Dėl pažadėto buto miesto centre – kančių keliai

Nešildomame bute besiglaudžianti aštuonis vaikus auginanti šeima niekaip nesulaukia, kada jai bus įteikti pažadėto socialinio būsto raktai. Nors tai planuota padaryti rugsėjį, uostamiesčio savivaldybė niekaip neįleidžia žmonių į išsvajotąjį butą.

Nešildomame bute besiglaudžianti aštuonis vaikus auginanti šeima niekaip nesulaukia, kada jai bus įteikti pažadėto socialinio būsto raktai. Nors tai planuota padaryti rugsėjį, uostamiesčio savivaldybė niekaip negali įleisti žmonių į išsvajotąjį butą.

Gyvena dėžėse

33 metų Karina Kliauzienė ir 37 metų Romualdas Kliauza augina šešias mergaites ir du berniukus. Jauniausioji dukra yra penkerių, vyriausioji – penkiolikos metų.
Šiuo metu šeima glaudžiasi dviejų kambarių nuomojamame bute Gulbių gatvėje. Šiame būste nėra nei krosnies, nei centralizuoto šildymo.

Čia šeima atsikraustė gegužę, kai buvo parduotas keturių kambarių butas, kuriame gyveno anksčiau.

"Išsinuomoti būstą su tiek vaikų yra sudėtinga. Todėl persikraustėme čia. Gyvename dėžėse. Artėja žiema, neramu, kad nėra šildymo. Bet šeimininkas žadėjo jį įrengti. Jis geras žmogus. Neaišku, kiek čia mums dar reikės gyventi", – teigė K.Kliauzienė.

Raktų laukia iki šiol

Klaipėdietė prieš daugiau nei dvejus metus miesto savivaldybei pateikė prašymą suteikti jos dešimties asmenų šeimai socialinį būstą be eilės.
Anot K.Kliauzienės, po ilgų kovų jai pažadėta, kad rugsėjį galės persikelti į netoli jos dabartinės gyvenamosios vietos esantį butą Medžiotojų gatvės 14 name.

Šis būstas kur kas erdvesnis – jo plotas – 86 kv. metrai. Kad galės čia įsikurti, vasarį moteris patvirtinimą gavo ir iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, į kurią kreipėsi pagalbos.
Tačiau, anot klaipėdietės, vietoje Medžiotojų gatvės 14 name esančio buto raktų, rugpjūčio pabaigoje iš savivaldybės ji sulaukė pranešimo, kad šis būstas nesuremontuotas. Kol remontas neatliktas, šeimos negalima įleisti gyventi.

Nenori keisti mokyklos

K.Kliauzienei pasiūlyta įsikurti butuose, esančiuose Panevėžio ir Žardininkų gatvėse. Dar anksčiau siūlyta apsigyventi Lūžų gatvėje.

"Aš ir vyras dirbame šalia esančioje Vitės pagrindinėje mokykloje. Septyni mūsų vaikai joje mokosi. Čia juos taip šiltai priėmė. Juk vaikams iš daugiavaikės šeimos labai sunku pritapti", – pasakojo moteris.

Pasak K.Kliauzienės, jei vaikams reikėtų keisti mokyklą, tai būtų jau ketvirtas kartas. Moters teigimu, nėra ir finansinių galimybių atžaloms važinėti į Vitės pagrindinę mokyklą iš kito miesto galo.

"Mums svarbu, kad gyventume netoli šios įstaigos. Pavargome bastytis. Juk niekas nenori priimti į butą šeimos su tiek vaikų", – sakė moteris.

Dešimties asmenų šeima per mėnesį verčiasi gaudama 3327 litus. Buto išlaikymas atsieina 760 litų.

"Sunkiai verčiamės, bet verčiamės ir darome, ką galime", – pabrėžė moteris.

Nori išgrūsti iš centro?

K.Kliauzienei nesuprantama, kodėl taip vilkinamas buto, esančio Medžiotojų gatvėje, remontas. Moteris, sužinojusi, kad savivaldybė neranda meistrų, kurie suremontuotų butą, siūlė padėti juos surasti.

"Kiek dar reikės laukti? Toks jausmas, kad nenori, jog ten įsikeltume. Kiek pažįstu daugiavaikių šeimų, joms visoms butai skiriami pietinėje miesto dalyje. Atrodo, kad mus nori išgrūsti iš miesto centro. Neremontuotą butą pietinėje dalyje tai sugeba pasiūlyti, o šio neduoda", – stebėjosi moteris.

Anot K.Kliauzienės, savivaldybė jai paaiškino, kad bute reikia įvesti dujinį šildymą.

"Tai kaip žmonės ten gyveno, jei nebuvo šildymo? Man tinka ir malkomis. Žinau, kad buvo stogas išgriuvęs, bet jis jau suremontuotas. Pikta, kai skambina ir siūlo butus kitose vietose. Kodėl turiu bastytis, jei būstas yra mums pažadėtas?" – klausė moteris.

Nežada nuleisti rankų

K.Kliauzienė pabrėžė, kad nenuleis rankų ir toliau kovos dėl jai skirto buto. Jei reikės, toliau gyvens nuomojamame bute. Tikisi, kad šeimininkas pastatys židinį.

"Mūsų šalyje keista tvarka. Dirbantis žmogus gauna mažiau pinigų nei nedirbantis. Pikta. Būna, mamos užsiregistruoja darbo biržoje ir sėdi namie metus, dvejus. Aš poros mėnesių neištvėriau. Birža spaudžia tave dirbti, o savivaldybė klausia: kaip vaikus prižiūrėsi? Nebežinai, ką daryti, o čia – darbas geras. Visada esi šalia vaikų", – pasakojo moteris.

Anot K.Kliauzienės, lietuvių požiūris į daugiavaikes šeimas dažnai yra neigiamas.

"Žinoma, yra visokių: ir asocialių, kurių nepateisinu, bet dar daugiau – tvarkingų, kurios ramiai, tyliai gyvena ir vargsta kaip mes", – tvirtino klaipėdietė.

Namas liko be stogo

Anot Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėjos Danguolės Netikšienės, K.Kliauzienės situacija jai žinoma.

Vedėja aiškino, jog šeima seniai galėjo gauti socialinį būstą, jei nebūtų išreikštas pageidavimas, kad jis būtų rajone netoli Vitės pagrindinės mokyklos, kurią lanko vaikai.

"Suprantu žmonių norą, kad kuo greičiau būtų išspręstas jų klausimas. Šiai šeimai siūlėme mažiausiai tris butus. Už K.Kliauzienės eilėje buvusios dvi šeimos jau juos gavo", – komentavo vedėja.

D.Netikšienės teigimu, trijų kambarių paskutiniame aukšte esantis butas Medžiotojų gatvėje iki praėjusių metų buvo nuomojamas kitai šeimai.

Ši iš jo buvo iškelta į kitą būstą, nes teko sustabdyti stogo remontą.

"Nuomininkai šaltuoju metų laiku buvo likę gyventi faktiškai po atviru dangumi", – tvirtino vedėja.

Nori atnaujinti iš pagrindų

Pasak D.Netikšienės, iškeldinus nuomininkus, atsirado galimybė siūlyti šį butą K.Kliauzienės šeimai. Tačiau pirmiausia reikėjo užbaigti sutvarkyti stogą ir iš pagrindų suremontuoti būtą.

Pirmieji darbai jau atlikti. Vedėja tvirtino, kad užtruko paties buto remonto organizavimas.

Apžiūrint būstą po stogo remonto, rasta galimybė padidinti jo plotą beveik 8,5 kvadratinio metro, nes yra tuščių patalpų. Bute būtų įrengtas ketvirtas kambarys, sandėliukas ir praplėstas vonios kambarys.

D.Netikšienės manymu, tada šis būstas dar labiau tiktų K.Kliauzienės šeimai.

Vedėja atkreipė dėmesį, kad Medžiotojų gatvės 14 daugiabutis namas nėra prijungtas prie miesto centralizuotai tiekiamos šilumos tinklų. Tad pateikta paraiška dėl dujinio šildymo įvedimo.
Reikia pakeisti ir visus langus, duris, grindų dangą, elektros instaliaciją, santechninę įrangą, vamzdynus, šildymo prietaisus, sutvarkyti lubas ir sienas. Visus darbus planuota atlikti iki šių metų pabaigos.

Už remontą – nereali kaina

D.Netikšienė pasakojo, kad birželio 5-ąją įvyko konkursas, kuriame buvo tik vienas dalyvis.

Nustatyta, kad jo siūloma buto remonto kaina yra per didelė. Nusiderėti nepavyko. Todėl liepos 19-ąją viešasis pirkimas buvo pripažintas neįvykusiu.

Šiuo metu yra paskelbtas naujas konkursas. Vokus numatoma atplėšti spalio 10-ąją.

"Mums labai pakišo koją tai, kad vasarą organizuotame konkurse dalyvavo tik vienas rangovas. Jei šis būtų įvykęs, viskas vyktų pagal planą", – tvirtino vedėja.

D.Netikšienės teigimu, skirti lėšų be konkurso surastiems darbininkams ar pačiai K.Kliauzienės šeimai negalima: "Esame savivaldybė. Negalima paimti pinigų iš biudžeto ir duoti bet kam".
Kiek tiksliai gali kainuoti Medžiotojų gatvės 14 name esančio buto remontas, neaišku. Tai paaiškės, pasibaigus konkursui. Tačiau manoma, kad mažiausiai apie 50 tūkst. litų.

Kada skirs, neaišku

"Tikrai šiai šeimai siūlėme ne vieną butą, tačiau ji atsakė, kad lauks esančio Medžiotojų gatvėje. Siūlymai jai bus teikiami ir toliau. Negavus jos atsakymo, negalima tuščio buto siūlyti kitai jo laukiančiai šeimai, bet prašymą pateikusiai vėliau", – tikino vedėja.

D.Netikšienė pabrėžė, kad butas Medžiotojų gatvėje K.Kliauzienei bus pasiūlytas tik tada, kai jis bus suremontuotas ir visiškai parengtas apgyvendinimui.

"Negaliu pasakyti, kiek tai gali trukti. Dabar lieka laukti, kol butas bus suremontuotas. Šeima didelė, verta pagarbos, norisi padėti, bet yra aplinkybių, kurios nuo manęs nepriklauso", – tvirtino vedėja.

Per devynis šių metų mėnesius tušti liko 83 savivaldybės butai. 40 proc. žmonių nuomos atsisakė patys. Pasak D.Netikšienės, apgyvendinti juose nuomininkų, kol nėra atliktas remontas, negalima.

"Dabar remontuosime butus nesustodami. Suprantama, viešųjų pirkimų procedūros mus stabdo, bet tokia tvarka", – teigė vedėja.

Komentaras
Ruslanas Schneiderat
Prekybos uosto rajono seniūnaitis

Su K. ir R. Kliauzų šeima bendraujame jau daugiau nei metus. Tai tvarkinga, atsakinga šeima. Kad jie negauna socialinio būsto, kuris paskirtas, ne tik asmeninė, bet ir visų problema. Tai byloja, jog nevertinamos daugiavaikės šeimos. Tai nenormalus dalykas. Visi terminai praėjo, savivaldybė žmonėms turi įteikti raktus, o bute dar nėra pradėtas remontas. Neatsižvelgiama net į tai, kad šeima gyvena bute, kuriame nėra karšto vandens, šildymo. Šiuo atveju, kad nepasirūpinama vaikais, atsakomybė tenka miesto savivaldybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ubage ta seima

ubage ta seima portretas
peitariu''ta, taisku''. Zaibaline yra :D

muorfyqy

muorfyqy portretas
2sNvCy mebtqzhubxuf, [url=http://comiqnnuicli.com/]comiqnnuicli[/url], [link=http://zoqxvbaprwhn.com/]zoqxvbaprwhn[/link], http://utlubffoudqm.com/

Pazistu ta seima

Pazistu ta seima portretas
Puiku šeima. Daug žmonių iš jų gali mokytis darbštumo, geros širdies, disciplinos. ir tėvai tikrai apie vaikus galvoja.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių