Dviračių take – atlyginimų nesulaukiančių darbininkų streikas

Dviračių ir pėsčiųjų taką Danės slėniu tiesiančios įmonės darbininkai nutraukė darbą ir paskelbė streiką. Žmonės reikalauja, kad būtų sumokėti vėluojantys atlyginimai.

Streikuota antrą kartą

„Kiekvieną mėnesį reikia maldauti atlyginimo. Esame raminami, kad birželio pradžioje sumokės, vėliau išgirdome, kad iki ketvirtadienio sumokės. Tačiau kas čia per darbas, jei atlyginimai vėluoja?“ – piktinosi įmonės darbininkas Adomas Puleikis.

Vilniečių įmonė VITI laimėjo konkursą ir tapo generaliniu rangovu dviračių tako statybose.

Tai ne pirmas incidentas šiame objekte. Gegužės pradžioje darbininkai stabdė darbus dviem valandoms, tačiau pasiekė savo – bendrovė tuoj pat sumokėjo algas.

„Valdžia aiškina, kad galime išeiti lauk, jei mums nepatinka“, – prisiminė doviliškis Bonaventūras Jurkus.

Tačiau darbuotojai baiminasi, kad nusprendę palikti šią darbovietę neatgautų žadėto atlygio.

„Sumokėtų mums “minimumą„ ir liktume be uždirbtų pinigų. Juk kiekvienam buvo žadamas 1,5–2 tūkst. litų atlyginimas. Be minimalios algos, mums dar buvo mokami priedai“, – tikino šilutiškis Antanas Urbonavičius.

Prisiminė baudžiavos laikus

Vyrai tikino, kad dėl vėluojančių atlyginimų kenčia ir jų šeimos.

„Vieni į darbą važinėja iš Šilutės, kiti – iš Klaipėdos rajono, dalis darbininkų važinėja net iš Vilniaus. Juk reikia pinigų ir maistui, ir pragyvenimui“, – pasakojo vyrai.

Dalis darbuotojų buvo priimti per Darbo biržą.

„Buvo susirinkimas, sukvietė ir pasamdė. Žadėjo gerai mokėti, gegužė baigiasi, o už balandį nemokėta. Ką laimėsime, jei išeisime? Nejaugi per teismus reikės savo pinigų ieškoti? Kas kaime gyvena, gali vištą pasipjauti, o miestiečiams reikia kas mėnesį už komunalines paslaugas mokėti“, – teigė darbininkai.

Vakar Gluosnių gatvėje esančioje įmonės statybos aikštelėje kastuvus ir kitus įrankius sudėjo penkiolika vyrų, kiek toliau stovėjo be darbo ir septyni mechanizatoriai, pagalbiniai darbininkai iš Vilniaus.

„Atėjo baudžiavos laikai. Juk sulaukus 55-erių jau sunku darbą susirasti. Nieko mes nežinome, ar priedus mokės, ar ne, atlyginimo lapelių negauname“, – piktinosi vyrai.

Problemą žadėjo išspręsti

Apie 15 val. streikuotojų reikalavimų atvyko išklausyti Vilniuje registruotos įmonės vadovybė.

Bendrovės generalinis direktorius Konradas Juzeliūnas darbininkams aiškino, kad jie be reikalo kelia triukšmą.

„Juk šiandien ir yra atlyginimų mokėjimo diena už balandį. Taip parašyta sutartyje. Anksčiau jūs gavote avansą? Atlyginimai yra sumokėti, nežinau, kada bankas perves“, – streikuotojus ramino direktorius.

Tačiau darbininkai tikino, kad jei nebūtų triukšmavę, kažin ar būtų išsireikalavę tai, kas jiems priklauso.

„Reikia jums atlyginimo lapelių? Gerai, atvešime. Kodėl jūs pirma puolate streikuoti?“ – klausė K.Juzeliūnas.

Įmonės vadovas dienraščiui aiškino, kad karo su darbuotojais nebuvo ir problema bus išspręsta.

„Už šią dieną mes jiems nemokėsime, juk nedirbo. Jie priimti dirbti iki objekto pabaigimo“, – aiškino įmonės rinkodaros direktorius Rimantas Grigaitis.

Darbai vėluoja

Bendrovės vadovas K.Juzeliūnas aiškino, kad įmonė finansinių sunkumų neturi, o dviračių ir pėsčiųjų tako tiesimo darbai gali strigti dėl užsakovo kaltės.

„Tam tikruose taškuose darbai iš viso nevyksta, bet dėl užsakovo kaltės. Šiandien nuo darbų grafiko mes atsiliekame savaitę. Vienuose etapuose esame priekyje, kai kur atsiliekame. Tačiau yra vietų, kur negalime vykdyti darbų“, – aiškino K.Juzeliūnas.

Bendrovės vadovo teigimu, darbus stabdo techninio projekto klaidos ir pasikeitusi situacija dėl kitų projektų, kurie kertasi su dviračių tako tiesimu.

„Kalbame apie Botanikos sodą ir kitus projektus, kurie atsirado per tą laiką, kol buvo derinamas šis projektas“, – aiškino įmonės vadovas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė aiškino, kad su dviračių tako rangovais savivaldybė atsiskaito laiku.

„Iki šios dienos buvo sudaryti du atliktų darbų aktai, už juos sumokėta apie 1 mln. litų. Nežinau, kiek įmonė turi kitų vykdomų sutarčių, bet iš mūsų pusės laikomasi sutarties ir pinigai tikrai sumokami laiku“, – aiškino A.Velykienė.

Jos teigimu, su įmonės vadovais buvo kalbėta dėl darbų eigos.

„Mums svarbu, kad objektas būtų laiku užbaigtas, o mes dėl to nerimaujame“, – neslėpė A.Velykienė.

Dviračių ir pėsčiųjų tako įrengimas atsieis per 7 mln. litų. Didžioji dalis lėšų – 6 mln. litų – gauta iš ES fondų, likusią dalį pridės savivaldybė. Naujasis dviračių ir pėsčiųjų takas bus 7 kilometrų 237 metrų ilgio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmmm

mmmm portretas
Atkatams padlom is savivaldybes atidave o pilieciams nebeliko

socialiai atsakingas

socialiai atsakingas portretas
kas dar norit įsidarbinti šioje firmelėje?

Jis

Jis portretas
kaip visada- susiorganizavo firmos vadai laimėti konkursą nusileido su kainelėmis, o dabar taupo darbuotojų sąskaita. Galvoti reikia prieš pateikiant pasiūlymą konkursui.
VISI KOMENTARAI 21

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių