Dėl galimo Muzikinio teatro iškeldinimo – kreipimasis į valdžią

Ketvirtadienį susibūrę uostamiesčio kultūros ir meno atstovai svarbiausioms šalies institucijoms išplatino kreipimąsi, kuriuo siekiama, jog pasklidę gandai dėl tariamo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro iškeldinimo į Palangą nevirstų realybe, sužlugdysiančia įstaigą.

Ketvirtadienį susibūrę uostamiesčio kultūros ir meno atstovai svarbiausioms šalies institucijoms išplatino kreipimąsi, kuriuo siekiama, jog pasklidę gandai dėl tariamo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro iškeldinimo į Palangą nevirstų realybe, sužlugdysiančia įstaigą.

Nusiraminimo nejaučia

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro direktorius Ramūnas Kaubrys informavo, kad oficialus raštas pasieks Kultūros ministeriją, Seimą, Vyriausybę ir Prezidentūrą.

„Pasrtaruoju metu pasirodžiusi informacija apie galimą Muzikinio teatro perkėlimą į Palangą sukėlė ne tik kultūrai neabejingų klaipėdiečių, bet ir visos Vakarų Lietuvos ir užsienio partnerių susirūpinimą“, – kalbėjo direktorius.

Pasak jo, oficialių sprendimų nėra, tačiau pasklidę gandai teatralus neramina. R.Kaubrys pasakojo, kad prieš kelias dienas teatro atstovų iniciatyvinė grupė lankėsi Kultūros ministerijoje, kurioje žodžiu buvo patikinta, kad esą tokio sprendimo dėl iškeldinimo nebėra.

„Tačiau ilgo pokalbio metu jautėme kintantį santykį į mūsų įstaigą ir kilusią problemą. Besikeičiantį požiūrį esame pajutę ir anksčiau. Nors dėl perkėlimo ar uždarymo esame nuraminti, pagrindo susirūpinimui turime. Bijome, kad stengiamasi išlaukti rinkimų periodo, o po jų valdžios nuomonė gali pasikeisti“, – teigė R.Kaubrys.

Kraustymosi pasekmės – uždarymas

Viešame kreipimesi akcentuojama, kad pastaruoju metu Klaipėdos valstybinis muzikinis ir Dramos teatrai deramo dėmesio iš finansavimo iš savo steigėjo – Kultūros ministerijos – nesulaukia, tačiau jo prašo ir tikisi.

„Pasklidusios idėjos dėl teatro iškėlimo į statomą Palangos vasaros koncertų salę tapo Klaipėdos krašto kultūros griovimo kulminacija. Įstaigoje dirba daugiau nei 230 įvairių meninių ir administracinių specialybių darbuotojai. Teatro veiklos perkėlimas į kitą miestą grėstų darbuotojų praradimu ir pasekmėmis prilygtų įstaigos uždarymui“, – teigiama kreipimesi.

Dokumentą pasirašė nerimą jaučiantis teatras, Klaipėdos kultūros magistrai, uostamiesčio Kultūros ir meno tarybos nariai, miesto meno ir kultūros bendruomenė.

Prilygtų nusikaltimui

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro profsąjungos, kuri vienija apie 100 įstaigos darbuotojų, atstovai patikino, kad nė neketina galvoti apie kraustymąsi į Palangą. „Esame karingas teatras ir už jį kovosime iki galo“, – akcentavo profsąjungos atstovai.

Uostamiesčio Kultūros ir meno tarybos pirmininkės pavaduotojas Romandas Žiubrys teatralus skatino išlaikyti griežtą nuomonę, esamą poziciją ir neprarasti budrumo.

Klaipėdos kultūros magistrė Daiva Kšanienė įsitikinusi, kad tik nelabai gudri galva galėjo sugalvoti tokį planą.

„Kultūros paveldas yra ne tik pastatai ar spausdintas žodis, bet ir dvasiniai, muzikiniai dalykai. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras iš tikrųjų skaičiuoja ne 27 metus, o bene 200 metų gyvavimo istoriją bei tradiciją, kuri užgimė 1820 m. uostamiestyje pradėtomis statyti operomis. Iškraustymu sugriauti šią tradiciją būtų ne tik klaida, bet ir nusikaltimas“, – teigė D.Kšanienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytoja

skaitytoja portretas
Labai gaila jei perkels muzikini teatra nes ten labai daznai apsilankome, i menesi karta tai tikrai... kaip galima perkelti dalele klaipedos i kazkokia palanga kuri gyvuoja tik vasara... esu pasipiktinusi

teatralas

teatralas portretas
Kad meras nesirūpina Muzikinio teatro likimu tai tiesa. Jam rūpi pelningesni dalykai. O vadovai tai tikrai nevykę. Muzikinio teatro vadovas turi turėti daug savybių: būti muzikas, pažinti operinę, operetinę ir kitokiąmuzikinio teatro liteartūrą. Žinoti savo solistų trupės pajėgumą, jų balsų savybes (sopranui neduoti dainuoti mecosoprano partijų ir pan.), pažinti orkestrą ir jo sudėtį, galimybes, būti žinomas miesto ir Lietuvos muzikos pasaulyje, pats nuveikęs ne vieną dėmesio vertą meninį darbą. Vadovas turi turėti autoritetą tarp Lietuvos muzikinio elito, būti žinomu. Vien vadybininko (kuris galėtų vadovauti parduotuvei) čia neužtenka. Deja, taip atsitiko su Klaipėdos muzikiniu teatru. Negana to, toks žmogus priimamas dėstyti dainavimo studentams. Tai jau katedros vedėjo problema ir esmės neišmanymas bei nekompetencija.

Vietinė

Vietinė portretas
Klaipedos valdžia nieko nepadarė, kad teatras būtų rekonstruotas arba naujai pastatytas. Būkime garbingi bent jau šitoje vietoje. GĖDA. O dabar kai klausimas keliamas ministerijos lygmeniu su mintimi perkelti į Palangą ponas Grubliauskas nebežino kaip bepasidaryti piarą. GYNĖJO neva piarą. Skariaudžia, atima, neatiduosiu. Juokinga mere. Juokinga.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių