„Dūdų vasarą“ pradedanti Palanga užburs pučiamųjų garsais

Palangos Birutės parke nuo šio vakaro plazdens pučiamųjų melodijos – Lietuvos kultūros sostinė pradeda jubiliejinį, jau 110-ąjį koncertų ciklą „Dūdų vasara“. Kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį Birutės parko rotondoje Palangos orkestras klausytojams dovanos nemokamus pučiamųjų muzikos koncertus.

Kas gali būti maloniau, nei ramų vasaros vakarą jaukiai įsitaisyti Birutės parke ant žolės ar prisėsti ant suolelio bei gamtos apsuptyje pasinerti į pučiamųjų muzikos pasaulį? Todėl nekeista, kad jau 110-tą vasarą Palangos Birutės parko rotondoje suskambančios Pučiamųjų orkestro atliekamos melodijos privilioja šimtus klausytojų.

Palangos orkestras didžiausią Lietuvos kurortą pučiamųjų garsais nuspalvina kiekvieną vasarą. Jau tapo tradicija, jog „Dūdų vasarą“ pradėję orkestrantai tris kartus per savaitę 18 val. išsirikiuoja J. Basanavičiaus gatvėje bei Birutės alėja ir S. Dariaus ir S. Girėno gatve žingsniuoja iki parko rotondos. 18.30 val. čia prasideda koncertas.

Maždaug po valandą trunkantys koncertai kaskart į parką privilioja apie pusę tūkstančio klausytojų. Dėl jaukios bei neįpareigojančios aplinkos, „Dūdų vasaros“ koncertus labai pamėgo ne tik vyresnio amžiaus klausytojai, bet ir jaunos šeimos, mamos su mažyliais. Gamtos apsuptyje skambanti muzika – ideali galimybė pailsėti po dienos darbų bei puikiai praleisti laiką su šeima.

Pasak Palangos orkestro dirigento Vyganto Rekašiaus, orkestrantai nuoširdžiai stengiasi kūrinius atlikti profesionaliai bei klausytojams padovanoti įspūdingus ir jaukius koncertus. Išskirtinę nuotaiką padeda sukurti ir aplinka – parko žaluma, paukščių čiulbėjimas bei grafų Tiškevičių laikus menanti rotonda, puikiai pritaikyta koncertams rengti. „Muzika Birutės parke skamba puikiai – rotonda turi stogą, tad jis „atspindi“ garsą. Be to, turime galimybę groti ir per lietų. Žinoma, jei lyja smarkiai, „Dūdų vasaros“ koncertai nevyksta, tačiau yra buvę ir tokių atvejų, kai ištikimiausius klausytojus, nepabūgusius netikėtai prapliupusio lietaus, pasikvietėme į rotondą ir jiems baigėme koncertą“, - kalbėjo V. Rekašius.

„Dūdų vasaros“ koncertams Palangos orkestras yra parengęs apie pusę šimto kūrinių, tad visi ciklo koncertai bus skirtingi. Kitaip, pasak V. Rekašiaus, ir negalėtų būti, nes nuolatiniai klausytojai, kurie nepraleidžia nė vieno koncerto Birutės parke, kaskart turi būti maloniai nustebinti. „Grojame įvairių žanrų muziką – tiek populiariąją klasiką, tiek populiarių atlikėjų aranžuotes, tiek šiuolaikinės pučiamųjų muzikos, lietuvių kompozitorių kūrinius. Žanrų įvairovė klausytojui suteikia galimybę palyginti, rasti skirtumus tarp epochų, kūrėjų“, – kalbėjo orkestro dirigentas.

Repertuaras „Dūdų vasaros“ koncertams rengiamas itin atidžiai – nors muzikantiškos profesionalaus Palangos orkestro narių ambicijos skatina groti kūrinius, kuo turtingesnius sprendimais, melodijomis ir dermėmis, vis dėlto negalima ignoruoti ir klausytojų, atėjusių į parką, lūkesčių. „Tad labai sudėtingų kūrinių „Dūdų vasaros“ koncertams nesirenkame – parko rotondoje skamba muzika, kuri klausytojams padeda atsipalaiduoti“, – sakė V. Rekašius.

Muzikantų pastangos nelieka neįvertintos – „Dūdų vasara“ gali pasigirti turinti ištikimų gerbėjų ne tik Palangoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Tikrai žinau, kad maždaug per Jonines savo koncertuose sulauksime šeimos iš Maskvos, kurie į parką ateina nešini gėlėmis. Jie su vaizdo kamera įsirašo kiekvieną koncertą, o žiemą, kaip patys sakė, mielai peržiūri įrašus namuose. Kai atostogos Palangoje baigiasi ir ateina laikas išvykti namo, ši šeima su ašaromis akyse atsisveikina su orkestrantais“, – kalbėjo V. Rekašius.

Džiaugiasi Palangos orkestro muzikantai ir palangiškiais, kurie nepraleidžia nė vieno vasaros koncerto – atrodo, kiekvieną kūrinį ištikimieji „Dūdų vasaros“ gerbėjai nesunkiai galėtų paniūniuoti, tačiau orkestrantai juos mato kiekviename „Dūdų vasaros“ koncerte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ruta

ruta portretas
Kaip as jusu orkestro garsu pasiilgau,mielieji geruju emociju nesejai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių