Diskutavo ir apie bokšto atstatymą

Šiaurinės kurtinos – piliavietės gynybinio pylimo – atstatymo darbai artėja į pabaigą. Miesto valdžios atstovai diskutuoja, kokių veiksmų reikės imtis toliau.

Liko mažiau nei pusmetis

Šiaurinės kurtinos atnaujinimas turėtų būti baigtas birželį. Miesto valdžios atstovai susitiko su darbus atliekančiais rangovais, projektuotojais, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus specialistais ir aptarė, kokie darbai dar neatlikti.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova tikino, kad jų nėra daug. Tereikia parengti ekspozicijai XV a. gyvenamojo namo liekanas, kurias rado archeologai, įgyvendinant šį projektą, įrengti tam skirtą vietą.

"Šios vietos projektas jau baigtas, rangovai pasiruošę darbams. Reikia iškelti radinį ir bus galima pereiti prie darbų. Taip pat pastato liekanas pritaikyti ekspozicijai – konservuoti, kad būtų galima eksponuoti neribotą laiką", – pasakojo pavaduotoja.

Kalbant apie šiaurinės kurtinos atnaujinimo pabaigą, neapsieita be diskusijos, kokių veiksmų reikėtų imtis toliau atkuriant piliavietę.

"Šis klausimas sudėtingas", – teigė pavaduotoja.

Atstatys ir vakarinę kurtiną

Pasak E.Mantulovos, tiek dabar galiojančiame miesto bendrajame, tiek rengiamame naujame plane siekiama atkurti visą miesto pilį.

Atkreiptas dėmesys, kad praėjusių metų rudenį vyko tarptautinė konferencija, kuri turėjo atsakyti į kelis esminius klausimus: ar pilį reikia atstatyti, atkurti autentiškai ar atstatyti, naudojantis šiuolaikiniais sprendimais ir medžiagomis, svarstyta, kas joje turėtų įsikurti.

"Sutarta, kad piliavietę reikia atstatyti. Atkurti ar atstatyti būtų apsispręsta, organizuojant tarptautinį architektūros konkursą, diskutuojant su visuomene. Nebuvo atsakyta į klausimą, kas turėtų veikti atkurtoje piliavietėje. Objektas yra didelis, brangus, jo įgyvendinimas ilgas. Matyt, todėl verslas nebuvo pasirengęs pateikti pasiūlymų", – svarstė pavaduotoja.

Susitikimo metu sutarta tęsti kurtinų atstatymo projektą. Bus rengiamasi vakarinio gynybinio pylimo projektavimo konkursui.

Į šį projektą norima integruoti buvusios irklavimo bazės atnaujinimo darbus. Šis pastatas taip pat yra įtraukas į saugomų kultūros objektų sąrašą.

Įkurs informacinį centrą?

Diskusijos apie piliavietės ateitį metu grįžta prie pilies bokštų. E.Mantulova priminė, kad šiaurinės kurtinos atkūrimo projekte buvo numatytas ir didžiojo bokšto liekanų konservavimas, neieškant galimybės įveiklinti.

Iš 47 m aukščio statinio yra likę penki metrai. Įgyvendinant projektą, bokšto dalis buvo sutvirtinta, uždengtas stogas. Tačiau statinys nėra pritaikytas lankyti, bokšto dalį apžiūrėti galima tik iš išorės.

"Svarstėme, kad gal čia reikėtų įkurti informacinį centrą, kuriame būtų galima matyti, kaip pilis atrodė XV a., kokia galėtų būti atkurta XXI a. Diskutuotume su visuomene, kol rastume vieningą viziją, kaip toliau vystyti pilies atstatymo projektą", – pasakojo pavaduotoja.

Susitikime svarstyta, ar nebūtų prasminga grįžti prie anksčiau kelto klausimo – atstatyti viso aukščio didįjį bokštą laikinomis priemonėmis.

"Būtų galima atstatyti iš kažkokių tvirtų konstrukcijų, įrengti apžvalgos aikštelę, į kurią užlipti galėtų gyventojai ir miesto svečiai, būtų matomas vaizdas, kaip bokštas atrodytų, jei kada nors būtų atstatytas. Tačiau tai tik pirminės diskusijos. Dar svarstysime, ką daryti toliau", – komentavo pavaduotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to unesco

to unesco portretas
Apgailetinas tu vargsas, tiesiog menkysta.

UNESCO

UNESCO portretas
Parodija ta pilis ir tiek. Na po simto metu kai jau bus apkerpejus ir apgriuvus kaip cirka ir I unesco priims.

jo jo

jo jo portretas
pastatys pusę bokšto o likusiai daliai pinigų neužteks.Kaip pietinio rajono bažnyčia kad stovi tiek metų nebaigta
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių