Draudimai išvaikys iš miesto elgetas?

Uostamiesčio valdžia pasiryžo išprašyti iš miesto centro suįžūlėjusius benamius. Ji siūlo patvirtinti tvarką, kurioje būtų numatytas draudimas Klaipėdoje duoti išmaldą pinigais. Griežtesnė tvarka būtų skirta senamiesčiui – jame siūloma uždrausti ne tik duoti išmaldą ar aukoti, bet ir elgetauti, prašyti paaukoti. Tokie siūlymai tarp miestiečių sukėlė diskusijų. Vieni pasisako už tokią tvarką, kiti – prieš. Ar reikia uždrausti elgetauti?


Romena Savickienė
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė:

– Be jokios abejonės, miesto centre reikia uždrausti elgetauti. Pasisakau tik už tai. Suprantu, kad tokių žmonių gyvenimas sunkus, tačiau visiškai nepateisinu, kad jie sėdi miesto centre nesiprausę, purvini, dvokiantys, visur dergia. Tokie žmonės sukelia nesaugumo jausmą ne tik miesto svečiui, bet ir patiems klaipėdiečiams. Mūsų miestas yra mažas, todėl ir taip sunku privilioti turistų. Todėl, manau, kad senamiestyje pagrindiniai faktoriai – tvarka ir saugumas – turėtų būti užtikrinti. Miesto centras turėtų būti gražus ir švarus. Be tokių asmenų, kurie kelia baimę, pusnuogiai prausiasi fontanuose ar priekabiauja prie žmonių. Žinoma, benamių yra visame pasaulyje, tačiau didesnių Europos miestų centruose jie nėra taip matomi, nes šie yra dideli. Kiekvienam žmogui nemalonu ir nesaugu, kai pamato benamį, sėdintį ant suolelio, kažką burbuliuojantį, o nuo jo dar sklinda ir alkoholio kvapas. Apie priekabiavimą, kad praeiviai duotų pinigų, net nekalbu. Pasitaikė atvejų, kai net buvo užpultas turistas. Manau, kad kiekvienas miestietis yra už tai, kad tokių vargetų nebūtų miesto centre. Jiems čia tikrai ne vieta.

Prieš
Saulius Liekis
Klaipėdos krašto socialinių darbuotojų asociacijos vadovas:

– Nemanau, kad draudimas elgetauti išspręstų šią problemą. Einama paprasčiausiu keliu. Manoma, jog uždraudus kažkas pasikeis. Abejoju tokio sprendimo veiksmingumu. Gerai tik tai, kad žmonės skatinami neduoti išmaldos pinigais. Geriau duoti patarimą, kur ieškoti pagalbos. Vilniuje net leidžiami lankstinukai, informuojantys, kur kreiptis pagalbos, ir dalijami elgetoms. Jiems aiškinama, kur galima gauti pagalbos ir paramos. Norint išspręsti šią problemą, reikia kur kas didesnių lėšų ir žmonių išteklių. Tai yra ilgai trunkantis ir sunkus darbas, nes benamiai yra žmonės, praradę motyvaciją keisti savo gyvenimą. Manau, jog problemą padėtų išspręsti lauko socialiniai darbuotojai. Tokie specialistai Švedijoje dirbo jau prieš 16 metų. Klaipėdoje tokių specialistų taip pat yra, bet reikėtų didinti jų pajėgas. Lauko socialiniai darbuotojai važiuotų į apleistas vietas, bendrautų su benamiais, palydėtų į įstaigas, kur jiems galėtų būti suteikta pagalba. Tai būtų gerokai veiksmingiau. Su elgetomis reikia rimto ir sunkaus socialinio darbo. Pirmiausia jiems reikėtų padėti išspręsti alkoholio vartojimo problemą. Taip pat padaryti taip, kad socialines pašalpas jie gautų ne pinigais, kad jų nepragertų, o paslaugomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pijokai

pijokai portretas
jie ne vargsai, o pijokai. Visi iki vieno girti ubagauja.

klaipedietis

klaipedietis portretas
Paskaiciau apie bomzus maskvoje,buvo delfyje.Tai vienas is komentatoriu papasakojo .kaip du policininkai temdavo lauk is metro tuos bomzus,o paskui abu susirgo tuberkuliose,hepatitu...Isvare is darbo ir dabar yra vos ne bomzai,nes niekas nenori ju priimti i darba.Varyti be gailescio bomzyna,nes jie visi serga tuberkulioze,hepatitais,AIDS....

anekdotas

anekdotas portretas
Kuom skiriasi bedarbis nuo valdininko? Bedarbis dažniausiai, kažkada yra dirbęs.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių