Dėl rinkimų į Europos Parlamentą – apatija

Kai kurie Klaipėdos politikai jau ėmė įnirtingai rengtis po mažiau nei metų vyksiantiems rinkimams į Europos Parlamentą (EP), o kiti vasarą skiria poilsiui ir apie galimybę išvažiuoti dirbti į Briuselį dar negalvoja.

Pirmininkas nedalyvaus

Intensyviausiai rinkimams į EP rengiasi Klaipėdą valdančio Liberalų sąjūdžio nariai. Partija jau ne tik sudarė preliminarų kandidatų sąrašą, tačiau visą savaitgalį skyrė diskusijai apie galimybes ir perspektyvas dirbti EP.

Preliminariame Liberalų sąjūdžio rinkimų į EP sąraše – 32 pavardės. Jos kol kas surašytos pagal abėcėlę, nes jame esantys kandidatai bus reitinguojami spalį ir tada paaiškės, kuris kokią vietą rinkimų sąraše užims.

Jame yra penkios klaipėdiečių pavardės. Patekti į EP rinkimuose, jei neatsiims savo kandidatūrų, bandys Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, jo pavaduotas Artūras Šulcas, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė, uostamiesčio vadovo patarėjas Simonas Gentvilas ir Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Partijos pirmininkas, Klaipėdoje į Seimą išrinktas Eligijus Masiulis rinkimuose į EP nedalyvaus. "Partijos pirmininko mums reikia Lietuvoje", – paaiškino Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas S.Gentvilas.

Atstovauja klaipėdiečiai

Paklaustas, kas bus rinkimo sąrašo vedlys, S.Gentvilas teigė, jog tai paaiškės tik po reitingavimo. "Manau, kad vis tiek tai bus kažkuris iš nacionalinio lygmens politikų – Gintaras Steponavičius, Petras Auštrevičius. Tarp galimų vedlių numatomas ir V.Grubliauskas", – neslėpė pašnekovas.

Jis teigė, jog partijos siekis rinkimuose – du mandatai. Praėjusiuose rinkimuose į EP Liberalų sąjūdis iškovojo vieną mandatą – į Briuselį dirbti išvažiavo Leonidas Donskis, kuris partijai nepriklauso, tačiau buvo jos rinkimų sąrašo vedlys.

"Dvi kadencijas mūsų partijai EP atstovavo klaipėdiečiai. Sakyčiau, kad būtų graži tradicija, jei ir trečias kartas nemeluotų", – savo partijai linkėjo S.Gentvilas.

Svarsto daug variantų

Kita Klaipėdą valdanti liberali partija – Liberalų ir centro sąjunga dar neturi jokio rinkimų į EP kandidatų sąrašo.

"Vasara, tai niekas rimtų darbų nedirba. Gal partijos vadovybė ir diskutuoja apie pavardes, tačiau mes Klaipėdoje dar apie tai nesame diskutavę", – teigė Liberalų ir centro sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko pavaduotojas Saulius Liekis.

Jis svarstė, jog realiausia, kad į rinkimų sąrašą bus pasiūlytas buvęs Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, nes jis – svariausia partijos figūra uostamiestyje.

"Tačiau jau kitas klausimas, ar jis sutiks dalyvauti", – tvirtino S.Liekis.

Jis neatmetė galimybės, jog partija rinkimuose gali dalyvauti ne viena, o koalicijoje su kita politine jėga. Neatmestina ir tai, kad partijos rinkimų sąraše gali būti žinomų, tačiau jai nepriklausančių asmenų pavardžių.

"Šis klausimas dar nekedentas, laukiame rudens", – paklausta, ar socialdemokratai jau žino, kas kandidatuos į EP, teigė šios partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė.

Diskutuos iki spalio

Po kelių savaičių vyks partijos prezidiumo posėdis, kuriame, anot pašnekovės, matyt, ir bus pradėta kalbėti apie pasiruošimą.

"Kai tik gausime nurodymus, kaip dirbti, tada ir dirbsime. Nors realiai manau, kad iš klaipėdiečių politikų tikrai nedaug pateks į kandidatų sąrašą. Galbūt Seimo narė Irena Šiaulienė bus įrašyta tarp dešimties kandidatų. Jei kas pasiūlytų mane, tikrai neatsisakyčiau dalyvauti, nes politiko pavardė nuolat turi būti viešinama", – nuomonę reiškė L.Petraitienė.

Stipriausia Klaipėdos opozicinė jėga – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija – į EP rinkimus taip pat neskuba.

"Manau, jog reali data, kai paaiškės kandidatų sąrašo gairės, yra spalio 1-oji. Manau, tarp kandidatų gali būti Klaipėdos tarybos narių, nes taip jau yra buvę", – teigė konservatorių partijos Klaipėdos skyrių sueigos pirmininkas Arūnas Barbšys.

Rinkimai į EP vyks kitų metų gegužę. Juose bus išrinkta 11 politikų, penkerius metus Lietuvai atstovausiančių ES institucijoje.

2009 m. rinkimuose į EP dalyvavę klaipėdiečiai

Politikas Partija Numeris sąraše
Saulius Budinas LiCS 10
Jurgita Choromanskytė LS 9
Nerijus Čapas TS-LKD 22
Leonidas Donskis LS 1
Vytautas Grubliauskas LS 3
Viačeslavas Karmanovas LLRA 10
Tamara Lochankina LLRA 6
Rimantas Mačiulaitis LLRA 13
Kazys Paulikas LiCS 16
Ulijana Petraitienė LCP 5
Naglis Puteikis TS-LKD 14
Artūras Razbadauskas TT 21
Irina Rozova LLRA 2
Diana Stankaitienė LS 15
Aldona Staponkienė LVLS 6
Irena Šiaulienė LSDP 9
Artūras Šulcas LS 4
Paaiškinimai: LiCS – Liberalų ir centro sąjunga, LS – Liberalų sąjūdis, LLRA – Lietuvos lenkų rinkimų akcija, LCP – Lietuvos centro partija, LVLS – Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga, TS-LKD – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, TT – Tvarkos ir teisingumo partija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip visada

kaip visada portretas
Kur pinigai ten liberalų kot su vežimu vežk.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių