Dėl techninės apžiūros – skandalas

Agronomui apkarto mašinos pirkimo istorija. Patikėjęs pardavėju ir techninės apžiūros dokumentu, vyras tik po sandorio įforminimo sužinojo, kad mašina apskritai netinkama eksploatuoti.

Agronomui apkarto mašinos pirkimo istorija. Patikėjęs pardavėju ir techninės apžiūros dokumentu, vyras tik po sandorio įforminimo sužinojo, kad mašina apskritai netinkama eksploatuoti.

Patikėjo talonu

"Opel Omega" automobilį įsigijęs 62 metų Vacys Zieringis įtaria, kad techninės apžiūros talonas jo automobiliui buvo išduotas neteisėtai.

"O tiksliau, nupirktas. Žinote, juk dabar visko pasitaiko. Kiekviename kaime žmonės turi savo kontrabandinio benzino tiekėją ar cigarečių pardavėją. Spėju, kad ir automobilių prekeiviai turi savo kontaktų techninei patikrai", – kalbėjo agronomas.

Kretingalėje gyvenantis vyras internete aptiko skelbimą, kad parduodamas 1997 metais pagamintas "Opel Omega".

"Aš esu kaimietis, man tereikėjo didesnės mašinos į turgų nuvažiuoti. Smulkius gedimus juk galiu ir pats susitvarkyti. Mašiną apžiūrėjau Maciuičių kaime, netoli Gargždų. Pardavėjas paprašė 1400 litų. Nors pardavimo sutartyje jis nurodė, kad mašiną pardavė už 750 litų", – pasakojo vyras.

Pirkėjas apžiūrėjo techninės apžiūros taloną.

"Apžiūra buvo atlikta prieš metus. Kadangi mašiną apžiūrinėjome sekmadienį, net nebuvo galimybių nuvažiuoti į arčiausiai esantį autoservisą, kad atidžiau apžiūrėčiau mašiną. Aš patikėjau, kad ji techniškai tvarkinga, nes iš išorės atrodė gana gražiai", – prisiminė V.Zieringis.

Sugedo stabdžiai

Praėjusi trims dienoms po mašinos įsigijimo, vyrui teko važiuoti į autoservisą pakeisti nutrūkusį rankinio stabdžio trosą.

Pakėlus automobilį keltuvu, vyras apžiūrėjo mašinos apatinę dalį ir nustėro.

"Ten viskas supuvę, surūdiję, keleivio pusėje stipriau pastūmus koja turbūt dugnas išlūžtų. Vietomis metalas taip sutrupėjęs, kad net taisant nėra kaip tvirtinti detalių. Nemanau, kad tokia mašina galėjo būti pripažinta techniškai tvarkinga", – nuomonę dėstė vyras.

Pripažino netinkama naudoti

V.Zieringis iš karto paskambino mašiną pardavusiam vaikinui. Tačiau, pasak V.Zieringio, jis net nesileido į kalbas apie sandorio anuliavimą.

"Jei esu pirkėjas ir gavau netinkamą prekę, aš turiu teisę ją grąžinti. Jei žmogus užsiima prekyba ir tikisi toliau vystyti savo verslą, jis bent mėgina spręsti problemą. Tačiau man buvo pasakyta, kad neieškočiau teisybės, ir niekas man pinigų negrąžins", – tikino vyras.

Pirkėjas spėjo pasakyti pardavėjui, jog už tai, kad buvo apgautas, pardavėjui gali grėsti nemalonumai.

Vyriškis surašė skundą policijai ir išsiuntė į Vilnių, elektroniniu paštu, o kopijas išsiuntė Susisiekimo ministerijai, Seimo nariams.

Užvakar vyras sulaukė technines apžiūras Klaipėdos apskrityje atliekančios įmonės "Transkona" vadovo kvietimo atvykti nuodugniai apžiūrai.

"Atvykau į Kretingoje esantį patikros centrą. Susirinko visa valdžia. Mano mašiną patikrino pagal visus parametrus, ilgai vyrai ją apžiūrinėjo, fotografavo. Galų gale gavau lapą, kad mašina yra netinkama eksploatuoti", – pasakojo vyras.

Net ir praradęs 1,4 tūkst. litų V.Zieringis nenuleidžia rankų.

"Suprantu, kad pinigus jau išmečiau į balą, bet gal po šio sujudinimo pasikeis požiūris, gal kas nors pasikeis visoje šioje sistemoje?" – vylėsi agronomas.

Luženą tikrino kretingiškiai

Įmonės "Transkona" vadovas Paulius Pleskovas tikino, kad labai rimtai aiškinsis nuskriausto vairuotojo skundą.

"Tačiau šią akimirką sunku pasakyti, ar tikrai automobilyje nustatyti gedimai yra atsiradę per šiuos metus eksploatuojant mašiną. Mums kyla įtarimų, kad kai kurie gedimai galėjo būti ir anksčiau, bet nuo patikros praėjo daug laiko", – aiškino P.Pleskovas.

Įmonės darbuotojų komisija, apžiūrėjusi automobilį, įvertino tai, kad techninė apžiūra buvo atlikta prieš metus ir tris mėnesius. Per šį laiką automobilis galėjo gesti, tuo labiau, kad juo yra nuvažiuota nemažas kilometrų.

"Tačiau mes nuodugniai aiškinsimės, nes mesti labai rimti kaltinimai korupcija. Ar galėjo būti, kad techninės apžiūros talonas išduotas neteisėtai, mes tikrai išsiaiškinsime. Situacija nemaloni, bet kontrolės sistemą esame sustiprinę", – tikino P.Pleskovas.

Jau žinoma, kad šios mašinos techninę būklę vertino Kretingoje esančio patikros centro darbuotojas.

"Pagrindiniai klausimai yra dėl kėbulo būklės, o visi kiti gedimai galėjo atsirasti ir eksploatacijos metu. Žmogus nusipirko ne tai, ką jis tikėjosi. Tačiau čia mes nekuo dėti", – tvirtino P.Pleskovas.

Galėjo pasitikrinti pirkinį

Pasak P.Pleskovo, bet kuris mašinos pirkėjas turi galimybę pasitikrinti savo pirkinį.

"Prieš pirkdamas žmogus gali pasitikrinti mašinos techninę būklę. Kompleksinis patikrinimas kainuoja 30 litų. Kodėl klientai nesinaudoja šia paslauga, o įsigyja nežinia ką? Juk galima stabdžius patikrinti, išmetamųjų dujų kokybę, šviesų būklę, ir žmogus žinos, kokį daiktą jis renkasi", – siūlė įmonės vadovas.

Prieš metus šios įmonės veiklą buvo sukrėtęs skandalas dėl už kyšius išduodamų techninės apžiūros talonų. STT agentai darbo vietoje sulaikė visą Šilutės techninių apžiūrų centro pamainą.

Tuomet įmonė dar kartą griežtino darbuotojų kontrolę, centruose atsirado po papildomą darbuotoją, kuris privalėjo stebėti, ar darbuotojai neužsiima neteisėta veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

.  portretas
Po 3 dienu nusipirkus automobili, nuvykus i autoservisa, diedukas pamate masinos apacia.

Jo

Jo portretas
"Teisineje" valstybeje moteris is Kedainiu paviesino, kad gauna alga "juodai", mokytoja is Pagegiu prabilo apie kontrabanda, Venskiene pajudino teiseju sirsyna... Viena neteko darbo ir sveikatos, kita kaltinama smeistu, treciai teko sprukti is tos "teisines" valstybes. O cia kazkoks supuves Opelis ir 750 ar 1400 litu. Ir del tokiu nieku valdininkams ramybe drumsti, triuksma kelti, laikrastyje garsintis? O tie apziuru centrai kaip kisininkavo, taip ir kisininkaus, kokia kontrole besugalvotu.

Kaimietis

Kaimietis portretas
Nemanau, kad čia kainoje esmė. 1400 ar 14000. Pusšimtis metų prieš mūsų erą kiniečių mąstytojas Konfucijus sakė, kad „nedaryk to kitam, ko nenori, kad tau datytų“. o mūsuose -pilietis apgaudinėja kitą pilietį, linki jam blogo, pelnosi apgaudamas. Valstybė nesugeba išauklėti, sudrausminti savo piliečių, kad vienas kitam blogo nelinkėtų. O tecninių apžiūrų centras „skalbs“ kiek įmanydamas savo mundurą. Jei ne pirkėjo pranešimas į seimą, ministeriją ir policijai, tokį „nelaimėlį“ tech.apžiūrų centro vadovai būtų seniai „nušvilpę“...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių