Daugiabučio namo palėpė supykdė kaimynus

Daugiau nei trys tūkstančiai eurų nesumokėtų mokesčių per beveik 15 metų.

Tokios sumos esą išvengė vieno Klaipėdos daugiabučio gyventoja, kuri savo buto plotą prasiplėtė palėpės sąskaita. Kaimynų įsitikinimu, moteris tyčia neįregistravo padidėjusio būsto Registrų centre, kad nereikėtų daugiau mokėti už bendrus namo remonto darbus, bendrą apšvietimą, atliekų išvežimą bei kitas komunalines paslaugas.

Svajonė – virš galvos

Klaipėdietė Zita (pavardė redakcijai žinoma – A.D.) gyvena 1955 m. statybos daugiabutyje miesto centre.

Moters butas – viršutiniame namo aukšte. Virš jo – palėpė, kuri nė vieno jos kaimyno ilgą laiką nedomino ir ten kone pusšimtį metų buvo laukinių balandžių rojus.

Tad Zita pagalvojo, kad būtų gerai susitvarkyti palėpę ir įsikurti ten gyvenamąsias patalpas. Kitaip tariant, prasiplėsti savo butą per du aukštus.

"Aš dar spėjau į traukinį. Tada, kai pradėjau rūpintis palėpės įrengimu, užteko tik pateikti prašymą savivaldybei ir, žinoma, surinkti mano laiptinės gyventojų pritarimą liudijančius parašus. Dabar tvarka griežtesnė. Reikia, kad tam pritartų visi namo gyventojai ir tai turi būti patvirtinta notaro", – dėstė moteris.

Kadangi palėpė, kaip ir rūsys, yra visų namo gyventojų bendra nuosavybė, Zitai teko derėtis su kaimynais, kad šie jai perleistų dalį savo turimos palėpės.

Moteris tikino, kad su visais deramai atsiskaitė. Kaip tai padarė, neįvardijo, bet tam tikras padėkos ženklas kaimynams esą buvo ir jos sąskaita suremontuota laiptinė.

Sukėlė pavydą?

Klaipėdietės butas sutvarkius palėpę padidėjo dvigubai – iki 132 kvadratinių metrų. Moteris palėpę įsirengė virš savo buto, taip pat virš greta esančio kaimyno buto ir virš laiptinės aikštelės.

Zita teigė, kad tada ir prasidėjo nesutarimai su kaimynais.

"Pavydas – štai kas mus supykdė. Jiems staiga pradėjo atrodyti, kad aš per mažai moku mokesčių, kad per daug visko turiu. Labai pavargau nuo jų skundų visoms institucijoms. Dabar turiu tik vieną norą – išsikelti į privatų namą, kad aplinkui nebūtų jokių kaimynų. Kaip tik šiandien važiavau sklypo žiūrėti. O juk labai skaudu viską palikti, nes tiek darbo įdėta. Patarčiau jums: niekada neįsileiskite kaimynų į savo namus, nes tai gali sukelti jų pavydą", – dėstė klaipėdietė, kuriai apkarto palėpės įsirengimas.

Suskaičiavo nesumokėtus mokesčius

Kaimynai labai greitai pastebėjo, kad Zitos tvarkomoje palėpėje atsirado 13 stoglangių: 6 – iš pagrindinės gatvės pusės, 4 – namo gale ir trys – iš kiemo pusės.

"Šitos palėpės Registrų centre nebuvo įregistruotos daugiau nei 13 metų. Mes pareikalavome namo administratoriaus, kad jos papildomų patalpų plotą įskaitytų į namo bendrą naudingą plotą ir apskaitytų visus komunalinius mokesčius, nes jos mokesčiai pradėti skaičiuoti tik nuo 2013 m. liepos mėnesio", – tikino Zitos kaimynės.

Moterys kruopščiai suskaičiavo, kiek Zita, pasididinusi savo buto plotą, nesumokėjo mokesčių.

Ir pateikė įspūdingą sąrašą: namo administravimo mokesčio (2003–2013 m. sausio–birželio mėn.) nesumokėta 525,31 euro, eksploatacijos mokesčio (2000–2013 m. sausio–birželio mėn.) – 529,78 euro, už karšto vandens ir šildymo sistemos priežiūrą (2000–2013 m.) – 619,29 euro, už kiemo teritorijos priežiūrą (2000–2006 m.) 388,84 euro, už elektrą bendroms reikmėms (2000–2013 m. sausio–birželio mėn.)186,86 euro, šiukšlių išvežimą (2002 m. liepa – 2015 m.) – 663,92 euro, už valstybinės žemės nuomą (2002–2015 m.) 93,85 euro, įvairių mokesčių už name atliktus darbus ir likviduotas avarijas (2004–2016 m. sausio–birželio mėn.) – 114,56 euro.

Šio kruopštaus skaičiavimo rezultatas – "Zitos skola": 3 122 eurai ir 41 centas.

Be to, kaimynės pastebėjo, kad "per tą laiką į savivaldybės biudžetą liko nesumokėtas PVM nuo visų suteiktų paslaugų".



NAUJAUSI KOMENTARAI

namo butų savininkai

namo butų savininkai portretas
Gerbiami straipsnio komentatoriai,pirmiausia reikia straipsnį skaityti atidžiai.Ponios Zitos nuomonė,kad kaimynus supykdė palėpė ar kaimynų pavydas visiškai neatitinka tiesos.Tik dėka kaimynų gerenoriškumo p.Zita Tamašauskienė galėjo įsirengti papildomą naudingą plotą. Tačiau jos nesąžiningumas ir didelis savanaudiškumas iššaukė kaimynų nepasitenkinimą. Ar Jūs visi komentatoriai norėtumėte savo name turėti tokią kaimynę už kurią sutiktumėte apmokėti jai priklausančius mokesčius? Net 13 metų ši ponia visiškai nemokėjo mokesčių nuo papildomo 69.98 kv.m ploto. Per tuos 13 metų name buvo atlikta daug namo bendrojo naudojimo patalpų remonto darbų, kurių kaina gana didoka.Už visa tai padidintu tarifu turėjo apmokėti 27 butų savininkai.O mokesčio už žemę po namu ši ponia visiškai nemokėjo net 15 metų.Kaip Jums atrodo, tai yra normalus reiškinys?

sibiras

sibiras portretas
Baisios kaimynes... Buhalteres... smagu skaiciuoti svetimus pinigus ir dziaugtis, kad kitam bus nuostoliu. Juk joms nuo tu "priskaiciuotu" skolu nieko ir neklius. Jo, seniau tokie pavydus "kaimynai" stribais buvo... Butu tie laikai, p.Zita, kaip buoze i sibira keliautumete...

nuomone

nuomone portretas
Koks tu lietuviu pavydas. Neveltui apie tauta sklinda,kad labai pavydus, patinka kai kaimynui blogai. Tipiski lietuviai. O Jus pagalvojat, ir matot kaip musu Vyriausybe apgaudineja, apvagia ir t.t., o kad paprastas zmogus neiregistravo to ploto tai jau toks nusikaltelis. Nereikia buti tokiems pavydiems kaimynams ir skusti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių