Diegia moderniausią šalyje elektroninio bilieto sistemą

Uostamiesčio viešajame transporte diegiama nauja elektroninio bilieto sistema, kuri bus moderniausia Lietuvoje. Keleiviams ji atvers naujų galimybių. Dėl naujos sistemos miesto ir priemiesčio autobusais, maršrutiniais taksi keliauti bus paprasčiau, o elektroninis bilietas veiks greičiau ir patikimiau.

Naujos IT kartos sprendimai

Dabartinė miesto elektroninio bilieto sistema įdiegta daugiau kaip prieš dešimtmetį. Atnaujinti pastarąją apsispręsta ne tik dėl sparčiai tobulėjančių technologijų, atsiveriančių naujų galimybių, bet ir maršrutinių taksi integravimo į bendrą miesto viešojo transporto sistemą.

Siekiama, kad elektroninis bilietas skirtingais tarifais galėtų būti nuskaitomas tiek autobusuose, tiek ir maršrutiniuose taksi. Dabartinė sistema tokių galimybių nesuteikia.

Uostamiesčio viešojo transporto elektroninio bilieto sistemą atnaujina puikią reputaciją ir ne vieną tarptautinį IT sprendinių apdovanojimą gavusi Estijos informacinių technologijų bendrovė „Ridango“, kuri laimėjo tarptautinį konkursą.

Bendrovė turi daug patirties šioje srityje. Elektroninio bilieto sistemas ji yra įdiegusi didžiuosiuose Estijos miestuose, tarp kurių – savo IT sprendiniu besididžiuojantis Talinas bei nemažai Švedijos ir Danijos miestų. Visi užsakovai bendradarbiavimu su šia informacinių technologijų įmone patenkinti.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktorius Gintaras Neniškis pabrėžė, kad įsigyjama patikrinta sistema, kuri bus pritaikyta Klaipėdai, o ne kuriama visai nauja. Tai sumažina įvairių veikimo nesklandumų riziką.

Įvairūs apmokėjimo būdai

Įdiegus modernią sistemą bus galima naudotis ir naujomis elektroninio bilieto rūšimis.

Naudotis ta pačia kortele bus galima keliaujant ir miesto, ir priemiesčio autobusais, ir maršrutiniais taksi.

Tačiau pirkti elektroninio bilieto kortelės nebus privalu. Atsiskaityti už keliones viešuoju transportu bus galima mobiliuoju telefonu, tačiau tik tam tikros rūšies bilietais.

Tam bus panaudotas QR – greito atsakymo kodas. Apmokėti kelionę bus galima ir bekontakte banko mokėjimo kortelę.

Judresniems kortelė patogesnė

„Daug važinėjantiems miesto viešuoju transportu patogiau naudotis kortele – terminuotais bilietais ar elektronine pinigine. Pridedi kortelę prie komposterio, jei bilietas papildytas ar pinigų likutis pakankamas, – supypsi ir viskas“, – patarė viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas” direktoriaus pavaduotojas Andrius Samuilovas.

Dabartinę elektroninio bilieto kortelę internetu buvo galima papildyti tik terminuotaisiais bilietais. Kartinius reikėdavo pirkti kioskuose ar viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ Klientų aptarnavimo centre.

Atnaujinus sistemą kortelę bus galima papildyti tam tikra pinigų suma, o ne bilietais. Tai bus galima padaryti ir internetu, ir mobiliuoju telefonu, ir kioskuose. Važiuojant su viena ar kita transporto priemone, prilietus prie komposterio, bus nuskaičiuota tos kelionės kaina.

„Jei važiuosi autobusu, nuskaičiuos tiek, kiek mokėtum už šio bilietą, maršrutiniu taksi – pastarojo bilieto. Jei vyksi į Dituvą, bus nuskaičiuota šios kelionės kaina“, – aiškino pavaduotojas.

Asmeninė sąskaita kaip banke

Pasak A.Samuilovo, realiai keleivis tam tikra pinigų suma papildys ne pačią kortelę, ne plastiko gabalėlį. Visa informacija bus kaupiama vadinamuosiuose debesyse – internete esančiose duomenų bazėse.

„Užteks minimalaus laiko, kad komposteris matytų įneštą sumą, pinigų likutį. Žmogus papildys kortelės sąskaitą stotelėje kioske ar mobiliuoju telefonu, pasinaudojęs banko sąskaita ir iš karto galės važiuoti autobusu. Be to, internetinėje paskyros savitarnoje keleiviai galės matyti visą informaciją: kur, kada važiavo, kiek buvo nuskaičiuota už kelionę. Jei žmogus pames kortelę, jis nepraras savo pinigų. Visa informacija išliks – kiek buvo įnešta, kiek panaudota. Svarbiausia laiku blokuoti savo prarastą kortelę“, – pabrėžė pavaduotojas.

Atsisakys „krokodilų“

Nors atnaujinus sistemą popieriniai talonėliai išliks, geležiniai įrenginiai, naudojami skylutėms išmušti, populiariai vadinami „krokodilais“, bus išmontuoti.

Bilietus užteks priliesti prie naujo komposterio. Įrenginys nuskaitys ant jo esantį QR – greito atsakymo kodą. Tai užtruks kur kas greičiau nei dabartinė procedūra.

Tai padės tiksliau gauti papildomą informaciją apie keleivių srautus pagal pažymėjimo vietą ir atitinkamai dėl to taps įmanoma tobuliau gludinti reisų tvarkaraščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAUNAS

KAUNAS portretas
Gerai supratau su ta pačia kortele galėsiu naudotis kaip terminuotu bilietu ( važiuoti neribotai) Taip pat mokėti už bilietus miesto bei priemestiniuose autobusuose už pilną kainą arba su nuolaida. (už kitą keleivį)

tikrai taip

tikrai taip portretas
Jeronimo pasiūlymas dėl valandinio bilieto yra puikus. Taip yra Šveicarijoj, iki pažymėto biliete laiko gali persėst į kitą tramvajų ar autobusą. Yra bilietų trumpų distancijų, iki keturių stotelių, jie perpus pigesni ir aišku trumpesnio galiojimo. Yra ir dienos bilietas, su kuriuo gali važinėt visą parą visomis kryptimis po miestą ir jo apylinkes. Nuostabi tvarka.

klp

klp portretas
ar nebus taip kaip su sviesoforais??? irgi diege zalia banga diege diege ... ir nudiege
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių