Didikų koplyčios slėpiniai

Senosiose Kretingos kapinėse pagaliau restauruota ir lankytojams atverta XIX a. neogotikinė koplyčia, kuri išgarsėjo prieš ketvertą metų, kai archeologai kriptoje aptiko paslėptus sarkofagus su Tiškevičių ir jų aplinkos žmonių palaikais.

Dar viena lankytina vieta

Koplyčia lankytojams oficialiai duris atvėrė per Vėlines. Tiesa, kol kas ten sarkofagai dar neatgabenti, jų nespėta restauruoti.

Muziejininkai džiaugėsi, kad Kretingoje turės dar vieną lankytiną objektą.

"Sarkofaguose buvo aptikti Žiemos sodo įkūrėjo grafo Juozapo Tiškevičiaus (1835–1891), jo žmonos Sofijos (1837–1919), vos penkerių metukų jų anūkės Marijos ir dar vienos nežinomos moters palaikai, kurie tąsyk buvo rasti kriptoje", – pasakojo Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė.

Anot muziejaus vadovės, istorikus seniai kankino klausimas, kur palaidotas grafas J.Tiškevičius ir jo šeimos nariai.

Žinota, kad kažkur Kretingoje, bet ilgai nebuvo ieškoma, kur konkrečiai.

Unikalių radybų istorija

Prieš ketvertą metų, pasitarus su Kultūros paveldo departamentu, pačioje kriptoje, kurioje iš betono buvo sumūryti keturi postamentai, mokslininkai patikrino, kas jų viduje.

"Įtarimai pasitvirtino. 2014 m. kaip tik buvo vykdomi archeologiniai tyrinėjimai ir, pragręžus vieną postamentą, įvedus zondą su filmavimo kamera, pamatėme, kad ten yra gražus ornamentuotas metalinis sarkofagas. Tada mums supratome, kad ir likusiuose trijuose postamentuose veikiausiai yra palaidoti žmonės", – unikalių radybų istoriją prisiminė V.Kanapkienė.

Buvo sprendžiama, ar tuos postamentus ardyti, ar palikti, kaip yra. Tačiau dėl istorijos ir žinojimo buvo nuspręsta juos išardyti.

"Postamentai buvo demontuoti. Ir mes radome keturis metalinius sarkofagus bei du medinius karstus. Paaiškėjo, kad sarkofaguose yra J.Tiškevičiaus, jo žmonos Sofijos, anūkės Marijos ir nežinomos moters palaikai. O mediniuose karstuose – anūko Kazimiero Tiškevičiaus ir Stefanijos Marijos Tiškevičienės", – teigė V.Kanapkienė.

"Sugrįžusios Tiškevičių relikvijos"

2015 m. buvo atlikti antropologiniai-genetiniai tyrimai ir taip buvo nustatyti velionių giminystės ryšiai.

"Kai kurias asmenybes buvo galima nuspėti ir pagal įkapes. Ant prašmatniausio sarkofago radome padėtą kardą, velionis buvo apautas ilgais odiniais batais. O Sofijos karste rastas prabangus žiedas. Kai restauruoti sarkofagai grįš į kriptą, įkapes ir kardą eksponuosime vietoje, tačiau Sofijos žiedą dėl saugumo perkelsime į muziejaus ekspoziciją, nes kaip tik rengiame naują parodą "Sugrįžusios Tiškevičių relikvijos", – pasakojo V.Kanapkienė.

Vis dėlto, praardžius sutuoktinių palaikų slaptavietę, paaiškėjo, kad grafų amžinojo poilsio vieta prieš kelis dešimtmečius buvo apiplėšta: vandalai pagrobė vieną iš dviejų grafo kardų, nuplėšė antpečius su sidabriniais epoletais ir kt.

Kretingos parapijos kapinėse stovinti neogotikinė koplyčia – vienas įdomiausių miesto objektų.

Ją 1893 m. pastatė paskutinis Kretingos grafas Aleksandras Tiškevičius (1864–1945). Raudonų plytų statinį projektavo švedų kilmės architektas Karlas Eduardas Strandmanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Panaši

Panaši  portretas
vieta yra Jelgavoje. Matosi, kad to laikmečio artefaktai negailestingai išplėšti, pradanginti, apie buvusią didybę liudija tik nuostabūs rūmai, kuriuose dabar ž.ūkio universitetas. Apgailėtina kambarėlio dydžio ekspozicija su eksponatais, kuriuos reikia labai stengtis ,,pritempti"prie skelbiamos Istorijos faktų na ir minėta rūsyje esanti kripta su karalių, valdovų ir didžiūnų palaikais.Iš didžiosios Kurliandijos(Kuržemės–Žiemgalos)krašto liko tik žėrintys sarkofagai ir nuostabių rūmų išorinis kevalas...Žmonės netausjantys ir nesaugantys Istorijos Pveldo yra Niekas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių