Dituviškius spaus rūpintis šiukšlėmis

Dituvos sodų bendrijoje bręsta permainos. Netrukus čia gyvenantys žmonės bus raginami įsigyti atliekų dėžes ir nebenešti šiukšlių į didesniuosius konteinerius. Kol kas jie nuolat apkraunami kalnais atliekų.

Apkrauna per kelias valandas

Didžiausiame Vakarų Lietuvos sodų masyve, kuris pamažu virsta Klaipėdos priemiesčiu, žmonės nenustoja piktintis nenykstančiomis šiukšlių krūvomis.

Socialiniuose tinkluose jie dalijasi nuotraukomis ir teigia, kad neišgabenamos atliekos čia guli ištisas savaites.

Akivaizdu, kad dituviškiai yra nepatenkinti tokia padėtimi.

Dituvos sodininkų bendrijos pirmininkas Tadas Vaitkus patikino, jog šiukšlių vežėjai į Dituvą užsuka kasdien. Jie išgabena tik tas atliekas, kurios šalia konteinerių tvarkingai sudėtos į maišus.

Jeigu atliekos išverstos bet kaip, vežėjai šios vietos netvarko.

Dabar Dituvos sodininkų bendrijoje yra 117 konteinerių, bendrijos valytojų brigada kasdien nuvažiuoja apie 60 km stengdamasi sutvarkyti kaip galima daugiau vietų, bet spėja ne visur.

Bendrija samdo trijų žmonių brigadą, kuri kasdien sutvarko konteinerių aplinką, sukrauna į sunkvežimį tai, kas netelpa į konteinerius.

Kasdien ši brigada dirba nuo 8 iki 14 val.

Bet sodininkai per kelias valandas vėl apkrauna konteinerius atliekomis, todėl gali pasirodyti, jog jos čia nejudinamos guli savaites.

Klientus randa Registrų centre

Visai netrukus padėtis keistis, ir bendrijos nariai turės priprasti prie naujos tvarkos.

Nuo kitų metų sausio atliekų tvarkymo mokestį Dituvos sodų gyventojams žadama suvienodinti, todėl būtų patogiau, kad nuolat čia gyvenantys žmonės įsigytų savo konteinerius.

"Žadame keisti atliekų tvarkymo sistemą. Didžiųjų kubinių konteinerių aikšteles stambinsime, jų liks vos kelios. Tikėtina, kad tokiu būdu jas bus lengviau prižiūrėti. Gyventojams siūlysime įsigyti mažus, 250 litrų skirtus konteinerius. Žinau, jog individualiai tvarkantys savo šiukšles žmonės nemokamai gauna dėžių atliekų rūšiavimui. Taip tvarkydamiesi jie padėtų bendrijai. Tai kainuos, bet bus daugiau tvarkos, gyvensime europietiškiau", – įsitikinęs bendrijos pirmininkas.

Dituvos sodininkų bendrijoje oficialiai gyvenamąją vietą yra deklaravę 3 tūkst. gyventojų.

"Gargždų švara" randa jų duomenis Registrų centre, bendrauja su nuolatiniais gyventojais ir jiems priskiria individualius konteinerius.

Pasak T.Vaitkaus, iš pradžių žmonės piktinasi, nes atliekų tvarkymo mokestis jiems padidėja. Bet vėliau esą nusiramina, nes pajunta, kad gyvenimas tampa patogesnis.

Atliekos išduoda nelegalus

Maždaug pusė žmonių nuolat gyvena soduose, tačiau oficialiai to nėra deklaravę.

Sodininkų bendrijos darbuotojai, kaip teigė pirmininkas, tikrino šiukšles bendruosiuose konteineriuose ir suprato, kad čia savo atliekas meta ne sodininkai, o nuolatiniai gyventojai.

Apie tai byloja vaikų sauskelnės, buities reikmenų pakuotės.

"Gal ir negerai veikti prieš savo bendrijos narius, bet neturime kitos išeities, tik sudaryti nuolat bendrijoje gyvenančių asmenų sąrašus. Juos pateiksime "Gargždų švarai". Mums pernelyg brangu mokėti už nelegalų išmetamas atliekas", – tikino T.Vaitkus.

Netrukus ketinama palikti tris ar keturias aikšteles, kuriose stovės daugiau konteinerių, šios aikštelės bus apšviestos ir gal net filmuojamos.

Taip ketinama žmones pratinti prie tvarkos.


Šiame straipsnyje: DituvaTadas Vaitkusšiukšlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Konteineriai

Konteineriai portretas
Išdalintų visiems individualius konteinerius ir pasibaigtų ta betvarkė,kol bus bet kokie bendri konteineriai,tol šiukšlynų nepišnaikinsite,galite kurti kokią tik norite sistemą. Ji neveiks.

Sodininkė

Sodininkė portretas
Taip tikrai problemos neišspręsite. Tą problemą reikia spręsti rajono lygiu. Ne tik šioj bendrijoj tokia betvarkė,praktiškai visur tas pats. Reiškia bloga sistema sukurta. O ją sukūrė konkursą laimėjusi ,,Gragždų švara'' ir palaimino rajono savivaldybė. ,,Gargždų švara'' renka mokesčius už šiukšles,bet nelabai suka galvą kaip panaikinti šiukšlynus,palieka tą problemą spręsti pačioms sodininkų bendrijoms.

gyventoja

gyventoja portretas
Aš pritariu tokiai tvarkai dar ir Gubojos sodams konteinerius išdalinkit, kad į Dituva neveštu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių