Dėl perėjos prie mokyklos – mūšis

Klaipėdietės mamos grumiasi dėl savo vaikų saugumo. Pilietiškų klaipėdiečių taikiklyje – akiplėšos vairuotojai, kuriems terūpi vien tik savų vaikų gerovė.

Pažeidimai bado akis

Klaipėdos M.Gorkio pagrindinės mokyklos bendruomenė senokai kelia klausimą dėl vaikų saugumo mokyklos prieigose. Viena mamų atkreipė dėmesį, kad tai patys tėvai, atvežantys vaikus į mokyklą, elgiasi kiauliškai kitų vaikų atžvilgiu.

Žana Jegorova dienraščiui pasakojo, kad ne kartą pastebi tą patį vaizdą prie šios mokyklos – vairuotojai automobilius stato prieš pėsčiųjų perėją.

"Pagal Kelių eismo taisykles, automobiliams stovėti ir sustoti draudžiama arčiau kaip 5 metrus iki perėjos ir 5 m iki/prieš įvažą. Prisipažinsiu, jog nežinau statistikos, pavyzdžiui, kiek vaikų buvo sužalota perėjose per metus, kiek suaugusiųjų, ar buvo žuvusiųjų. Kokia bebūtų statistika, ar turime laukti didelių skaičių? Tačiau labai graudu, kad žmonėms iki šiol taisyklių ir normų laikymasis nėra savaime suprantamas ir būtinas dalykas, ir tai nėra kultūros dalis", – piktinosi mama.

Įžūlumas šokiruoja

Klaipėdietė prisiminė, savo akimis mačiusi ne vieną Kelių eismo taisyklių pažeidimą prie M.Gorkio ir J.Karoso muzikos mokyklų.

"Važiuodama pro J. Karoso muzikos mokyklą pastebėjau prieš perėją netaisyklingai stovintį automobilį. Palikau mašiną prie Santuokų rūmų, sumokėjau už stovėjimą ir grįžau prie mokyklos – automobilis vis dar stovėjo. Vairuotoja buvo vietoje. Aš paklausiau, ar moteris žino, kad stovėti prieš perėją yra draudžiama? Ji atsakė, kad žino, bet laukia dukters", – pokalbį prisiminė klaipėdietė.

Pažeidėjos paklausus, ar ji žino, kad čia stovėti draudžiama, ši atšovė klausimu: "O kur stovėti?"

Pilietiška mama parodė už 25 metrų esančią vietą. Nepasitenkinimą išreiškusiai vairuotojai klaipėdietė pažadėjo informaciją apie pažeidimą perduoti policijai. Tuo metu vairuotoja sutriko ir paprašė to nedaryti.

"Buvo aišku, kad šiai moteriai yra vis vien – nei gėda pasidarė, nei išsigando. O aš išsigandau, nes turiu vaiką. Piktina vairuotojų savanaudiškumas, piktina, kad lieka nenubausti. Supykusi pradėjau gilintis į situaciją. Internetinėje mamų bendruomenėje paprašiau tėvų atsakingiau elgtis prie perėjų. Kreipiausi į tėvelius, kurių vaikai lanko M.Gorkio mokyklą", – tikino moteris.

Tačiau internautų bendruomenės atsakymai pribloškė mamą.

"Atsakymai buvo vis tie patys: "O kur dar palikti mašiną?" Juokingiausia, jog žmonės šventai įsitikinę, kad miestas privalo įrengti automobilių stovėjimo aikšteles ir būtent stovėjimo aikštelės yra svarbiausia problema. Kiti skundėsi dėl spūsties, kuri susidaro, kai tėveliai išleidžia vaikus prie mokyklų. O man rūpėjo saugumas", – kalbėjo moteris.

Baus be gailesčio

Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika pagyrė pilietišką mamą.

"Kad tik visi tokie būtų, ne tik policija prižiūri tvarką. Tik nereikia perlenkti lazdos ir imtis savivaldžiavimo. Tačiau tai, kad pažeidimus darantys asmenys suįžūlėjo, parodo ir kitas man žinomas atvejis. Vienas teisėjas pasakojo, kai jis padarė pastabą pažeidėjui, šis pasiuntė jį, liaudiškai tariant, "ant trijų raidžių". Teisėjas buvo priblokštas, kad buvo taip įžūliai atšauta. Tai parodo, kokia neišsiauklėjusi yra mūsų visuomenė. Noras keistis atsiranda tik išgirdus, kad grės bauda", – prisiminė M.Džermeika.

M.Džermeika patarė mokyklų vadovams kelti klausimą Saugaus eismo komisijoje.

"Jei kas nors užfiksuos pažeidimus, bausime tas mamas be gailesčio. Tačiau kiekvieną atvejį reikia nagrinėti. Manyčiau, kad mokyklų bendruomenės turi išsakyti bėdas savivaldybėje, kad atsirastų sprendimo būdų", – svarstė M.Džermeika.

Prašymų negirdi

Klaipėdos M.Gorkio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Ulteravičienė prisipažino, kad mokykla ne kartą šį klausimą kėlė savivaldybėje.

"Gatvėje ties mokyklos pagrindiniu įėjimu yra kelios vietos nemokamai sustoti. Prašėme savivaldybės skirti daugiau vietų. Buvo patikinta, kad tuoj pat jas užimtų verslininkai ar kiti vairuotojai, ir naudos nebūtų", – pastebėjo N.Ulteravičienė.

Direktoriaus pavaduotoja patikino, kad pilietiškos mamos pastaba apie nekultūringus kitus tėvus turi tiesos.

"Anksčiau buvo galima iš mokyklos kiemo išvažiuoti į I.Kanto gatvę, sukant dešinėn. Bet atsirado kelio ženklas, kuris sukti draudžia. Sudėtingų situacijų netrūksta, kiti gi nenori vienpusiu eismu važiuoti ratu aplink kvartalą. Mokyklos kiemą teko užtverti. Vaikus atvežantys tėvai sugebėjo apibraižyti mokytojų automobilius, neleidžiame įvažiuoti", – aiškino mokyklos atstovė.

Mokytojai rytais stebi įvairiausias situacijas – tėvai pykstasi tarpusavyje, išleidę atžalas, riejasi, nes vienas kito nepraleidžia.

Tai, kad vaikus atvežantys tėvai automobilius stato prieš perėją ir ant pačios perėjos, įsitikino ir dienraščio žurnalistai, vakar fiksavę eismą S.Daukanto gatvėje.

Automobilis sustojo prieš perėją, vairuotojai pasirodė labai saugu ir patogu vaiką išlaipinti tokioje vietoje.

"Prie gatvės esanti žalia veja priklauso miestui, tai nėra mūsų teritorija, pretenduoti į vadinamąją kišenę automobiliams negalime. Kiek tolėliau yra tokia stovėjimo aikštelė, bet ten reikia mokėti. O štai greitį slopinantys kalneliai tikrai praverstų", – pastebėjo N.Ulteravičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
"Policijai nerūpi miesto bėdos" - ir neturėtų? Yra miesto vadovai, gali daryti, kad rūpėtų.

jerominas

jerominas portretas
dauguma nusikalbat. baudos problemos neišspręs, parkingo nuo to nepadaugės (dažniausiai jo tiesiog nėra). prie darželių dar blogesnė situacija - 0 vietų parkingo. todėl ir kamščiai, todėl ir saugumo nėra, todėl visi pikti. o savivaldybei nusišvilpt. jei nesugebat parkingo sutvarkyti - užtrauskit transportą mieste, proto bokštai

Klaipėdskas

Klaipėdskas portretas
Policija blogai atlieka savo darbą, tiek prie šios mokyklos, tiek prie VDG kiekvieną rytą tas pats- atvažiuoja, sustoja kur tik papuola nerodydami posūkių i išleidinėja vaikus į mokyklą, o kad pusėje centrinės gatvės paralyžioja eismą, tai niekam nerūpi. Ką veikiate ?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių