Daugiausia nuorūkų randama kopose

Poilsiautojai mieliau renkasi švarius paplūdimius. Taip trumpai galima apibendrinti akcijos „Išgelbėkime mūsų paplūdimius 2009“ rezultatus. Akcijos, vykusios rugpjūčio 1-9 dienomis Klaipėdos, Palangos, Smiltynės paplūdimiuose metu buvo išdalinta apie 50 tūkst. lauko mobiliųjų peleninių.

„Akcijos metu sulaukėme didžiulio poilsiautojų susidomėjimo. Poilsiautojai noriai ėmė pelenines ir jomis naudojosi,“ - džiaugiasi akcijos lyderis klaipėdietis M.Daukantas.

Akcijos rezultatus palankiai įvertino ir bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ atstovas, atsakingi už tvarkos palaikymą paplūdimiuose.

„Maloniai nustebino tai, jog tik labai nedidelis kiekis poilsiautojų pelenines paliko paplūdimy. Daugelis, kartų su kitomis šiukšlėmis, pelenines paliko šiukšlių konteineriuose“ - akcijos rezultatus komentavo „Palangos komunalinio ūkio“ direktoriaus pavaduotojas Stepas Šeputis.

Pasak jo, net ir paliktas mobiliąsias pelenines surinkti buvo daug paprasčiau, nei rankioti nuorūkas.

Didžiausia nuorūkų koncentracija smėlyje susidaro jautriausioje paplūdimio vietoje - kopose. Jei prie juros esantis smėlis periodiškai plaunamas audrų metu, tai kopose nuorūkos kaupiasi metų metais. Italų mokslininkų tyrimų duomenimis nuorūkos paplūdimio smėlyje išyra per 1-5 metus, o medvilninis filtras - net per 20-30 metų.

Smėlio valymo nuo nuorūkų mašinos procesas yra neefektyvus dėl konstrukcinių ypatumų bei brangus. Klaipėdos savivaldybės pateiktais duomenimis, vienas uostamiesčio paplūdimių smėlio pravalymas specialia mašina miestui kainuoja apie 70 tūkst. litų. Į šią sumą neįtraukti kopų ir sudėtingų ruožų valymas. Akcijos organizatorius M.Daukantas teigia, kad skiriant šias lėšas lauko mobiliųjų peleninių gamybai, būtų galima pagaminti ir išdalinti virš 200 tūkst. vienetų ir tokių būdų padidinti paplūdimių apsaugos nuo taršos efektyvumą.

Nepaisant vis didėjančios kovos su rūkimų, parduodamų tabako gaminių kiekis vis didėja. Lietuvos statistikos departamento duomenimis 2007 metais Lietuvoje parduota tabako gaminių už 772,1 mln. litų. Dalis nuorūkų nusėda paplūdimiuose, miestų gatvėse, parkuose. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių