Dėl elektroninio mokinio pažymėjimo – neviltis

Elektroninio mokinio pažymėjimo sistemos diegimas mokyklose miesto valdžios atstovus privertė pasijausti tarsi įklimpus giliame liūne. Prabilta apie sutarties su esamu rangovu, kuris darbų neatliko laiku, nutraukimą.

Turėjo baigti prieš mėnesį

Elektroninio mokinio pažymėjimo sistemos diegimo problemos pristatytos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė priminė, kad konkursas dėl elektroninio mokinio pažymėjimo sistemos įdiegimo miesto švietimo įstaigose paskelbtas prieš trejus metus. Jame savo pasiūlymus buvo pateikę du dalyviai.

Tačiau prasidėjo teisminis procesas ir vienas galimų paslaugos teikėjų buvo pašalintas iš konkurso. Jis nepateikė visų reikiamų dokumentų.

L.Prižgintienė teigė, kad sutartis pasirašyta 2015 m. su likusiu vieninteliu konkurso dalyviu.

„Gaila, kad teko rinktis iš vieno“, – apgailestavo vedėja ir atkreipė dėmesį, jog Švietimo skyrius šio projekto administravimą perėmė tik nuo sausio, kai visi kiti atsisakė.

Elektroninio mokinio pažymėjimo sistemą buvo planuota įdiegti per tris etapus. Kadangi konkursas užstrigęs, galutiniai terminai buvo pakoreguoti.

„Pagal paskutinį terminą projektas turėjo būti užbaigtas prieš mėnesį – iki šių metų rugsėjo 1-osios. Atrodo, liko visai nedaug, tačiau projektas įgyvendinamas labai vangiai. Jaučiamės kaip kokiame liūne. Teikėjas aiškinasi dėl įvairių dalykų. Jam rašomi aktai, skiriamos baudos už pažeidimus. Nuolat vyksta darbo grupės, sudarytos spręsti problemą, posėdžiai“, – kalbėjo vedėja.

Numatytos per mažos baudos

Rangovui, kuris diegia elektroninio mokinio bilieto sistemą, buvo surašytas 21 aktas. Vien šiemet – devyni.

Tačiau, anot L.Prižgintienės, nedidelės baudos už pažeidimus rangovų neskatina dirbti greičiau. Sutartyje numatyta bauda už vieną aktą – 58 eurai.

Visos sutarties vertė yra beveik 245,8 tūkst. eurų. Dar liko nepanaudota 101,5 tūkst. eurų.

„Mokame tik už atliktus darbus. Daugiausia – techninės įrangos įsigijimą, sistemos įdiegtas dalis, kurios veikia. Esame pasakę, kad projektą užbaigtų iki gruodžio. Nežadame lėšų, reikalingų jam, perkelti į kitų metų miesto biudžetą“, – informavo vedėja.

Komiteto narius nustebino numatytų sankcijų rangovui už pažeidimus dydis.

„Ar sutartis parengta kokybiškai? Bauda – 58 eurai, kai sutarties vertė siekia 245 tūkst. eurų“, – svarstė tarybos narys Vygantas Vareikis.

Laukia nuo sausio

Pasak vedėjos, yra ir objektyvių, ir subjektyvių priežasčių, kodėl stringa sistemos įdiegimas. Viena jų, kuri yra objektyvi, – didelis projekto mastas.

Numatyta, kad į elektroninį mokinio bilietą turi būti įtraukti septyni komponentai: lankomumo, patekimo į pastatus, bibliotekos, nemokamo maitinimo sistemos, integruotas viešojo transporto bilietas, neformaliojo švietimo veiklos apskaita.

L.Prižgintienė teigė, kad reikėjo pakeisti ir šešių mokyklų duris, kad sistema veiktų kokybiškai. Be to, visiškai nepavyko pažymėjimo susieti su Viešąja biblioteka, nes nesuderinamos sistemos.

Anot pašnekovės, didžiausia problema ta, kad laiku nepagaminami nauji mokinių pažymėjimai. Be to, sutartyje nėra nurodyta termino, per kiek laiko tai turi būti padaryta. Tad nėra galimybių paskubinti. Dabar nėra pagaminti 3 645 elektroniniai mokinio pažymėjimai.

„Tai skaudžiausia problema. Tuo labiausiai skundžiasi ir tėvai, ir mokyklos. Be to, kol neturime visų pažymėjimų, negalime testuoti sistemos. Mokinio pažymėjimas yra ir viešojo transporto bilietas. Tai sukelia dar daugiau rūpesčių“, – dėstė vedėja.

Pasak L.Prižgintienės, rangovas aiškino, kad pagaminti pažymėjimus užtrunka dėl eilių kitoje įstaigoje, kur atliekamas personalizavimas. Posėdyje tikinta, kad yra tokių, kurie mokinio pažymėjimo laukia nuo sausio, nors pinigai ir sumokėti.

Dirba su dviem dienynais

Daug nepasitenkinimo kyla ir dėl pakeisto elektroninio dienyno. Tai taip pat įvardijama kaip viena didžiausių problemų. Tarybos nariai domėjosi, kodėl apskritai jį reikėjo keisti, jei senasis veikė gerai, prie jo buvo pripratę ir tėvai, ir mokytojai.

„Mes nereikalavome keisti dienyno ir nenorėjome, kad tai būtų daroma. Tačiau senąjį integruoti į sistemą uždraudė kūrėjai. Jie patys dalyvavo konkurse dėl elektroninio mokinio pažymėjimo diegimo, bet buvo pašalinti. Tad nugalėjusiam rangovui teko kurti naują. Dabar naujasis patobulintas“, – aiškino L.Prižgintienė.

Ji atskleidė, kad yra mokyklų, kurios dabar dirba su dviem elektroniniais dienynais. Įdiegtas naujas, bet liko ir senas.

„Viena žymima viename, kita – kitame. Tai nėra normalu, bet toks dalykas įmanomas, jei mokyklos bendruomenė apsisprendžia. Tai tikrai ne tokia situacija, apie kurią svajojome“, – pabrėžė vedėjas.

Siūlė nutraukti sutartį

Tarybos narė Aldona Staponkienė domėjosi, ar yra galimybė nutraukti sutartį su esamu rangovu ir darbus perduoti užbaigti kitam.

„Bet kuriuo atveju naujo rangovo paieškoms reikėtų skelbti konkursą. Jei nutrauktume sutartį, teismų tikrai neišvengtume. Nemanau, kad teikėjas taip paprastai sutiktų tai padaryti. Tačiau tokia galimybė gali būti svarstoma“, – dėstė vedėja.

Komiteto pirmininkas Algirdas Grublys teigė, kad reikia ieškoti būdų, kaip nutraukti sutartį.

„Tai toks nevilties šauksmas. Dabartinis rangovas tik mokės baudas, viską vilkins ir nieko nepadarys“, – prognozavo politikas.

„Tikrai nevilties. Nei nutraukti, nei padaryta. Ir tas blogai, ir anas negerai“, – pritarė L.Prižgintienė.

Komitetas prašė, kad savivaldybės pasirašyta sutartis su elektroninio mokinio pažymėjimo sistemą diegiančiu rangovu būtų įvertinta Antikorupcijos komisijos.

Į spalio 16 d. vyksiantį posėdį kviečiama atvykti rangovo vadovą, darbo grupę, kuri ieško problemos sprendimo būdų, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Mokyklos neturi uz juos pinigus rinkti. Nebent pametet ir reikia naujp pazymejimo.

Mokinė

Mokinė portretas
Jau tikrai nervina. Pinigai sumokėti, nuotraukos išsiūstos, bet nieko. Talonėlius perkam moksleiviai pilnus, kadangi kaip mokytojai sako: Vilnius tyli. Todėl kenčiam moksleiviai. Viejintelė išeitis darytis popierinį ir gadinti nuotraukas nes nežiniai kada bus el. pažymėjimai. GĖDA LIETUVOS ŠVIETIMO SISTEMAI. Kai reikia ilginti mokslo metus išlart viskas padaryta, bet kai reikia sistemoms kažko nieko nėra.

...

... portretas
GIRIAMĖS visokia IT pažanga, KLIEDIM apie e'balsavimą, bet NET smulkmenų nesugebam tinkamai... - TOTALUS pinigų plovimas, tada tie IT-'šulai' bus susodinti, kaip pradėjo pinigų plovimą nuo 'Lietuva-2000', taip ir dabar sustot negali. Tik va REALIŲ rezultatų ir nėra, pavieniams entuziastams tik trukdoma (nors jų darbo rezultatais ir naudojamasi).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių