Dėl Klaipėdiečių tribūnos – diskusijos

Klaipėdiečių tribūna, kuria uostamiesčio politikai anksčiau labai didžiavosi, galiausia tapo karštos diskusijos objektu. Neviešai samprotaujama, kad ją reikėtų apskritai panaikinti.

Netradicinę valdžios su gyventojais formą – Klaipėdiečių tribūną – prieš kelerius metus įdiegė tuometis miesto meras Rimantas Taraškevičius. Pagrindinė jos idėja buvo leisti gyventojams miesto tarybos nariams prieš posėdį išsakyti savo pageidavimus ir pasiūlymus.

Tačiau pastaruoju metu politikai pripažįsta, tiesa, kol kas atsisako tai viešai įvardinti, jog Klaipėdiečių tribūnos idėja išsigimė.

Prieš posėdį į miesto tarybą dažniausiai kreipiasi tie patys keli visuomenininkais save vadinantys asmenys, kurie nepateikia jokių konkrečių pasiūlymų, o jų pasisakymai neretai politikus net įžeidžia.

Be to, Klaipėdiečių tribūna ypač populiari tampa prieš savivaldos ar Seimo rinkimus. Norėdamas, kad galimybė pasisakyti iš tribūnos netaptų politine reklama, miesto tarybos narys Vygantas Vareikis net yra pasiūlęs šiuos pasisakymus nukelti į miesto tarybos posėdžio pabaigą. Tačiau tokiam siūlymui nebuvo pritarta.

Ginčai dėl Klaipėdiečių tribūnos užvirė ir šią savaitę vykusiame miesto tarybose posėdyje, kuriame buvo svarstomi Klaipėdos savivaldybės tarybos veiklos reglamento pakeitimai.

Miesto tarybos narys Vytautas Lupeika pageidavo, kad reglamente būtų įrašyti, jog iš Klaipėdiečių tribūnos kalbančių gyventojų pasisakymams būtų skirtos ne penkios minutės, o gerokai ilgesnis laikas arba jis visai nebūtų ribojamas.

„Jei jau mes riboje pasisakymus, tai Klaipėdiečių tribūna praranda savo prasmę. Tikrai nejaukiai jaučiuosi, kai meras nutraukia žmogaus pasisakymą“, - savo jausmus liejo V.Lupeika.

„O aš nejaukiai jaučiuosi, kai mus iš tribūnos vadina plėšikais ir vagimis“, - kolegai replikavo miesto tarybos narys Audrius Vaišvila.

Nuolatinės komisijos reglamentui rengti ir koreguoti pirmininkas, Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas tvirtino, jog politikai turi teisė siūlyti, kiek gali užtrukti gyventojų pasisakymai iš Klaipėdiečių tribūnos. „Tačiau mieste turime labai iškalbingų žmonių ir, aišku, tuo labai džiaugiamės“, - vicemeras leido suprasti, kad jei pasisakymų laikas nebus ribojamas, miesto tarybos posėdžiai labai užsitęs.

Jam pritarė ir miesto tarybos narys Nerijus Čapas. „99 proc. tarybos narių dirba visuomeniniais pagrindais. Dalyvaudami posėdžiuose mes nugvelbiame laiką nuo savo pagrindinių darboviečių, todėl tikrai  negalime čia sėdėti savaitę. Pasisakymus tikrai reikia riboti ir penkios minutės yra optimalus laikas“, - tvirtino N.Čapas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pabrėžė, jog taisyklės – visiems vienodos, tad jei pasisakymų laikas ribojamas miesto tarybos nariams, tai taikoma ir gyventojams.

Klaipėdiečių tribūna

Miesto gyventojams, taip pat nevyriausybinių organizacijų atstovams suteikiama galimybė pasisakyti jiems rūpimais klausimais savivaldybės posėdžių salėje prieš prasidedant savivaldybės tarybos posėdžiui. Šiam tikslui skiriama 30 minučių. Miesto gyventojai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, pageidaujantys pasinaudoti šia galimybe, ne vėliau kaip dvi darbo dienos iki Savivaldybės tarybos posėdžio pateikia prašymą savivaldybės Vieno langelio ir elektroninių paslaugų skyriui. Prašyme nurodoma pareiškėjo pavardė, adresas, kontaktinis telefonas ir klausimo pobūdis. Pasisakoma eilės tvarka pagal prašymų registravimo laiką. Vienam pasisakančiajam skiriama iki 5 min. Asmenys, pareiškę pageidavimą pasisakyti, bet negavę žodžio dėl laiko stokos, pastabas, pageidavimus ar pasiūlymus gali pateikti raštu arba pasisakyti prieš kitą savivaldybės tarybos posėdį. Miesto gyventojų, nevyriausybinių organizacijų atstovų pastabos, pageidavimai ar pasiūlymai perduodami atitinkamoms savivaldybės tarnyboms ir išnagrinėjami įstatymų nustatyta tvarka ir terminais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apskaita-planavimas-organizavi

Apskaita-planavimas-organizavi portretas
Jeigu kyla kam nors politinių problemų, kurios užgožia svarbiausius gyvybiškai svarbius klausimus, tai tuomet tribūnų nereikia. Visas dėmesys - darbui, kurį diktuoja kalendorinis laikas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių