Daugiabučių kiemuose tilps daugiau automobilių

  • Teksto dydis:

Tęsiame rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai". Šiandien į gyventojų klausimus atsako Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

– Miestas kalba apie planus statyti daugiaaukštę aikštelę automobiliams prie Kultūros fabriko, bet pamiršta paprastus gyventojus, kurie neranda vietos mašinai savo daugiabučio kieme. Ar galime tikėtis, kad savivaldybė padės išspręsti šią problemą?

– Mes tikrai suprantame, kad gyventojai yra tapę savotiškais situacijos įkaitais: sovietmečiu projektuotuose kiemuose buvo numatyta mažai vietų automobiliams, o apie ateitį nepagalvota, tad dabar ir tenka stumdytis. Siekdami pagerinti padėtį, savivaldybės specialistai yra parengę daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo programą, pagal kurią kiemuose bus įrengta apie 1 600 vietų automobiliams. Daugiabučių, kurių kiemuose yra numatyti darbai, sąrašas skelbiamas savivaldybės interneto svetainėje. Aikštelės bus padidintos maždaug prie 80 namų. Pusę kiemų pasiūlė bendruomenės ir seniūnaičiai, kitą pusę atsirinkome patys – vertinome, kur vietų trūksta labiausiai, žiūrėjome, kad infrastruktūra mieste būtų gerinama tolygiai, kad neatsitiktų taip, jog džiaugiasi tik vieno mikrorajono gyventojai, o visi likę miestiečiai nepajaučia jokių teigiamų pokyčių. Taip pat svarbus aspektas – daugiabučio renovacija, renovuotiems namams teikėme prioritetą, taip norėdami paskatinti ir kitus gyventojus imtis renovacijos. Šiuo metu pradedamos viešųjų pirkimų procedūros dėl aikštelių projektavimo, pagal parengtus projektus galėsime pirkti rangos darbus ir siųsti darbininkus į klaipėdiečių kiemus. Atsižvelgiant į tai, kiek trunka procedūros, manome, kad dauguma į sąrašą įtrauktų kiemų bus tvarkoma per 2018 m. Numatomų įrengti vietų skaičius kol kas preliminarus, jis gali kisti į vieną ar į kitą pusę atliekant projektavimo darbus, kai bus įvertintos požeminės komunikacijos. Išgirdome nuogąstavimų, kad papildomos vietos automobiliams bus įrengtos naikinant vaikų žaidimų aikšteles. To tikrai nedarysime, tačiau kai kur gali tekti paaukoti erdves, kuriose kažkada buvo veja, tačiau šiuo metu jos nebėra, nes čia vis tiek statomi automobiliai – tiesiog ateityje gyventojai transportą čia galės statyti legaliai ir civilizuotai.

Daugiabučių kiemuose trūksta ne tik vietų automobiliams, bet ir šviestuvų ar tiesiog tvarkingos aplinkos, tad programoje dėmesys skiriamas ne vien aikštelių plėtrai. Jau pernai kiemuose tvarkėme želdinius, projektavome apšvietimą, šiemet 10–12 teritorijų įrengsime šviestuvus, tad žmonės tamsiuoju paros metu galės jaustis saugiau. Iki 2018 m. pabaigos į kiemų infrastruktūros gerinimą numatome investuoti apie 2 mln. eurų.

Šiais darbais apsiriboti nežadame, esame užsibrėžę parengti daugiabučių kiemų praplėtimo, apšvietimo ir aplinkos sutvarkymo planą, kurį įgyvendinsime iki 2021-ųjų.

– Kai kurių mokyklų ir darželių prieigos atrodo apgailėtinai – duobėtos įvažos ir kiemai, išsiklaipiusios šaligatvių plytelės. Negi neįmanoma rasti lėšų šioms problemoms spręsti?

Lėšų tikrai įmanoma rasti, tai ir padaryta. Klaipėdos miesto savivaldybė jau šiais metais yra numačiusi apie milijoną eurų, už kuriuos bus tvarkomos mokyklų ir darželių prieigos. Per 2017 m. pagražės daugiau nei 30 ugdymo įstaigų aplinka. Už šiuos pinigus bus asfaltuojami privažiavimo keliukai prie darželių ir mokyklų, jų kiemai, bus keičiamos plytelės žaidimų aikštelėse, remontuojama sugadinta takų danga, aplinka bus pritaikyta neįgaliesiems. Norime, kad darželius ir mokyklas supanti aplinka atitiktų higienos normas, atrodytų estetiška, tvarkinga, vaikai čia galėtų saugiai žaisti ar ilsėtis per pertraukas, einant į mokyklą ar darželį niekas neišsisuktų kojos, o automobiliais į įstaigas savo atžalas atvežantys tėvai nesiskųstų prasta įvažų danga. Dėl tokių remonto darbų poreikio savivaldybės specialistai apklausė visas ugdymo įstaigas, dauguma jų pageidauja vienokių ar kitokių remonto darbų. Kad visų mokyklų ir darželių aplinka būtų sutvarkyta, reikia daugiau nei 3 mln. eurų, tad darbus atliksime etapais. Lėšų tokiems darbams savivaldybė numatydavo ir seniau, tačiau sumos buvo kur kas mažesnės. Džiaugiamės, kad šiemet galime klausimą spręsti kompleksiškai ir per vienus metus sutvarkyti net kelių dešimčių įstaigų aplinką.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau. Dienraščio "Klaipėda" pirmadienio numeryje rubrika pasirodo du kartus per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
Savivaldybėje dviejuose Skyriuose yra prikrautos pilnos spintos ir stalčiai Detaliųjų planų kiemų tvarkymui ir automobilių parkavimui (kaip jie ten vadina - koncepcijų) - jau šešti metai eina...O darbai ,kad žmonėms gero padaryti - nė iš vietos .Vietoj to dešimtimis priimami į specskyrių Baudėjai. ,,Specialūs specialistai" tas koncepcijas ,,kepa " ir toliau ...į stalčius. Ir ne veltui ,žinoma ,o už gerus pinigus(atlygį). Gal pinigai ne iš biudžeto ? Taip nebūna...

Julius

Julius portretas
Jeigu parodytų nors vieną liberalų įrengtą naują stovėjimo vietą gyventojų kieme gal ir patikėčiau. Visos įrengtos aikštelės yra viena aikštelė džiazo festivalio svečiams šalia piliavietės. Ir tai viskas per 6 liberalų valdymo metus.

Jerominas

Jerominas portretas
istorija parodė, jog liberalams gyventojų problemos niekada ir nerūpėjo. vis kabina makaronus kabina... o runkeliai pasirodo mėgsta makaronus
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių