Dovanos – it iš dangaus

Kalėdos – šventė, kai dovanų laukia ir dažniausiai gauna nuo mažiausio iki vyriausio. Kas šiais gausos laikais dar gali nustebinti ir nudžiuginti? Ką labiausiai tinka dovanoti per Kalėdas? Į šiuos klausimus gali būti daugybė atsakymų.

Kalėdos – šventė, kai dovanų laukia ir dažniausiai gauna nuo mažiausio iki vyriausio. Kas šiais gausos laikais dar gali nustebinti ir nudžiuginti? Ką labiausiai tinka dovanoti per Kalėdas? Į šiuos klausimus gali būti daugybė atsakymų.

Svarbiausias – dėmesys

Atėjus šventėms, gyventojų apklausos pagrindu paskelbti geidžiamiausių ir blogiausių dovanų sąrašai. Tačiau šventės esmė, anot etnologės Valerijos Jankūnaitės, yra visai kita.

Nors gyvename nebe XIX amžiuje, kai vaikai džiaugdavosi persirengusio kaimyno dovanota sauja riešutų ar obuoliu, bet ir dabar, ko gero, svarbiausia ir brangiausia, už jokius pinigus nenuperkama dovana yra nuoširdus dėmesys.

"Tada, kai žmonės sunkiai dirbo, augino būrį atžalų ir mažai teturėjo laiko kiekvienam jų, daugiausia džiaugsmo būdavo, kai tėvas pagirdavo vaiką už tai, ką gero šis padarė per metus. Tai reiškė vidinį vyresniųjų pasitikėjimą vaiku. Suaugusieji vienas kitam pasakydavo tokį žodį, kuris galėjo prilygti dovanai. Pirmasis džiaugsmas būdavo, kai po Kūčių vakarienės tėvas pabučiuodavo mamą, o vaikai taip pat pasveikindavo vieni kitus", – priminė senas tradicijas etnologė.

Kalėdos nėra tik dovanų dovanojimas, kai kurių jų apskritai negalima nupirkti. Kalėdos reiškia džiaugsmą. Senais laikais Klaipėdoje buvo tradicija einant į svečius šeimininkams nunešti žydinčią gėlę.

Todėl mieste buvo žymūs gėlių turgūs, klaipėdiečių palangės tarpušvenčiu nuo Kalėdų iki Naujųjų metų buvo nustatytos gėlių vazonais.

"Manau, iki šių dienų aktuali yra pati idėja – padaryti žmogui kai ką gero, kad jis nesijaustų skolingas, o dovanojantysis turi jaustis laimingas todėl, kad suteikė žmogui džiaugsmą. Tai turėtų būti kai kas neįprasta, staigmena, kai su dovana perduodama dovanojančiojo šiluma, meilė", – mokė V.Jankūnaitė.

Ne be reikalo iki šių dienų išliko ir posakis: "Be Kūčių nekišk nagučių". Taip būdavo sakoma apie dovanas. Malonumas jomis pasidžiaugti būdavo leidžiamas Kūčių vakarą arba Kalėdų rytą. Labai svarbu, koks žmogus padovanojo, ką jis parašė ir ko palinkėjo.

Namie pakvips skrudinta kava

Šiemet Klaipėdoje viena populiariausių, mieliausių bei maloniai nustebinti galinčių dovanų yra maišelis ką tik sumaltų kavos pupelių iš kavos skrudinimo namų "Musangas", įsikūrusių Herkaus Manto gatvėje 14 name.

Čia dirbantis šių namų bendrasavininkis Mindaugas Gedvilas gali ne tik padėti išsirinkti kavą pagal skonį, bet ir papasakoti, kur užaugintos pupelės, kuo jos skiriasi nuo kitų.

Šiemet šimtai klaipėdiečių gavo savo darbdavių jiems padovanotų šių kavos namų dovanėlių, kuriose kava buvo komponuojama su šokoladu, tauriaisiais gėrimais, dovanų kuponais.

"Kiekvienam pirkėjui galime pasiūlyti individualių dovanų. Prekiaujame daugiau nei 20-ies rūšių natūralių kavos rūšių, kurios skiriasi poskoniais, nes augo skirtingose šalyse, skirtingomis gamtinėmis sąlygomis. Turime ir aromatingos kavos: airiško kremo, vanilės, šokolado aromatų. Paprastai aiškinamės, kas žmogui patinka, ar geria su cukrumi, su pienu labai stiprią ar ne kavą. Visa tai išsiaiškinę patariame pirkėjams, kas jiems labiausiai tiktų. Turime net pačios brangiausios pasaulyje kavos "Kopi Luwak". Brangiam žmogui bent paragauti patarčiau padovanoti. Pas mus puodelis tokios kavos kainuoja tik apie 25 litus, tuo metu, kai Japonijoje ar Maskvoje jis kainuotų apie 100 eurų", – patarimų negailėjo M.Gedvilas.

Malonumas akims, penas protui

Malonumą patirs ne tik tokią dovaną gavęs žmogus, bet ir ją nupirkęs artimasis. Nes galės stebėti, kaip pupelės skrudinamos. Tai yra vienintelė Lietuvoje vieta, kur kava skrudinama tiesiog kavinėje, o ne sandėliuose.

Be to, čia įdomu žiūrėti filmuotą medžiagą apie kavos auginimą. Čia pat kava malama, pakuojama, Mindaugas mėgsta apie visa tai dar ir papasakoti.

Galima nusipirkti net ekologiškos ir biokavos, kurios pupelės užaugintos mažuose, cheminių trąšų nenaudojančiuose ūkiuose.

Net pakuotės kavai čia – ne kiniškos, o geresnės kokybės, atvežtos iš Vokietijos.

"Nuo kitų pardavėjų skiriamės tuo, kad perkame tik aukščiausios rūšies kavą ir esame sąžiningi su klientais", – tikino M.Gedvilas.

Beje, vidiniame šių kavos namų kieme kavos paskanauti galima ir žiemą.

Į turgų – originalių idėjų

Ruošiantis priimti būrį svečių daugelis šeimininkių skuba pirkti produktų į turgų. Čia be vargo galima rasti ir įdomių, netradicinių, galinčių nustebinti artimuosius dovanų.

Naujosios turgavietės direktorius Viačeslavas Karmanovas ragina ir jaunus žmones, kurie labiau mėgsta pirkti didžiuosiuose prekybos centruose, atrasti turgavietę ir suvokti, kad čia galima nusipirkti ne tik bulvių ar kapų gėlių, bet viską vienoje vietoje ir už prieinamą bei derinamą kainą.

Ko gero, tik turgavietėje galima įsigyti unikalaus lietuviško skanėsto – obuolių sūrio. Vien medaus, kurio stiklainis taip pat gali tapti puikia dovana, naujojoje turgavietėje parduodama keliolika rūšių. Jo būna įvairių skonių, gydomųjų savybių, spalvų bei konsistencijos.

Lauke, kur žmonės parduoda sendaikčius, įmanoma aptikti unikalių daiktų, kuriuos prikėlę antram gyvenimui sumanūs žmonės gali pradžiuginti ypatingų pomėgių turinčius artimuosius. Kai kurie šių daiktų jau galėtų būti vadinami antikvariniais.

Beje, moterys įvertins į lininius maišelius supakuotus produktus, tinkamus Kūčių stalui – linų sėmenis, ypatingesnius grūdus, įvairiausių dydžių pupas. Saulėje džiovinti persikai, dūmo skonio rūkytos slyvos, daugybė kitokių paradoksaliai ir netikėtai paruoštų maisto produktų, kurių parduotuvėse nebūna, gali tapti dovanomis.

Turgavietėje parduodami įvairių gamintojų šakočiai, kurie būtinai turi puošti vaišių stalą, o kartu gali tapti gera dovana einant į svečius. Ten pat galima gauti ir ką tik iškeptų dar šiltų bandelių bei pyragų.

"Turguje visada galima paragauti to, ką ketinate pirkti. O ir pasiderėti dėl kainos yra tikras malonumas ir menas", – turgaus privalumus vardijo V.Karmanovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

313

313 portretas
Tas tai konkretus klaunas.

Anonimas

Anonimas portretas
klounas

rt

rt portretas
Kaledos-yra Jezaus gimtadienis, o ne dovanu svente. Siais laikais Kaledos labai komercines ir gimtadienis yra svenciamas be jubiliato, jis visiskai yra pamirstas. Kazkokia pscihoze-tik dovanos, kuo daugiau maisto, degtines, o Jezaus nei kvapo, nei prakarteliu nerasi pirkti, nei kazka panasaus, i Jezaus gimtadienio atributika.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių