Dėl „Geotermos“ privatizavimo – į prokuratūrą

Ketvirtadienį parlamentaras Evaldas Jurkevičius kreipėsi į Generalinį prokurorą Dalių Valį prašydamas ginti viešąjį interesą dėl galimai neskaidrių  bendrovės „Geoterma“ privatizavimo procedūrų.

“Geotermos“ paskirtis yra moksliniai tyrimai kaip efektyviai panaudoti ekologiškai švarų  alternatyvų energijos šaltinį - karštą žemės gelmių vandenį. Atlikti tyrimai rodo, kad įmonės gręžiniuose esančių druskų sudėtis yra geresnė nei vežamų iš Negyvosios jūros, o geoterminis vanduo yra kelis kart karštesnis nei kitose šalyse. Todėl nė vienoje Baltijos valstybėje nėra tokio geoterminės energijos potencialo. Įmonės vykdomas geoterminės energijos panaudojimas atitinka valstybės tikslus sumažinti priklausomybę nuo įvežamo kuro bei įgyvendinti įsipareigojimus Europos Sąjungai.

„Balandį gavau Klaipėdos nevyriausybinių organizacijų kreipimąsi dėl,,Geotermos“ privatizavimo. Rašte nurodoma, jog Valstybės turto fondas, atsižvelgdamas į 2011 m. kovo 14 d. Vyriausybės pasitarime pareikštas pastabas, pasiūlė papildomai į privatizavimo objektų sąrašą įtraukti,,Geotermą”. Klaipėdos visuomenė nustebusi, nes į šią įmonę yra investuota daugiau nei 90 mln. litų. Dalis lėšų buvo gauta iš Danijos, o dabar nuspręsta įmonę privatizuoti“, - teigia E.Jurkevičius.

Nevyriausybinės organizacijos parlamentarą patikino, kad bendradarbiaudamos su Energetikos ministerija, sužinojo, jog net pati ministerija, kuri patikėjimo teise valdo 76,56 proc. Geotermos akcijų, nebuvo informuota apie privatizavimą, o apie tai sužinojo iš žiniasklaidos.

„Balandžio 20 d. kreipiausi į Valstybės įmonę Valstybės turto fondą, Lietuvos Respublikos Ūkio ir Energetikos ministerijas dėl nevyriausybinių organizacijų rašte pateiktų klausimų. Tačiau konkrečių ir aiškių atsakymų negavau. Ministerijų atsakymuose minima tik privatizavimo tvarka, neatsakyta kas ir kokiais motyvais pasiūlė privatizuoti „Geotermą“, nepateikiamos audito išvados, įmonės finansų patikrinimo rezultatai, nenurodyta, kokia perspektyva Geotermai likus valstybės pavaldumo įmone. Visa tai kelia pagrįstus įtarimus dėl „Geotermos“ privatizavimo skaidrumo ir tikslingumo“, - sakė Seimo narys

Anot E.Jurkevičiaus galimai neskaidrus šio objekto privatizavimas pažeistų esminius visuomenės ir valstybės interesus. Todėl jis paprašė prokuratūros imtis priemonių ginant viešąjį interesą Lietuvos Respublikos Prokuratūros įstatymo 19 straipsnio numatyta tvarka.


Šiame straipsnyje: Geoterma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonanas

Jonanas portretas
Jei galetu viska privatizuotu, kad tik pinigu pasidarytu, taip ir liksim prie rusu vamzdzio.

aaaaaa

aaaaaa portretas
Manau i popiezu reikejo kreiptis, nes kaip patirtis rodo is tos prokuraturos tuscia vieta.

puslapis

puslapis portretas
vvv.jurkevicius.lt
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių