Dėl alkoholio draudimų – sąmyšis

Kiek ilgiau nei savaitę galiojantys nauji prekybos alkoholiu apribojimai sukėlė tikras emocijų audras. Sekmadienio pavakarę prisikrovę pilnus krepšius alaus ar vyno pirkėjai siuto, nes negalėjo įsigyti šių prekių, o įsiaudrinęs klaipėdietis keiksmais išplūdo niekuo dėtą kasininkę.

Nuo 15 val. – abstinencija

Po 2018-ųjų nusipirkti alkoholio tapo sunkiau. Pagal naują tvarką svaigiaisiais gėrimais darbo dienomis ir šeštadieniais galima prekiauti nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais – tik iki 15 val.

Pakeistas ir asmenų, kuriems leidžiama įsigyti ir vartoti alkoholį, amžius. Nuo šiol jo galės ragauti tik 20 metų sulaukę asmenys.

Kai kuriuos žmones šie apribojimai ne juokais supykdė, ypač tuos, kurie neturi priklausomybių, tačiau nėra ir abstinentai. Esą tokie draudimai menkina jų orumą.

Tuo buvo galima įsitikinti sekmadienį apsilankius įvairiuose uostamiesčio prekybos centruose. Nutįsusiose eilėse stovėję gyventojai garsiai liejo nepasitenkinimą, kai tekdavo atsisakyti dalies savo pirkinių. Mat daugumos krepšiuose buvo galima pamatyti bent po vieną alaus ar vyno butelį.

Neretai užsimiršę pirkėjai vis tiek patraukdavo į alkoholio skyrių, todėl parduotuvių darbuotojams tekdavo vis iš naujo kartoti tą patį.

"Įspėjame, kad nuo 15 val. alkoholis nebeparduodamas, prašome padėti prekę į lentyną" – šiuos žodžius per garsiakalbį išgirdęs vyriškis garsiai nusijuokė ir iškart pasišalino iš alkoholio skyriaus.

"Tai žemina žmogų"

Sekmadienį neišvengta ir labai nemalonių incidentų. Apie 18 val. viename Klaipėdos prekybos centre vyresnio amžiaus vyriškis ant važiuojančio takelio išrikiavo kelis butelius viskio, degtinės, šampano.

Pardavėjai automatiškai pakartojus, kad parduoti alkoholį draudžia Lietuvos įstatymai, pirkėjas iš pradžių suglumo, o netrukus ėmė piktintis.

Ginčas vos nesibaigė apsaugos darbuotojų įsikišimu.

"Vyras labai suirzo, kasininkė irgi išraudo kaip pomidoras, vienu momentu net norėjau iškviesti pagalbą. Rėkė, keikė vargšę moterį pačiais bjauriausiais žodžiais, bet galiausiai supratęs, kad nieko nepasieks, tiesiog nuėjo. Dar prieš išeidamas spėjo visus idiotais pavadinti. Pardavėjai teko pačiai nunešti jo prekes", – pasakojo įvykio liudininkas.

Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas tikino šiuose draudimuose neįžvelgiantis jokių teigiamų dalykų.

"O kodėl ne nuo 13 val. arba ne nuo 16 val.? Toks beprasmis ir paviršutiniškas sprendimas, priimtas visiškai neįsigilinus į situaciją ir paverčiant visą lietuvių tautą girtuoklių šalimi. O jeigu aš noriu 15.05 val. alaus prie cepelinų nusipirkti? Tuoktis, vaikus gimdyti, už tėvynę žūti gali, o išgerti alaus – ne. Ar tai sveiko proto žmogaus sumanymas? Tai žemina žmogų", – samprotavo pašnekovas.

Jo manymu, nors sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir siekia gero, tai neveiksminga ir duos priešingą efektą.

"Fanatizmas dar niekada prie gero neprivedė. Juk žmonės geria ne todėl, kad parduotuvių pilna. Dabar lietuvis gauna tą minimumą ir jam užtenka tik maistui, kelnėms bei degtinei. Prisigeria ir pasijaučia caru. Bent vieną dieną per mėnesį tampa laimingas", – kalbėjo V.Čepas.

Darbo laiko netrumpins?

Prekybos tinklo "Iki" viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigė, kad informacija pirkėjams apie alkoholinių gėrimų prekybos pokyčius yra pateikiama parduotuvėse naudojant vidinį radiją, informacinius plakatus alkoholinių gėrimų skyriuose bei priekasiuose.

Prekybos tinklo kasininkai buvo iš anksto apmokyti, kaip tinkamai informuoti pirkėjus apie pasikeitimus, kad šie būtų pasiruošę, o  pereinamasis laikotarpis sukeltų kuo mažiau stresinių situacijų.

"Įvertinus pirmąją sausio mėnesio savaitę, kai pasikeitė alkoholinių gėrimų prekybos tvarka, pirkėjų nusiskundimų nesame gavę. Žinoma, laiko prabėgo dar nedaug, todėl situacija gali keistis", – sakė B.Čaikauskaitė.

Esą šiuo metu keisti parduotuvių darbo laiko neplanuojama.

Pasak "Maximos" komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės Ernestos Dapkienės, didesnė pirkėjų dalis apie naujus prekybos alkoholiniais gėrimais pakeitimus žino ir šie jiems yra priimtini. Tačiau yra ir tokių, kuriems nauja tvarka nepatogi ar kelia rūpesčių.

Pastebima ir tai, kad, artėjant laikui, kai net alaus įsigyti jau nebegalima, alkoholinių gėrimų skyriuose pirkėjų padaugėja, eilės kasose pailgėja.

Rimtesnių incidentų, susijusių su minėtais pokyčiais, "Maximos" parduotuvėse kol kas neužfiksuota. Pasikeitus alkoholinių gėrimų pardavimo tvarkai, čia koreguoti darbo laiką nenumatyta.

Darbo laiko netrumpins ir prekybos tinklas "Lidl".

"Natūralu, kad pirmoji savaitė buvo kiek sudėtingesnė, nes prie bet kokių naujovių reikia priprasti. Pastebėjome, jog parduotuvėse, kurios dirba iki 22 val., pirkėjų ypač pagausėja 20 val., o sekmadienį dalis pirkėjų užsimiršę bandė įsigyti alkoholio ir po 15 val.", – teigė bendrovės "Lidl" atstovė Valerija Lebedeva.

Už alkoholio pardavimą jaunesniems nei 20 metų asmenims gresia 30–120 eurų bauda, o tiems, kas nupirks ar perduos alkoholio jaunuoliams, – 90–180 eurų.

20–100 eurų baudos bus skiriamos ir už alkoholio vartojimą automobiliuose, gatvėse, stadionuose, kitose viešose vietose bei transporte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūs nieko nesuprantate

Jūs nieko nesuprantate portretas
Čia yra ilgalaikis procesas. Straipsnyje parašyta - SIUTO NES TEKO atsisakyti po vieną kitą alaus ar ten vyno butelį. Ir labai gerai. Vienas butelis alaus ar vienas butelis vyno nekeičia nieko ir vakaro tikrai nesugadins jei neišgersi, o jei sugadins, tai gydytis reikia. O plačiuoju mąstu tokių pavienių butelių susidarys šimtai tūkstančių kurių dėl šitų draudimų nenupirksi. Ir kai šaus į galvą atsigerti alaus tiesiog negalėsi ir neatsigersi. Tau pačiam žmogui neturinčiam priklausomybės tikrai nieko blogo nuo to nenutiks, bet ilgalaikėje perspektyvoje, net pats to nesuprasdamas sumažinsi savo suvartojamo alkoholio kiekį. Kas tikrai nėra blogai - o jei atrodo, kad yra - reikia gydytis. O plačiuoju mąstu visos Lietuvos mąstu, ilgalaikėje perspektyoje tai bus didžiulis pokytis ir pokytis į gerą. Aš pats esu vartojantis alkoholį žmogus ir vartojantis tikrai ne retkarčiais, bet tuo tarpu esu ir protaujantis žmogus suvokiantis viso to naudą. Tikiuosi ir jūs pamąstysite kartais plačiau.

Drausti

Drausti portretas
Dėl alkoholio draudimų !!! Is vis lietuvoje reikia uzdrausti alkoholi, tegul kas dar turi pinigu vaziuoja i lenkija, latvija, soviecka isigyti Taip isnaikynsime bomzus, ir asiocialias seimas, tapsime pavizdziu visai europai, tik ar garsiai kvatos pamate youtube pristatytus rolikus, kad lietuviai vietoje dektines pasirinko kanapes, samagona, odekolona

Kaukuolinis

Kaukuolinis portretas
Sausas istatymas kiek milijonieriu sukure - nauja niša
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių