Daugiabučių namų statytojams Klaipėdoje – didesni mokesčiai

Į Klaipėdos miesto biudžetą surenkant vis mažiau nekilnojamojo turto mokesčio, siūloma panaikinti iki šiol galiojusias lengvatas.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai ketvirtadienį tokiam valdininkų siūlymui pritarė. Lengvatos iki šiol buvo taikomos nekilnojamojo turto vystytojams – bendrovėms, kurios pastatė daugiabučių namų, tačiau nesugebėjo parduoti juose įrengtų butų. Kadangi neparduotų butų statusas yra negyvenamoji patalpa, už juos reikia mokėti nekilnojamojo turto mokestį.

Verslininkai prieš dvejus metus kreipėsi į miesto valdžią, kad tokiems butams būtų taikomas mažesnis nekilnojamojo turto mokesčio tarifas. Suprasdami sunkią nekilnojamojo turto vystytojų padėtį, politikai tuomet pritarė, kad neparduotiems butams būtų taikomas 0,3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifas.

Tačiau miesto tarybos sprendimo projektą dėl nekilnojamojo turto mokesčio tarifų, įsigaliosiančių nuo kitų metų, parengę valdininkai siūlo jų nebediferencijuoti.

Visam nekilnojamajam turtui taikyti 0,8 proc. tarifą, o netvarkomam, apleistam ar naudojamam ne pagal paskirtį – 1 proc.

„Pernai buvo atliktas masinis nekilnojamojo turto vertinimas, po kurio turto vertė smarkiai sumažėjo. Dėl to į miesto biudžetą surenkama mažiau pajamų. Esant tokiai tendencijai, netikslinga diferencijuoti nekilnojamojo turto mokesčio tarifus“, - teigė Mokesčių skyriaus vyriausioji specialistė Edita Vaitiekūnienė.

Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė dar pridėjo, kad nekilnojamojo turto vystytojai nebesikreipė į savivaldybę ir nebeprašė lengvatų. „Matyt, per tuos dvejus metus, kol buvo taikomas mažesnis tarifas, jie butus išsipardavė ir jiems lengvatos nebereikalingos“, - tvirtino A.Špučienė.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pritarė, kad nekilnojamojo turto mokesčio tarifai nebūtų diferencijuojami. Tačiau jie pabrėžė, kad jei bus sulaukta nekilnojamojo turto vystytojų prašymų neparduotus butus apmokestinti mažesniais tarifais, tokie prašymai bus svarstomi.

Šiųmečiame miesto biudžete suplanuotos nekilnojamojo turto pajamos – 22,1 mln. litų arba 6,4 proc. visų pajamų.

Pernai Klaipėdoje surinkta 23,7 mln. nekilnojamojo turto mokesčių, o 2010-aisiais – beveik 27,5 mln. litų.


Šiame straipsnyje: nekilnojamojo turto mokestis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių