Dievo tarnui žemiški patogumai – prioritetas

Pravažiuojant pro Vainuto miestelį Šilutės rajone, akį traukia išpuoselėtos miestelio viešosios erdvės, iš kurių išsiskiria Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia. Pradėta statyti dar 1860 metais, ji stovi A.Baranausko ir Pažangos gatvių sankirtoje.

Kaip ir įprasta, šalia bažnyčios glaudžiasi 1931 metais pastatyta klebonija – namas skirtas klebonui apsigyventi. Pirmasis šiame pastate apsigyveno kunigas D. Dundulis. Šiomis dienomis klebonija turi naują gyventoją – čia apsistojo kunigas Dainoras Židackas.

Vainuto bažnyčioje klebonas Dainoras Židackas, aptarnaujantis ir kaimyninę Žvingių (Tauragės r.) parapiją, tarnystę pradėjo pernai rugpjūčio mėnesį. Į kunigus jis buvo įšventintas prieš dešimt metų. Į Vainutą D.Židackas atkeltas iš Akmenės rajono Papilės parapijos. Kunigas yra kilęs iš Stoniškių (Pagėgių sav.) gyvenvietės, čia įgijo vidurinį išsilavinimą, todėl jam sugrįžti arčiau namų buvo malonus gyvenimo vingis.

Kunigo D.Židacko pirmtakai pasižymėjo bažnyčios ir jos aplinkos tvarkymu. 1955 m. Vainuto klebonu paskirtas kun. I. Juškys, įpareigotas vyskupo P.Maželio, suremontavo bažnyčios pastatą. Pirmiausia cinkuota skarda buvo apklotas bažnyčios stogas, užmūrytos per karą patrankų sviedinių išdaužytos sienos. Įlaužtos lubų dalys iškaltos lentomis ir ištinkuotos gipsu. Kitais metais išdažytas bažnyčios vidus, restauruoti altoriai.

1958 m. atstatyti abu per karą nudaužti bažnyčios bokštai, o po dviejų metų bažnyčios fasadas nudažytas baltais aliejiniais dažais. 1986 m. klebonu paskirtas kunigas S. Letukas sutvarkė šventoriaus aplinką, atstatė šventoriaus vartus, pastatė Liurdo koplytėlę.

1992 m. pradėjęs darbuotis kunigas A. Memys naujai išdekoravo bažnyčios vidų. 2003 metais parapijos klebonu paskirto kunigo K. Žąsyčio valdymo metais bažnyčios stogas uždengtas nauja cinkuota skarda, pakeisti vidiniai langai.

O dabartinis klebonas D.Židackas pirmiausia ėmė tenkinti savo gyvenimiškus patogumus. Vos pradėjus jam valdyti Vainuto parapiją, buvo pradėtas 1931 m. statyto klebonijos pastato remontas. Su remontais užsimota iš peties: suremontuotas pastato vidus, jame įrengta katilinė. Netrukus iš bažnyčios pusės medinės architektūros istoriniame pastate atsirado didžiulė skylė, kurią netrukus užpildė modernūs pakeliami garažo vartai.

Šalia klebonijos kunigų automobiliams laikyti jau stovėjo garažas, tačiau naujajam kunigui jis neįtiko.

Parapijiečių teigimu, šioje parapijoje kunigai neužsibūna, jie keičiasi dažniau nei kitose parapijose. Visi jie turi automobilius, ir ne šiaip kokius senus, o gerus, kuriems saugoti norima vis geresnių sąlygų.

Šiuo metu prie klebonijos stūkso žvyro kupeta. Pasidomėję sužinojome, kad klebonas dar ketina išsibetonuoti kiemelį ir pasidaryti patogų įvažiavimą su mašina į klebonijos pastatą… Atleiskite, garažą.

Visi šie remontai yra vykdomi iš parapijiečių suaukotų lėšų. Per mišias renkant aukas pinigų daug nesurenkama, tačiau už kitas bažnyčioje teikiamas paslaugas surenkama kur kas daugiau. Pasak parapijiečių, yra daug užperkama Šv. mišių už mirusius giminaičius, į kurias įeina devintinės, trisdešimtinės, metinės ir t.t.

Planų D.Židackas turi ir didesnių, tačiau jiems klebonas jau nebeužtenka pinigėlių.

Telefonu kunigas prasitarė, kad ateities planuose - aptverti tvora visą klebonijos pastatą. Ar tik netaps bendruomenės namais laikytas klebonijos pastatas kunigo privačiu kotedžu?


Šiame straipsnyje: Šilutėkunigas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva

Daiva portretas
Įsirengti šimtametėje klebonijoje garažą - tikrai super sumanymas. Kaip 93 metų damai įoperuoti krūtų implantus. Išradingas klebonas.

Juk

Juk portretas
Kunigas neturi žemėje rūpintis savo gerbuviu, nes jam viskas bus atlyginta dangaus karalystėje. Tik kaip pateisint kunigų ir vyskupų gviešimosi ant aukso, pinigų, paveikslų, naujausių automobilių, kryžių kalno komercializavimo, gardaus valgymo ir lėbavimo bei kt nukrypimų. Juk yra pasakyta - jei klebonija labai graži, o bažnyčia prasta - blogas kunigas.

emigrant

emigrant portretas
Zurnaliugai pavydas bamba grauzia! Ko jau ko, o su Dievu pyktis..... Degsi pragare!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių