Dėl dvoko Klaipėdos mieste – neviltis

Apie nemalonių kvapų problemą mieste diskutavę politikai pasijuto beviltiškai. Posėdžio metu suabejota, ar pavyks gyventojus kamuojančią smarvę panaikinti. Nepaisant to, parengti siūlymai, kurie, vargu, ar bus įgyvendinti.

Stebėjo video filmus

Kaip spręsti nemalonių kvapų problemą mieste, antradienį, svarstė miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos bei Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetų nariai. Vyko jungtinis posėdis. Į pastarąjį buvo pakviesti ir aplinkosaugininkai, uosto atstovai.

„Mieste kvepia ir pietuose, ir šiaurėje. Ir kaip benzino kolonėlėje, ir kaip išvietėje, ir kaip pūdymo agregate. Kodėl pas mus kvepia. Tai jau nėra vienos įmonės problema, o viso miesto. Susirinkome padiskutuoti, kodėl Klaipėdoje yra nemalonių kvapų, kaip jų išvengti“, – tvirtino Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkas Simonas Gentvilas.

Posėdžio metu buvo parodyti du video filmukai, kuriuose gyventojai užfiksavo, kaip tvarkomas kompostas Klaipėdos rajone, Dumpiuose esančios įmonės „Branda LT“ teritorijoje.

S. Gentvilas atkreipė dėmesį, kad tai daroma ne pagal reikalavimus: „Kompostas tvarkomas neuždengtas, neįjungti purškikliai, kurie skleidžia nemalonius kvapus neutralizuojančias medžiagas, kaip yra reikalaujama. Akivaizdus pažeidimas“.

Aplinkosaugininkų atstovas tvirtino, kad dabar minėtoje bendrovėje yra atliekamas patikrinimas. Politikai stebėjosi, kodėl tik dabar, jei gyventojų skundų būdavo ir anksčiau. Be to, šioje įmonėje du kartus lankėsi ir miesto meras Vytautas Grubliauskas bei Seimo narys Eligijus Masiulis.

Aplinkosaugininkų atstovas paaiškino, kad prieš tai reikėjo sutvarkyti kitas procedūras – įmonė turėjo pateikti į aplinką išmetamų teršalų inventorizaciją. Po šios procedūros pradėtas patikrinimas.

Suabejojo patikrinimo nauda

Pietinėje miesto dalyje gyvenanti tarybos narė Ligita Girskienė abejojo, kad patikrinimas turės naudos: „Gaunasi užburtas ratas. Nustatys, kad tarša neviršija normatyvų, tačiau gyventojams nuo to geriau nebus. Žmonės vis tiek užuos kvapą“.

Politikai siūlė kitą jungtinį posėdį surengti įmonėje „Branda LT“ ir pasižiūrėti.

„Nuo žiūrėjimo situacija nesikeičia. Reikia imtis priemonių, kad nemalonūs kvapai sumažėtų. Tai turėtų būti daroma bendromis pastangomis. Pietinėje miesto dalyje nemalonius kvapus šalinančios įmonės turėtų įsirengti juos mažinančias priemones. Kai kurios tai padarė ir situacija pagerėjo“, – pabrėžė tarybos narė.

Politikai atkreipė dėmesį, kad apie šią problemą diskutuojama jau dešimt metų, bet ji niekaip neišsprendžiama. Pasak politikų, prieš ketverius metus buvo net pasakyta, kokius teisės aktus reikia pakeisti, bet tai nebuvo padaryta.

Tarybos narys Vidmantas Plečkaitis tvirtino, kad reikia atkreipti dėmesį ne tik į kvapus skleidžiančius ūkio subjektus, bet ir į individualių namų kvartalus.

„Tik žiemos sezonas prasideda, pradeda kurianti krosnis ir neįmanoma išeiti į kiemą. Deginama šlapia mediena, padangos, anglis. Aplinkosaugininkai vykdo akcijas, bet negirdėjau, kad būtų sugautas koks gyventojas, iš kurio kamino eina juodas dūmas“, – dėstė politikas.

Aplinkosaugininkų atstovas aiškino, kad nėra paprasta patekti į žmonių namus – tam reikia teismo sprendimo.

Sprendimo rasti nepavyko

Posėdžio pabaigoje kai kurie politikai tvirtino, kad jaučiasi beviltiškai.

„Užfiksuoti konkretūs pažeidimai, o nieko negalima padaryti. Atrodome beviltiškai, nors diskutavome pusantros valandos. Kitaip negaliu reziumuoti, Klaipėda pradeda asocijuotis su blogu kvapu“, – teigė S. Gentvilas.

Vis tik posėdžio metu priimti protokoliniai pavedimai. Siūloma, kad savivaldybė griežčiau vertintų Poveikio aplinkai vertinimo ataskaitas.

Taip pat kreiptis į aplinkosaugininkus, kad būtų perkelta Bangų gatvėje esanti taršos matavimo stotelė į uosto teritoriją arba įrengta nauja. Taip pat paprašyti, kad būtų atlikta daugiau neplanuotų patikrinimų įmonėse, kurios galimai skleidžia kvapus.

Tačiau jau dabar aišku, kad kai kurie siūlymai sunkiai įgyvendinami.

Aplinkosaugininkai taršos matavimo stoteles rengia specialiose vietose. 100 tūkst. gyventojų priklauso vienas toks įrenginys. Kadangi Klaipėdoje nėra 200 tūkst. gyventojų jie gali vieną stotelę pasiimti. Savivaldybė taršos matavimo stotelę, kuri veiktų uosto teritorijoje turėtų įsigyti pati.

Aplinkosaugininkų atstovas atkreipė dėmesį, kad neplaniniai patikrinimai rengiami, gavus skundą. O apie planinį patikrinimą įmonė turi būti informuota prieš 10 dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventoja

Gyventoja portretas
Penktadienio vakare ir iki ryto Statybininku pr.smirdejo chemija, langus ir taip atidarinejam tik nakti ir tik galva iskise patikrinti koks kvapas. Statybibninku pr.tranzitine gatve-vaziuoja sunvezimiai, autobusai,...

to aaa

to aaa portretas
Jau seniai visuomenininkai prašo tų mobilių oro taršos stotelių.Turime 2 caro maro senumo kurios tiek tegali kad gaudo kietasias daleles ir daugiau nieko.Gal ir patogu garsinti kad tik tokia tarša:D).Net Gentviliokui buvo vienu metu užėjes noras ka reik anas pirkti.Bet praėjo.Dabar jo komitetas palaimino 8 naujų gatviu plovimo mašinu pirkima(ES parama+saviv.pinigą..).Katras nupirke atiduos nuomai per v.konkursą privačiai firmai...O galėtu gerą, šiuolaikine oro tyrimo stotelę nupirkti

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Savivaldybė ieško naujų patalpų, siūlau ten ir įkurdinti juos kur daugiau smirda. Iškarto klausimas bus išspręstas.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių