Daugiabučių prižiūrėtojams – griežtesnė kontrolė

Miesto taryba patvirtino daugiabučių namų prižiūrėtojų kontrolės taisykles, tačiau suabejota, ar užteks pajėgų prižiūrėti, kad jų būtų laikomasi. Neabejojama, jog, norint, kad atsirastų tvarka, reikės daugiau darbuotojų.

Miesto taryba patvirtino daugiabučių namų prižiūrėtojų kontrolės taisykles, tačiau suabejota, ar užteks pajėgų prižiūrėti, kad jų būtų laikomasi. Neabejojama, jog, norint, kad atsirastų tvarka, reikės daugiau darbuotojų.

Pažeidimų nustatoma daug

Daugiabučių namų prižiūrėtojų kontrolės taisyklės, kurias patvirtino miesto taryba, Klaipėdai nėra naujos. Prieš ketverius metus tokia tvarka buvo administracijos direktoriaus įsakymu patvirtinta namų valdoms, o pernai bendrijoms. Jos nebuvo privalomos.

Tačiau Aplinkos ministerija nusprendė, kad tokias taisykles privalo turėti kiekviena savivaldybė. Tad taisyklės buvo sujungtos ir pateiktos tvirtinti miesto tarybai.

Svarstydami taisykles, politikai domėjosi, kiek pažeidimų nustatoma bendrijoje, kur tikrinimų rezultatai yra viešinami, kaip apie juos sužino bendrijų nariai.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė pasakojo, kad praėjusiais metais buvo patikrinta 300 bendrijų. Nustatytas 191 pažeidimas. 90-ia atvejų bendrijų pirmininkams ar valdyboms buvo skirtos baudos.

"Gyventojai apie bendrijų valdymo organų padarytus pažeidimus sužino tik tada, kai pasidomi. Būna, kad aktyvūs nariai iškabina informaciją apie juos ir skelbimų lentoje. Visų pažeidimų suvestinė metų pabaigoje skelbiama savivaldybės interneto svetainėje", – komentavo vedėja.

Interpretuoja skirtingai?

Tarybos narė Ligita Girskienė atkreipė dėmesį, kad taisyklėse yra numatyta, jog savivaldybė organizuos bendrijoms seminarus, mokymus, teiks metodinę medžiagą.

V.Gembutienė aiškino, kad specialistai ir dabar konsultuoja gyventojus įvairiais klausimais, tarp kurių – bendrijos kūrimas, likvidavimas, iškilusios problemos.

"Nustačius pažeidimą, taip pat nepuolame bendrijai skirti baudos. Aiškiname, kaip pažeidimą ištaisyti", – tvirtino vedėja.

Pasak L.Girskienės, susidaro įspūdis, kad skirtingai perskaitoma, kas parašyta juodu ant balto.

"Taisyklėse nurodyta, kad specialistai rengs seminarus, o jūs sakote, kad to nėra. Aš esu už seminarus, metodinės medžiagos teikimą. Bendrijoms reikia pagalbos. Tikiuosi, kad viskas, kas surašyta taisyklėse, bus įgyvendinama", – pabrėžė politikė.

Priklausys nuo pajėgumų

Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė tvirtino, kad prieš 12 metų buvo priimtas sprendimas privatizuoti valdas, o dabar tvirtinamos prižiūrėtojų kontrolės taisyklės.

"Per minėtą laiką atsirado ir daug naujų priežiūros formų. Žinoma, kad taisykles dar reikės tobulinti. O rezultatai priklausys nuo to, kiek duosime resursų taisyklėms įgyvendinti", – komentavo vicemerė.

Ar užteks pajėgų taisyklių įgyvendinimui, domėjosi ir tarybos narys Arūnas Baršbšys. Dabar su daugiabučių namų prižiūrėtojais uostamiesčio savivaldybėje dirba daugiau nei du žmonės.

Vienas rūpinasi bendrijų kontrole, kurių Klaipėdoje yra apie 400, likusieji – savivaldybės paskirtais administratoriais, kurių yra 12.

Tarybos narys Vytautas Čepas atkreipė dėmesį, kad kontrolės taisyklės jau buvo, tačiau netvarkos bendrijose daug.

"Viena pirmininkė vadovavo keturiolika metų bendrijai neperrinkta, o paskui šias pareigas perduoda savo giminaičiams. Kažin ar patvirtinus naujas taisykles atsiras daugiau tvarkos", – svarstė tarybos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmininke iki gyvos galvose

Pirmininke iki gyvos galvose portretas
Kai bendrijoje turi nares,kurios teismus laimi,tai visi istatymai negalioja..

tam tie

tam tie portretas
skaitykite ĮSTATYMĄ reglamentuojantį bendrijų veiklą . Ten, jei sugebėsite suprasti, įskaitysite KAS TURI TEISĘ TIKRINTI BENDRJOS FINANSUS . Dabar rašote niekus, nes net nesuvokiat kas "kuria" įstatymus ,pasufleruosiu , kad tikrai ne Tarybos nariai. O Girskienė kalba apie realią pagalbą bendrijoms - mokymus , nes tokios specialybės kaip bendrijos pirmininkas neruošia jokia mokymo staiga.

tie

tie portretas
muokimai-mirusiam kompresas.Užsidės pliusa kad kažka gyventojam padarė..INICIJUOKIT PASIŪLIMĄ TIKRINIMUI KLAIPĖDOS FNTT AR SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS SKYRIUI.o gal čia minėta p.Girskienė,kap buvus NB pirmininkė, to nenor?Nes ir dabar tebepirmininkauja:DDD)..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių