvėje. Namo vidiniame kieme draudžiama naudotis motorinėmis transporto priemonėmis, dviračiais, o nuo 18 val., perspėjama, kad nebūtų triukšmaujama.

Draudžiama vesti ir vedžioti šunis, net vaikams draudžiama žaisti be tėvų priežiūros.

Tikrins, kas gyvena

Gyventojus pribloškė ir faktas, kad namo įgaliotiniais išrinkti asmenys turi teisę bet kada pareikalauti įsileisti į privačius butus patikrinimui.

"Kažkokie asmenys turi teisę ateiti į mano namus ir tikrinti, kiek asmenų gyvena mano bute? Absurdas, tai primena sovietmečio laikų bendrabučių tvarką. Tačiau net anuomet ji buvo švelnesnė. Koks kieno reikalas, kas pas mane gyvena?" – piktinosi šio namo gyventoja Gražina.

Ji stebėjosi, kad organizuojant pobūvį savo bute nuo šiol leidimo teks kreiptis į įgaliotinį.

"O jei jis nenorės duoti sutikimo? Dar, pasirodo, turiu surinkti laiptinės aikštelės kaimynų raštiškus sutikimus, kad mano namuose vyktų gimtadienio šventė. Nesuprantu aš tokios tvarkos", – tikino moteris.

Klaipėdietė retoriškai klausė, kas nutiks, jei svetimi žmonės jai draus į namus pasikviesti tris drauges puodelio arbatos?

"Jeigu mes garsiai kalbėsime, tai jau bus triukšmas? Mane kažkas galės bausti už tai?" – galvą kraipė nustebusi gyventoja.

Nuobauda – 152 eurai

Šio namo gyventojams taisyklėse net atsirado prievolė rūšiuoti atliekas. Viename punktų nurodoma, kad draudžiama į konteinerius mesti nerūšiuotas šiukšles.

"Prie mūsų namo karaliauja "elitiniai" benamiai. Konteinerių rausimas prasideda dar ankstyvą rytą. Ką čia išrūšiuosi, kad čia pat viskas išdraskoma? Kitą kartą net baisu praeiti, nes čia būriuojasi visa kompanija", – pasakojo klaipėdietė.

Moteris nustėro ir dėl gresiančių sankcijų už vidaus taisyklių nesilaikymą.

"Jie, pasirodo, gali skirti darbadienius. Kaip nuobaudą. Aš pati organizuodavau talkas, kas norėdavo, tas dalyvaudavo. Tačiau niekas nevertė dirbti ir jokių darbadienių nebuvo. Nebuvo ir piniginių nuobaudų už nedalyvavimą talkoje", – stebėjosi Gražina.

Vidaus tvarkos taisyklėse parašyta, kad drausminės nuobaudos nepaisymas užtraukia materialinę atsakomybę – baudą, kuri negali viršyti 4 bazinių socialinių išmokų dydžio.

Nepaklusniems gyventojams už taisyklių nesilaikymą gali tekti pakloti net 152 eurus.

Kas suteikė įgaliojimus?

Birutės gatvės namo gyventoja Gražina, susipažinusi su šiomis taisyklėmis, atkreipė dėmesį, kad tvarką name ruošiasi palaikyti bendrijos įgaliotiniai, turintys itin plačias teises. Tačiau jų namo gyventojai jokiame susirinkime, gyventojos teigimu, nerinko.

"Vaikščiota buvo dėl parašų. Bet gyventojų visuotinio susirinkimo nebuvo. Kas tiems asmenims tokius įgaliojimus suteikė? Manyčiau, jie veikia neteisėtai, nes jie nebuvo patvirtinti", – pastebėjo moteris.

Gyventoja prisipažino, kad pažįsta savo korpuso įgaliotinį, kreipiasi į jį dėl ūkinių reikalų.

"Tačiau naudos iš to nėra. Pavyzdžiui, ne kartą kreipiausi dėl automobilių stovėjimo aikštelės atitvaro. Mes jį pakeldavome specialiu pulteliu. Vos tik sutvarkydavo gedimus, po kurio laiko paaiškėdavo, kad jis nebeveikia. Aiškinama, kad reikia naujo pulto, nes senasis nebetinka. Po to įrengė elektroninių kortelių sistemą. Juk visa tai kainuoja", – kalbėjo moteris.

Gražina pastebėjo, kad jos name iki šiol nėra telefonspynės, nors kitose laiptinėse jos įrengtos.

"Niekaip nepavyksta pasiekti, kad užraktas būtų sumontuotas. Vieninteliame mūsų name, norint patekti į butą, reikia eiti per vidinį kiemelį ir keltis į butą avariniu įėjimu. Iš Lelijų gatvės į namą negalime patekti. O už telefonspynių gedimus kituose korpusuose turi mokėti visi gyventojai. Kodėl šie įgaliotiniai štai tokių dalykų nesprendžia?" – rėžė gyventoja.

Įtraukė ir rusakalbius

Nusistebėjimas kilo ir todėl, kad taisyklės paskelbtos dviem kalbomis – lietuvių ir rusų.

"Na, taip, mūsų name gyvena daug rusakalbių. Matyt, norima suburti ir juos ir pajungti bendrijos kūrimui. Tai tik parodo, kad yra grupė žmonių, kurie suinteresuoti savo susikurta tvarka. Tačiau ji man nepatinka ir aš neketinu svetimiems atidarinėti durų, atidarysiu tiems, kam norėsiu. Iškviesiu policiją, jei kas svetimas veršis į mano privačią nuosavybę", – perspėjo šio namo gyventoja.

Paaiškėjo, kad namo atstovai, save vadinantys įgaliotiniais, dėl bendrijos kūrimo kreipėsi net į Klaipėdos savivaldybės tarybos narį Viačeslavą Titovą.

"Kokia ten problema, tiksliai nežinau, tačiau gavau įgaliotinio Oleksandro Kursko laišką, kur prašoma padėti įkurti bendriją, nes gyventojai pripažįsta gal ir nelabai suprantantys įstatymus. Aš parašiau, kad ateitų, padėsime", – neslėpė V.Titovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čigivara

Čigivara portretas
Žmonės, būkite budrūs!Šiuo metu yra labai populiarus reideriškas bendrijų vadovo pareigų užgrobimas, organizuojant grupę asmenų suinteresuotų ateityje dirbti gaujoje/kaip buhalteriai, kiti bendrijos etatai/ ir išnaudoti finansiškai(kitaip tariant plėšti)bendrijos narius, remiantis lgaliais potvarkiais, mosuojant įstatymais.Teisėtvarkos institucijos visiškai nereaguoja į jų daromus nusikaltimus, ,,numesdamos"visus reikalus bendrijos visuotiniam susirinkimui.Skant gaunas įteisintas banditizmas.Mūsų mieste tokios NB yra ne viena.Kaip pavyzdys galėtų būti ir sodų bendrijos ,,Vaiteliai"vadovų istorija.Buvo labai bloga, netikus pirmininkė,atsirado kriminalas/reideriai/užėmė pirminiko, buhalterės,ir t.t.vietas, ,,bosas" išvaikė valdybą..Dabar daro ką nori.Ir jam padeda teisininkai.Ar tik ne tie, katri čia žemiau komentare reklamavosi?:DD).

to gyventoja

to gyventoja portretas
O istatai su parasais? Reiskia ir istatai yra klastote. Tuomet visas bendrijos kurimas viena didele apgaule!

Gyventoja

Gyventoja portretas
Sios taisykles-kur isverstos i rusu kalba ir be parasu-tai tikru tikriausias kirsinimo irankis,kad tik neisikurtu bendrija. Tas kas jas rase ,yra tikras ligonis ir karo kurstytojas,dar be kita ko bendraujantis su visokiais ,,titovais,, apie kurio veikla visa klaipeda zino...
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių