Dėl balkonų išorės – šokas

Taupumas renovuojamų dviejų uostamiesčio daugiabučių namų gyventojams gali pridaryti ir rimtų rūpesčių, ir nuostolių. Dėl dalies nepakeistų langų balkonuose jiems gresia netekti valstybės paramos modernizacijai, nes komisija atsisako pripažinti atnaujintą pastatą tinkamu naudoti, o jo išorę apibūdina kaip vizualinį šoką.

Atsižvelgė į žmonių norus

Netekti valstybės paramos renovacijai gresia Naujakiemio g. 20-ojo namo gyventojams.

Nors pastato modernizacija baigta dar kovą, užbaigti visų procedūrų jie negali iki šiol.

Komisija atsisako pripažinti atnaujintą pastatą tinkamu naudoti.

Vienintelė priežastis – nevienodai įstiklinti namo balkonai. Vieni yra aukštesni, kiti – žemesni.

Tokia situacija susidarė, nes dalis namo gyventojų dar prieš renovaciją buvo atlikę šiuos darbus. Keisti balkonų langus jie atsisakė.

Administratorius atsižvelgė į žmonių norą sutaupyti.

"Dabar negalime pastato "priduoti". Kol to nepadarysime, negalėsime kreiptis dėl valstybės paramos. Komisija reikalauja, kad balkonų langai būtų vienoje linijoje. Tad reikia pakeisti senus, o dalis gyventojų nesutinka. Jei namas nebus komisijos priimtas, kaip tinkamas naudoti, už renovaciją turėsime mokėti visą kainą", – kalbėjo vienas gyventojų.

Problemų kils ir kitiems

Klaipėdiečiui nesuprantama, kodėl yra baudžiami ir kodėl turės papildomų išlaidų būtent tie žmonės, kurie šilumą taupė ir balkonus įstiklino anksčiau nei startavo renovacija – prieš 5–10 metų – savo iniciatyva.

"Kodėl reikia ardyti kokybiškus langus, jei tai nepatinka vienam komisijos nariui? Juk projekte taip pat buvo nurodyta, kad reikia keisti tik medinius. Ar renovacijos tikslas yra grožis, ar šilumos taupymas? Kažkoks absurdas", – piktinosi klaipėdietis.

Vyras atkreipė dėmesį, jog su tokia problema gali susidurti ir kitų namų gyventojai. Pasak gyventojo, jau matyti, kad balkonai nevienodai įstiklinti bus ir Gedminų g. 20-ajame name.

"Pusė pastato jau renovuota. Lodžijų linija taip pat eina laipteliais. Tokia pati situacija ir Statybininkų pr. 30-ajame name. Ką šie žmonės darys?" – klausė gyventojas.

Anot vyro, nevienodai įstiklinti balkonai ir namuose, kur renovacija baigta jau seniai. Yra ir tokių, kurių lodžijos ne vienoje linijoje. Tarp tokių – keli pastatai Panevėžio gatvėje.

"Kaip jie buvo pripažinti tinkamais naudoti? Ar reikalavimai pasikeitė, ar taikomi dvigubi standartai?" – svarstė vyras.

Jaučiasi situacijos įkaitais

Naujakiemio g. 20 projekto vertė pagal investicinį planą siekia 1,019 mln. eurų. Iš jų statybos darbai – 945 tūkst. eurų.

Likusios lėšos skirtos techninio projekto parengimui, techninės priežiūros užtikrinimui, projekto administravimui.

Jei projektas bus užbaigtas šiemet, tai šio namo gyventojai pretenduos į 35 proc. paramą statybos darbams. Jei vėliau, parama sumažės 5 proc.

Naujakiemio g. 20-ąjį namą administruojančios įmonės "Debreceno valda" direktorius Vaidas Barakauskas atkreipė dėmesį, kad, neužbaigus projekto, ne tik nebus skirta valstybės parama, bet ir teks grąžinti valstybei lėšas už projektavimą, techninę priežiūrą, administravimą.

Pasak vadovo, tai pirmas toks atvejis praktikoje, kai pastatas nepripažįstamas tinkamu naudoti dėl nevienodo balkonų įstiklinimo.

"Komisija aiškina, kad nėra išlaikytas pastato vientisumas. Buvo nurodyta ištaisyti. Dėl to reikia pakeisti senus langus naujais, o gyventojai nesutinka. Jaučiamės lyg būtume tarp kūjo ir priekalo, situacijos įkaitais", – komentavo direktorius.

Problemų turės ir kiti

Anot V.Barakausko, Naujakiemio g. 20-ojo namo projekte buvo numatyta naujai įstiklinti visus balkonus, bet atsižvelgta į gyventojų norą sutaupyti. Niekas neįsivaizdavo, kad kils tiek rūpesčių.

"Anksčiau komisija tikrai taip griežtai nežiūrėjo. Renovuoti pastatai būdavo priimami, nors jų balkonai ir įstiklinti nevienodai. Tokių atvejų mieste – ne vienas. Dabar griežtai reikalaujama, kad pastatas atrodytų vientisai", – komentavo vadovas.

Direktorius tvirtino, kad į analogišką situaciją pateko ir Statybininkų pr. 30-asis daugiabutis namas.

Atnaujintas pastatas nepripažįstamas tinkamu naudoti dėl tos pačios priežasties.

"Sunku pasakyti, kuo viskas baigsis. Baisu, kad ši problema taps masinė. Esame labai įdomioje situacijoje", – teigė direktorius.

Kas vadovavo darbams?

"Kur yra tas "ne vienas namas", kuriame įstiklinti balkonai kaip Naujakiemio g. 20-ajame name? Parodykite man", – prašė pastatų pripažinimo tinkamais naudoti komisijos narys, Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas  portretas
Elementari tvarka turi būti ir didžiausiame bardake. Kitas sugalvos šikaną padaryti balkone kad jis visus matytų ir jis būtų matomas ir įstiklins iki grindų.

Jurgita

Jurgita  portretas
Gyventojai trukdo vagims pasipelnyti. Taip tikra tiesa!

To "To apsidairykit"

To "To apsidairykit" portretas
Tai kad čia nieks nekalba apie kažkokį broką... Čia neužbaigti iki galo darbai, kuriems atlikti trukdo patys gyventojai...
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių