Didžiausioje šalies sanatorijoje „Palangos gintaras“ – naujos paslaugos

Sanatorijoje „Palangos gintaras“, kuri vaikams teikia didžiausią reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugų spektrą šalyje, – džiugūs pasikeitimai.

Sanatorijoje „Palangos gintaras“, kuri vaikams teikia didžiausią reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugų spektrą šalyje, – džiugūs pasikeitimai. Įstaigoje siūlomos naujos paslaugos, o jų teikimo tvarka tapo aiškesnė. Siekiama, kad tėvai ir jų atžalos į sanatoriją atvyktų ne tik atostogauti, o norėdami pagerinti sveikatą.

Sumažino galimybę susirgti

Neseniai Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ direktoriumi tapęs Kęstutis Speičys pasakojo, kad įstaigoje įgyvendintos permainos dabar užtikrina dar kokybiškesnes teikiamas paslaugas.

„Girdėdavome kalbų, esą pas mus atvykę vaikai dažnai suserga. Seniau sanatorijoje tikrai buvo šalčiau, pro kiaurus langus pūtė vėjas. Atlikta pastato renovacija situaciją pakeitė iš esmės: iš lauko buvo apšiltintos sienos ir pakeisti langai, todėl skersvėjų grėsmės nebeliko“, – kalbėjo direktorius.

Anot jo, buvo įrengta ir uždara galerija, sujungianti ketvirtąjį korpusą su didžiaisiais korpusais: ten nebepučia vėjas ir nelyja ant galvos. Ateityje planuojama galerijoje, sujungiančioje atskirus pastatus, įrengti infraraudonųjų spindulių lempas, kad kelionė iš vieno korpuso į kitą taptų šiltesnė.

„Seniau prie valgyklos neturėjome kriauklių. Ankstesniais metais klientai rankas prausdavo savo kambariuose. Tačiau, kol vaikas nukeliauja iki valgyklos, jam reikia prisiliesti prie įvairių objektų. Puikiai žinome, kad tam tikra dalis infekcijų, tokių kaip roto ar kitos žarnyno virusinės infekcijos, plinta per rankas. Šiai problemai išspręsti šią vasarą buvo įrengti praustuvai prie valgyklos. Be to, kai prasidės virusinių infekcijų, kurios plinta oro lašeliniu būdu, pikas, planuojame pirmas kelias dienas vaikams neskirti grupinių užsiėmimų, kad išvengtume galimai atsinešto užkrato kontakto“, – kalbėjo K.Speičys.

Apgyvendinimas – sąžiningas

„Palangos gintaro“ direktorius pripažino, kad anksčiau įstaigoje daug diskusijų kėlė asmenų apgyvendinimo klausimas.

„Galiu pasakyti garsiai – buvo paliktos spragos korupcijai. Sanatorijoje nebuvo nustatyta skaidri ir visiems lygi apgyvendinimo tvarka. Mokamų paslaugų kainos įstaigoje buvo aiškios, tačiau pati paskyrimo procedūra buvo apgaubta migla, ypač – kambarius keičiant į patogesnius“, – sakė K.Speičys.

Kaip teigė direktorius, nuo spalio 1 d. buvo paruošta nauja mokamų paslaugų tvarka.

Dabar prie registratūros atsirado mokamų paslaugų langelis, o kambariai gyvenimui paskiriami tik prie jo.

„Sklido kalbos, esą galėjai atvažiuoti, susitarti ir gauti ko užsigeidei. Užkirtome tam kelią. Šiuo metu viskas vyksta pagal įstatymus – pasirašoma mokamų paslaugų teikimo sutartis ir mokama kasoje“, – aiškino K.Speičys.

Pasak jo, sanatorijoje pusė patalpų yra nerenovuotos. Vadovo įsitikinimu, šie kambariai yra tvarkingi, švarūs ir puikiai tinkantys gyventi, tačiau ne tokie modernūs, kaip jau sutvarkytuose korpusuose.

„Natūralu, jog nemažai tėvų su vaikais norėdavo gyventi naujesniuose kambariuose, todėl visais įmanomais būdais stengdavosi patekti į juos“, – aiškino vadovas.

Rezervacija – griežtesnė

Sanatorijoje „Palangos gintaras“ buvo sugriežtinta ir galimybė rezervuoti vietas sveikatą grąžinamojo gydimo paslaugoms gauti.

„Seniau nuo sausio 1 d. tėvai galėjo paskambinti į įstaigą ir pasakyti, kad atvyks, pavyzdžiui, rugpjūčio 15 d., nes jų vaikas rugpjūčio 10 dieną susirgs plaučių uždegimu. Jokios logikos. Tokios registracijos nebebus“, – sakė K.Speičys.

Iš anksto registruotis bus galima tik vaikams, norintiems gauti pakartotinės reabilitacijos paslaugas ir turintiems neurologinę ar traumatologinę bei ausų, nosies, gerklės ligų negalią.

Didžiausios problemos su vietomis įstaigoje prasideda gegužės pabaigoje, o baigiasi rugsėjį. Nuo gegužės 1 d. visi vaikai bus registruojami rezervuojant vietas ne anksčiau nei prieš 15 dienų.

„Sakykime, vaikas serga apie penkias dienas. Vėliau kelių dienų prireikia norint susitvarkyti reikalingus dokumentus reabilitacijos paslaugoms gauti. 15 dienų tam tikrai pakanka“, – teigė pašnekovas.

Pasak jo, nusiskundimų sanatorija sulaukdavo ir dėl esą prasto maisto. „Maitinimas įstaigoje yra geras. Gaminame patys. Ruošiamas maistas – naminis ir visada šviežias. Tiesa, gazuotų gėrimų, picų ar traškučių sanatorijoje negausi, o vaikai sriubos nemėgsta. Gal todėl ir esame kritikuojami“, – sakė K.Speičys.

Planuojama atsivežti nemokamai

Nuo spalio mėnesio „Palangos gintaro“ sanatorijoje teikiama ir visiškai nauja paslauga: vaikų be slaugančio (lydinčio) asmens atvežimas į įstaigą.

Net ir vidutines pajamas gaunantiems tėvams dažnai sudėtinga nuvežti vaiką gydytis į sanatoriją ir parsivežti namo. „O jei globėjai reabilitacijos metu dar nori ir aplankyti savo atžalą, susidaro net šešios kelionės pirmyn ir atgal. Gyvenant kitoje Lietuvos pusėje, norint lydėti vaiką, susidaro nemenka suma“, – skaičiavo vadovas.

Pacientų atsivežimo į sanatoriją ir parvežimo iš jos tvarka nustato, kaip pacientai, kuriems reikalingas reabilitacinis gydymas Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijoje „Palangos gintaras“, į įstaigą gali atvykti nemokamai.

Pacientai atsivežami į sanatoriją ir parvežami iš jos specialiu įstaigos transportu. Vaikai yra paimami iš miesto ar rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros centrų ir po gydymo kurso parvežami atgal.

Paslaugos šeimoms

„Palangos gintaro“ sanatorijoje pristatyta ir dar viena patraukli naujovė – sveikatingumo savaitgaliai šeimoms.

Tokios paslaugos suaugusiesiems be vaikų įvairiose sanatorijose jau tapo įprastas reiškinys, tačiau vieni suaugusieji „Palangos gintare“ naudotis šia paslauga negalės. Paslaugų kompleksas parduodamas, jeigu kartu su suaugusiaisiais atvyksta bent vienas vaikas.

Sveikai praleisti savaitgalį su tėvais galima vaikams nuo 1 iki 18 metų. Iki 9 metų amžiaus vaikai priimami tik su tėveliais, o nuo 14 metų amžiaus gali stiprinti sveikatą ir vieni. Tokiu atveju vaikų laisvalaikiu pasirūpins sanatorijos vaikų užimtumo organizatoriai. Ateityje planuojama jaunuoliams rengti ir ekskursijas į muziejus ir kitas lankytinas vietas už miesto.

„Ši paslauga skirta vaikams, kurie neturi rimtų sveikatos sutrikimų, tačiau nori sustiprinti imunitetą, pailsėti ir gauti papildomų sveikatinimo paslaugų“, – teigė „Palangos gintaro“ vadovas.

Procedūrų įvairovė

Anot jo, šeimos nariai gali pasirinkti skirtingus paslaugų paketus. Pirmoji programa skirta vaikams ir suaugusiesiems, turintiems kvėpavimo sistemos sutrikimų, antroji – atžaloms, kurias vargina atramos-judamojo aparato ar centrinės ir periferinės nervų sistemos veiklos bėdos, o trečioji – vaikams, turintiems psichologinių, bendravimo problemų.

K.Speičys pasakojo, kad paslauga leis tris dienas – penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį – praleisti sanatorijoje ir mėgautis įvairiomis sveikatą grąžinančiomis procedūromis.

„Šeimos bus maitinamos tris kartus per dieną, gyvens patogiuose kambariuose. Visą savaitgalį joms bus atliekami masažai, suteikiama galimybė apsilankyti druskų kambaryje, proga naudotis kontrastinėmis vonelėmis ar pasimėgauti deguonies kokteilių procedūromis“, – sakė įstaigos direktorius.

Pasak jo, visi norintys galės su 10 proc. nuolaida paplaukioti ir netoli „Palangos gintaro“ esančiame „Auskos“ baseine.

K.Speičys įsitikinęs, kad tokiais šeimų sveikatingumo savaitgaliais uostamiesčio įstaigų vadovai galėtų apdovanoti savo darbuotojus, norėdami juos paskatinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

\erika

\erika portretas
Nuostabi sanatorija.Vazioju su vaiku antra karta, skanus maistas, geras personalas,jaukus kambariai.Smagu,kad bus dar geresnes saligos.

Bite

Bite portretas
Džiugios permainos. Šaunuoliai, kad rūpinatės mūsų vaikais. Būtinai pasinaudosime sveikatingumo savaitgaliais. Sėkmes naujam direktoriui ir visam "Palangos gintaro" kolektyvui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių