Dėl gyvūnų laikymo uostamiestyje – skundai

Klaipėdietis Algimantas, gyvenantis netoli Naujojo turgaus, savo namo kieme svajoja laikyti vištų, tačiau bijo už tai gresiančių baudų.

Suvaržymų jau nebėra?

Prieš kurį laiką plačiai nuskambėjus istorijai apie Melnragėje nelegaliai vištyną laikiusią ir už tai nubaustą senolę, naminių paukščių puoselėtojai sukluso.

Pagal anksčiau galiojusią tvarką ūkinius gyvulius, tarp jų ir naminius paukščius, galėjo laikyti tik Tauralaukio, Šaulių, Paupių, Rimkų, Žardės, Labrenciškių ir Kalotės gyventojai.

Tačiau dabar, pasirodo, minėti apribojimai dėl ūkinių gyvūnų laikymo šeimininkų nevaržo jau kurį laiką.

Negali laikyti tik bičių

Anot miesto savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Sauliaus Valiulio, nuosavuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai už vištų, žąsų, ančių ir kitų ūkinės paskirties gyvūnų laikymą baudžiami nebus, tačiau gyvūnų gerovės reikalavimų laikytis vis tiek privalo.

"Visus ūkinius gyvūnus, išskyrus bites, leidžiama laikyti privačių namų teritorijose, nors aplink ir yra gyvenamųjų namų ar daugiabučių pastatų. Tačiau vištų, paukščių, žąsų ir kitų gyvūnų šeimininkai privalo užtikrinti, kad gyvūnai neišeitų už žemės valdos, kurioje yra laikomi", – kalbėjo Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas.

Kaimynams pasiskundus dėl jų kieme laisvai vaikštančių ir dergiančių plunksnuočių, galima tikėtis Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų vizito.

Pasipylė gyventojų skundai

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko-valstybinio veterinarijos inspektoriaus Antano Baužos teigimu, skundai dėl netinkamų ūkinės ir ne ūkinės paskirties gyvūnų gerovės, laikymo, ženklinimo ir sveikatinimo sąlygų skaičiuojami šimtais.

"Pernai užfiksuota per 100, o šiemet sulaukta 88 pranešimų apie galimus pažeidimus", – neslėpė A.Bauža.

Pasak pašnekovo, šiemet pagrįstai skųstasi buvo 29 kartus.

Anot specialistų, gyvūnai turi būti tinkamai apsaugoti nuo kenkėjų ir graužikų, šeriami, lesinami saugiais pašarais ir lesalais, girdomi tinkamu vandeniu.

Jų išmatos taip pat turi būti tvarkomos vadovaujantis aplinkosaugos reikalavimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių